FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Očekivanja novih monetarnih poticaja u SAD-u podigla cijene nafte

Autor: mkuz
LONDON, 12. prosinca 2012. (Hina/Reuters) - Cijene barela sirove nafte prekoračile su u srijedu razinu od 109 dolara za barel, poduprte očekivanjima novih monetarnih poticaja za američko gospodarstvo.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte porasla 1,11 dolara, na 109,12 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 72 centa višoj cijeni, od 86,51 dolara.

Analitičari kažu da rizičnu imovinu poput nafte podupiru tržišna očekivanja da će američka središnja banka Fed danas najaviti nove poticajne mjere za najveće svjetsko gospodarstvo.

Tržišta očekuju da će Fed proširiti postojeći program otkupa imovine i najaviti otkup još 45 milijardi dolara državnih obveznica, što bi bilo pet milijardi dolara više nego u aktualnom programu.

"Tržišta su apsolutno sigurna da će Fed to učiniti jako će se razočarati ako na kraju ne bude tako. Takva su očekivanja potaknula sklonost riziku", rekao je Filip Petersson iz stockholmskog SEB-a u Stockholmu.

Očekivanje novih monetarih poticaja utjecalo je na dolar, koji je u ovom tjednu oslabio prema košarici valuta. Slabiji dolar obično potiče potražnju jer jača kupovnu moć imatelja ostalih valuta.

Tržišta je poduprla i današnja prognoza Međunarodne agencije za energiju (IEA) da će globalna potražnja za naftom iduće godine rasti za 865.000 barela dnevno, što je 110.000 barela dnevno više nego što su prognozirali u prethodnom izvješću. Dnevno bi se u prosjeku trebalo trošiti 90,5 milijuna barela.

Na strani proizvodnje očekuje se spektakularan rast američke proizvodnje zahvaljujući procvatu proizvodnje nafte iz škriljevca.

Obilna proizvodnja zabrinjava i pojedine ministre zemalja članica naftnog kartela OPEC-a. Tako je alžirski ministar izjavio da OPEC proizvodi previše nafte s obzirom na slabiju potražnju i visoke razine zaliha.

Prooizvodnja članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) pala je u studenom blizu ciljane razine od 30 milijuna barela dnevno, zahvaljujući smanjenoj proizvodnji u Saudijskoj Arabiji.

Iran pak smatra da bi proizvodnja trebala biti snižena na 28 milijuna barela dnevno, ali bi zasada mogao podržati njezino zadržavanje na postojećoj razini.

Pritom je OPEC jučer upozorio da bi rast potražnje za naftom u prvoj polovini iduće godine mogao biti slabiji no što se očekuje zbog slabosti gospodarstva.

Naftni je kartel danas na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 104,8 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na dan ranije.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙