FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Snažna kineska potražnja podigla cijene nafte

Autor: mkuz
LONDON, 10. prosinca 2012. (Hina/Reuters) - Cijene barela sirove nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima zahvaljujući snažnoj potražnji u Kini, najvećem potrošaču energenata u svijetu.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte porasla 60 centi, na 107,62 dolara. U prošlom je tjednu oslabila gotovo četiri posto. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 35 centi višoj cijeni, od 86,28 dolara,

Reuters je izračunao da je implicirana potražnja za naftom u Kini u studenom prvi puta premašila 10 milijuna barela dnevno dok se dnevni uvoz približio rekordnoj razini, nadovezujući se na niz pokazatelja koji sugeriraju pojačani oporavak najvećeg potrošača energenata u svijetu.

"Kineski su podaci osobito jaki. Brojke su nova potvrda da kineska potražnja za naftom opet ubrzava i opravdano je očekivati snažan rast u sljedećoj godini", rekao je Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

Vidljiva je pak potražnja u Kini porasla najbržim tempom u dvije godine i premašila je prethodni rekord za 610 tisuća barela dnevno. Podaci tako pokazuju da je Kina u prošlom mjesecu uvozila 5,69 milijuna barela nafte dnevno. Rekordn je zabilježen u veljači i iznosio je 5,98 milijuna barela dnevno.

Odvojeni su podaci pokazali skok kineske industrijske proizvodnje i prometa u maloprodaji u studenome i blagi rast inflacije s najniže razine u 33 mjeseca, odražavajući poželjnu mješavinu niske inflacije i oporavka gospodarskih aktivnosti.

Ulagači će se sada okrenuti sastanku američke središnje banke Fed, očekujući signal o nastavku programa jačanja likivdnosti i u idućoj godini.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 104,75 dolara, što znači da je bila 89 centi niža nego u četvrtak.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙