FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte blago porasle, Kina ulijeva optimizam

Autor: mkuz
LONDON, 14. prosinca 2012. (Hina/Reuters) - Cijene barela sirove nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima temeljem poboljšanih izgleda za kinesko gospodarstvo, iako ulagače i dalje muči prijetnja fiskalne krize u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte porasla 94 centa, na 108,85 dolara. Dan ranije zaključila je trgovinu u minusu 1,58 dolara zbog pojačanih strahovanja od fiskalne krize u SAD-u. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 92 centa višoj cijeni, od 86,81 dolara. Jučer je trgovanje zaključila na gubitku od 88 centi.

Rast aktivnosti u kineskom industrijskom sektoru ubrzao je u prosincu, pokazao je indeks menadžera nabave koji izrađuje banka HSBC, podupirući naznake intenziviranja gospodarskog oporavka, što bi moglo potaknuti potražnju za gorivom.

HSBC-ov indeks porastao je u prosincu na 50,9 bodova, što je njegova najviša razina u 14 mjeseci.

"Naftnim tržištima dominira ponajprije potencijalna kineska potražnja a svaka naznaka uzleta u Kini obično pozitivno utječe na cijene nafte", kazao je Tony Machacek iz londonskog Jefferies Bachea.

Ulagače ujedno i dalje zabrinjava zastoj u pregovorima u SAD-u o proračunu za iduću godinu. Ako republikanska većina u Kongresu i Bijela kuća ne pronađu rješenje u idućih 15-ak dana, početkom iduće godine automatski će stupiti na snagu obveza smanjenja proračunskih rashoda i povećanja poreza u ukupnom iznosu 600 milijardi dolara, što bi moglo naštetiti potrošnji i gurnuti američko gospodarstvo u novu recesiju.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas na svojim internetskim stranicama da je cijena referentne košarice njezine nafte jučer iznosila 106,01 dolara za barel, što znači da se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni trgovinski dan.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙