FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poruke iz Kine stabilizirale naftna tržišta

Autor: mkuz
LONDON, 5. prosinca 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu, poduprte nadom da će se kinesko gospodarstvo oporaviti ranije no što očekivalo a kočnica su bili slabi podaci iz eurozone.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte ostala gotovo nepromijenjena, na 109,97 dolara. Dan ranije pala je gotovo jedan posto. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu, pa se barelom trgovalo po cijeni od 88,71 dolara.

Naftna je tržišta jučer pred zatvaranje snažno pritisnuo strah od proračunske krize u SAD-u i zabrinutost za svjetsku potražnju za naftom. Dodatni uteg bila je eurozona i njezine gospodarske i dužničke nevolje.

U međuvremenu je tržišta stabilizirala izjava novog predsjednika kineske komunističke partije Xija Jinpinga da je cilj kineske vlade stabilizacija izvoza, te učinkovitija i fokusiranija gospodarska politika.

"Raspoloženje povezano s Kinom podiže sva tržišta. Konkretno, riječ je o priopćenju novog kineskog vodstva da namjerava održavati stabilno gosspodarsko okruženje tijekom 2013. godine", kazao je Filip Petersson iz stockholmskog SEB-a.

Optimizam je ipak prigušio oštar pad prometa u maloprodaji eurozone, što je potaknulo zabrinutost za potražnju.

Obujam trgovine u maloprodaji u 17-članoj eurozoni smanjio se u listopadu za 1,2 posto u odnosu na rujan, što je njegov najveći pad od travnja. Gospodarstvo eurozone, na koje otpada petina svjetske proizvodnje, kliznulo je u recesiju u trećem tromjesečju, a pad se očekuje i na razini cijele godine.

Naftna tržišta 'prizemljuje' i zabrinutost da bi otezanje dogovora kojim bi se otklonila fiskalna kriza u Sjedinjenim Državama moglo gurnuti najvećeg svjetskog potrošača nafte u recesiju, zatamnjujući pritom izglede za potražnju.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 107,66 dolara, što znači da je bila 78 centi niža nego na početku tjedna.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙