FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slabiji dolar i napetosti na Bliskom istoku podigli cijene nafte

Autor: mkuz
LONDON, 11. prosinca 2012. (Hina/Reuters) - Cijene barela sirove nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima, poduprte slabijim dolarom i nemirima na Bliskom istoku.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte porasla 64 centa, na 107,94 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 28 centi višoj cijeni, od 85,84 dolara.

Indeks dolara koji mjeri njegovu vrijednost prema košarici ključnih svjetskih valuta oslabio je 0,1 posto zbog izgleda za nove monetarne poticajeu SAD-u. To je poduprlo cijene nafte jer je ojačala kupovna moć imatelja ostalih valuta a time i potražnja za naftom čije su cijene iskazane u dolarima.

Nastavljeni nemiri u Egiptu, borbe u Siriji, pritisak na Iran da obustavi svoj nuklearni program i ubojstvo visokog dužnosnika obavještajne službe u Jemenu također su poduprli naftna tržišta.

"Tenzije na Bliskom istoku podupiru cijene u određenoj mjeri i bez problema će potaknuti njihov skok i za jedan posto tijekom jednog dana trgovanja. Iako zbivanja u Egiptu ili Siriji obično ne utječu izravno na opskrbu naftom, mogla bi se dogoditi i iznimka ako niz događaja bude negativan", tumači Filip Petersson iz stockholmskog SEB-a.

Trgovci će pozorno pratiti i eventualne promjene u proizvodnoj politici Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), koje bi mogle biti objavljene nakon sutrašnjeg redovnog sastanka u Beču.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u početkom tjedna iznosila 105,01 dolara, što znači da je bila 26 centi viša nego krajem prošloga tjedna.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙