FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte ispod 108 dolara, ulagače muče pregovori o američkom proračunu

Autor: mkuz
LONDON, 17. prosinca 2012. (Hina/Reuters) - Cijene barela sirove nafte pale su u ponedjeljak na londonskom tržištu ispod razine od 108 dolara jer investitore i dalje brine spori tempo američkih pregovora o proračunu, iako raspoloženje donekle popravljaju naznake svjetlijih gospodarskih izgleda u Kini.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte pala 27 centi, na 107,91 dolara, nakon što je nakratko poskočila na 108,5 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni u odnosu na zatvaranje tržišta na kraju prošlog tjedna, od 86,58 dolara.

Prvi pravi pomak u pregovorima o američkom proračunu za 2013. dogodio se u nedjelju kada je glasnogovornik republikanske većine u Kongresu John Boehner signalizirao približavanje ključnim zahtjevima predsjednika Baracka Obame o oporezivanju. Ulagače ipak brine spori tempo napretka u pregovorima.

"Američko je gospodarstvo na dobrome putu, ali nama treba rješenje za fiskalnu krizu. Dok ga ne dobiju, ulagači će se suzdržati od većih transakcija i čekati", opisuje raspoloženje na tržištu Andrey Kryuchenkov iz VTB Capitala.

Raspoloženje donekle popravljaju pokazatelji iz kineskog gospodarstva, koji su pokazali rast industrijske proizvodnje početkom oprosinca a i aktivnosti u američkim tvornicama na najvišoj su razini od travnja. Ti su podaci poduprli cijene nafte na kraju prošlog tjedna.

Sjedinjene Države i Kina dva su vodeća potrošača nafte u svijetu i jačanje njihovih gospodarstava povećat će i potražnju za gorivima. Trenutno Međunarodna agencija za energiju IEA očekuje spor rast potražnje za naftom u 2013.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena referentne košarice njezine nafte pri kraju prošloga tjedna iznosila 105,77 dolara za barel, što znači da je bila 24 centa niža nego prethodnog dana trgovanja.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙