FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Naftna tržišta balansiraju između straha od poremećaja u opskrbi i bojazni za potražnju

Autor: mkuz
LONDON, 6. prosinca 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte balansirale su u četvrtak na međunarodnim tržištima između zabrinutosti za opsrkbu zbog pojačanih napetosti u Egiptu i bojazni za potražnju s obzirom na slabosti u svjetskom gospodarstvu.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte ostala gotovo nepromijenjena, na 108,88 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu pa se barelom trgovalo po cijeni od 88 dolara.

"Postoje rizici na strani opskrbe zbog geopolitičkih napetosti na Bliskom istoku. Osim Egipta, latentna su krizna žarišta i dalje Sirija, Gaza i Iran, što objašnjava premiju rizika na cijene nafte", rekao je Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

U sinoćnjim sukobima u Kairu između pristaša egipatskog predsjednika Mohameda Mursija i njegovih protivnika smrtno je stradalo sedam ljudi a ranjeno ih je 350, izvijestili su dužnosnici.

Cijene rizične imovine, poput nafte, poduprla je i izjava američkog predsjednika Baracka Obame da bi se dogovor kojim bi se spriječila fiskalna kriza u SAD-u mogao postići za "otprilike tjedan dana", ukoliko republikanci budu skloni kompromisima u pitanju poreza.

Strahuje se da bi izostanak dogovora mogao gurnuti najveće svjetsko gospodarstvo u recesiju jer bi aktivirao automatsko povećanje poreza i smanjenje potrošnje za ukupno 600 milijardi dolara. Takav ishod negativno bi utjecao na izglede za potražnju za energentima.

Ulagači očekuju i redovnu konferenciju za novinstvo predsjednika Europske središnje banke (ECB) Marija Draghija nakon što je banka očekivano zadržala ključne kamatne stope na važećoj razini od 0,75 posto. Procjenjuje se da će Draghi sniziti prognoze za gospodarstvo eurozone.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 107,20 dolara, što znači da je bila 46 centi niža nego u utorak.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙