FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Naftna tržišta strahuju za potražnju, čekaju ključno izvješće s američkog tržišta rada

Autor: mkuz
LONDON, 7. prosinca 2012. (Hina/Reuters) - Cijene barela nafte stabilizirale su se u petak na međunarodnim tržištima budući da ulagači čekaju ključno izvješće s američkog tržišta rada nakon što ih je dan ranije pritisnula neizvjesnost u pogledu gospodarskog rasta na obje strane Atlantika.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte porasla 24 centa, na 107,27 dolara. Dan ranije zaključila je trgovinu u minusu 1,78 dolara. Na američkom tržištu nije danas zabilježila veće promjene i barelom se trgovalo po cijeni od 86,15 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 1,62 dolara.

Gospodarske brige s obje strane Atlantika zauzdale su apetit ulagača prema rizičnijoj imovini. Tako je ECB jučer snizio prognoze za gospodarstvo eurozone a danas je i njemačka središnja banka snizila prognozu rasta za sljedeću godinu, upozoravajući da dužnička kriza eurozone uzima svoj danak u najvećem europskom gospodarstvu.

Ulagače zabrinjava i zastoj pregovora u SAD-u o proračunu za iduću godinu. Republikanski zastupnici u Kongresu i predsjednik Barack Obama nisu zasada ponudili nijedno kompromisno rješenje kojim bi se otklonila prijetnja proračunske krize, odnosno automatsko aktiviranje povećanja poreza i smanjenja javne potrošnje u ukupnom iznosu 600 milijardi dolara.

Ohrabrujuća je vijest tek oživljavanje kineskog rasta, s obzirom na optimistična očekivanja potražnje u vodećem potrošaču energije u svijetu. Uoči objave službenih rezultata 9. prosinca analitičari obuhvaćeni Reutersovom anketom procjenjuju da je rast industrijske proizvodnje, ulaganjaa i prometa u maloprodaji ubrzao u studenom.

"Trenutno prevladava strah za potražnju. Smatramo ipak da su cijene previše pale i očekujemo njihov oporavak", kazao je Carsten Fritch iz frankfurtskog Commerzbanka.

Pozornost je sada usmjerena na ključno izvješće s američkog tržišta rada u studenom, koje će biti objavljeno tokom dana. Očekuje se da će pokazati sporiji rast zapošljavanja zbog pustošenja uragana Sandy.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 105,64 dolara, što znači da je bila 1,56 dolara niža nego u srijedu.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙