FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Sport u 21 sat

Autor: rsal
ZAGREB, 10. prosinca 2012. (Hina) - Pregled sportskih događaja do 21 sat:

ZAGREB

Nastavlja se crni niz dopingiranih hrvatskih sportaša. U posljednjih mjesec dana čak šest hrvatskih sportaša je suspendirano zbog pozitivnih nalaza na dopinškoj kontroli. Nakon nogometaša Ivana Antona Vasilja i Igora Čagalja, odbojkaša Ivana Đorđevića i Antona Brnečića, te košarkaša Dominika Šamije, pozitivan je bio i odbojakaš Šibenika Toni Skelin. Zanimljivo, čak petorica su bila pozitivna na tvari iz kategorije kanabinoida THC.Skelin je pao na dopinškom pregledu 4. studenog nakon utakmice protiv Splita, a bio je pozitivan na carboxy – THC. Testiranje je proveo Hrvatski zavod za toksikologiju i antidoping (HZTA), a analizu uzorka urina obavio je licenciran laboratorij iz Seibersdorfa. HZTA je 20. studenog o pristiglom nepovoljnom nalazu obavijestio Skelina i Hrvatski odbojkaški savez. Skelin se o navedenom slučaju nije očitavao, niti je zatražio otvaranje B uzorka zbog čega je privremeno suspendiran i protiv njega je pokrenut stegovni postupak. Košarkaš KK Đuro Đakovića Dominik Šamija bio je pozitivan na carboxy – THC, nogometaš Zadra Ivan Anton Vasilj bio je pozitivan na metabolit JWHO 18 koji spada u kategoriju kanabinoida, a ranije otkriveni odbojkaši OK Opatije Ivan Đorđević i Anton Brnečić također su bili pozitivni na tvar iz kategorije kanabinoida THC, dok je nogometaš Istre 1961 Igor Čagalj bio je pozitivan na zabranjenu tvar deksametazon.Čagalj je pozitivan na dopinškom pregledu nakon utakmice Istra 1961 - NK Slaven Belupo, odigrane 26. listopada. HZTA-e je 20. studenog obavijestio Hrvatski nogometni savez i Igora Čagalja o nepovoljnom laboratorijskom nalazu, a nogometaš i njegov klupski liječnik pismenim su se putem očitovali HZTA-u te su se odrekli analize B uzorka. HZTA je igraču odredila privremenu suspenziju te je inicirala stegovni postupak protiv njega i klupskog liječnika dr. Dragana Vujovića. Šamija bio pozitivan nakon utakmice KK Zagreb – KK Đuro Đaković odigrane 28. listopada. I on se odrekao analize B uzorka i privremeno je suspendiran. Nogometaš Zadra Vasilj je bio pozitivan na kontroli nakon utakmice protiv Osijeka odigrane 20. listopadam dok su odbojkaši Opatije Ivan Đorđević i Anton Brnečić 'pali' nakon utakmice protiv HAOK Mladosti 3. listopada.

PULA

Nogometni klub "Istra 1961" upoznat je s odlukom Disciplinske komisije HNS-a koja je sukladno izvješću Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping (HZTA) pokrenula disciplinski postupak protiv našeg igrača Igora Čaglja koji je nakon prvenstvene utakmice protiv Slaven Belupa odigrane 26. listopada u Puli na doping testiranju bio pozitivan na Dexamethason, tvar koja se nalazi na popisu zabranjenih sredstava, navodi se u današnjem priopćenju pulskog prvoligaša.U ovom slučaju, što je potvrdio i klupski liječnik dr. Dragan Vujović, igrač ne snosi odgovornost za spomenuti nalaz, već je terapiju dobivao isključivo po preporuci liječnika u svrhu rješavanja bolnog sindroma i sumnje na upalu ishiadičnog živca, što potvrđuje i sam nalaz.

"Svu terapiju kojoj je igrač bio podvrgnut prijavljena je u formularu na samom testiranju, a klubu i klupskom liječniku nije bila nikakva namjera prikriti ili na bilo koji drugi način oštetiti igrača, zbog čega nije tražena analiza B uzorka" - kaže se u priopćenju i dodaje kako igrač nije bio upoznat s činjenicom da se radi o lijeku koji se nalazi u kategoriji S9 glukokortikoida, iz popisa zabranjenih sredstava odnosno da je Dexamethason, primjenjen parenteralno nedozvoljena supstanca, kao nažalost niti klupski liječnik koji je terapiju provodio po preporuci neurologa.

"NK Istra 1961 izražava duboko žaljenje zbog nastale situacije te je uvjeren kako će stegovni postupak koji će uslijediti dokazati sve spomenute navode" - zaključuje se u priopćenju i dodaje kako u ovom slučaju "nikome nije bio cilj povećavanje igračkih sposobnosti Igora Čagalja primjenom nedozvoljenih sredstava, već isključivo terapijska svrha".

ZAGREB

Hrvatske kata reprezentacije u muškoj i ženskoj konkurenciji ukupni su pobjednici Premier lige, natjecanja kojeg organizira WKF - Svjetska karate federacija. Riječ je o najjačem natjecanju u tom sportu koje se organizira tijekom sezone, a prema ljestvici vrijednosti odmah je iza europskog i svjetskog seniorskog prvenstva. Tijekom sezone održano je šest turnira, a za ukupni plasman trebalo je nastupiti na najmanje pet sa kojih su se zbrajali plasmami temeljem kojih su obje naše vrste izborile ukupne pobjede.

Članovi pobjedničke hrvatske kata reprezentacije bili su Ivan Ermenc, Franjo Maškarin i Damjan Padovan u muškoj, te Vlatka i Marijana Kiuk, te Petra Krivičić u ženskoj konkurenciji.

LONDON

Trinaest je osoba uhićeno, a njih devet će završiti pred sucem zbog izazivanja nereda na gradskom derbiju iz Manchester Citya i Manchester Uniteda (2:3) u nedjelju, no policija još traga za osobom koja je raskrvarila Rija Ferdinanda.

"Unatoč velikim tenzijama, nije zabilježeno veće narušavanje javnog reda i mira", izjavio je čelnik manchesterske policije, iako slike s Ettihada govore suprotno. Ferdinand je pogođen, pretpostavlja se novčićem, u arkadu u trenutku dok je slavio pobjednički pogodak Robina van Persiea u sudačkoj nadoknadi utakmice. Medicinska ekipa Manchester Uniteda brzo je reagirala i zaustavila je krvarenje na Ferdinandovoj glavi.Jedan je od navijača je priveden zbog utrčavanja na teren s namjerom da napadne Ferdinanda, dok je drugi završio u pritvoru zbog rasističkih uvreda. Policija je otkrila identitet navijača koji je utrčao na teren, radi se o 21-godišnjem Matthew Stottu, koji bi uspio doći do Ferdinanda da ga nije spriječio vratar Citya Joe Hart.

Manchester City se i službeno ispričao Ferdinandu.

ZUERICH

Međunarodni nogometni savez (FIFA) kaznila je Srbiju s 5000 švicarskih franaka zbog nesportskog ponašanja navijača na susretu s Walesom u Novom Sadu u okviru kvalifikacija za SP 2014. Članovi Disciplinske komisije FIFA-e pritom su oštro upozorili Srbiju da joj, u slučaju ponavljanja prekršaja ovakve težine, mogu biti izrečene i kazne poput oduzimanja bodova ili isključenja reprezentacije iz natjecanja. Srpski nogometni savez je priopćio da se neće žaliti na odluku FIFA-e.

YOKOHAMA

Vratar još uvijek aktualnog europskog nogometnog prvaka Chelsea Petr Čech pozdravio je odluku Međunarodne nogometne federacije (FIFA) da uvede tehnologiju za praćenje gol linije."Zadovoljan sam odlukom Fife i testiranjima koja su do sada obavljena. Zadnjih deset godina govorim da nogometu treba nešto takvo," poručio je češki vratar koji još uvijek pamti 'nepostojeći' gol u polufinalu Lige prvaka 2005. zbog kojeg su londonski 'Bluesi' ostali bez finala. Chelsea je tada ispao od Liverpoola nakon pogotka Luisa Garcie premda lopta nije prošla liniju gola.

"Posljednjih godina je bilo mnoštvo primjera kada su suci donosili pogrešne odluke. Rezultati nekih utakmica mogli su biti posve drugačiji da se tehnologija uvela ranije," dodao je Čech.FIFA na utakmicama klupskog svjetskog prvenstva u Japanu koristiti tehnologije Hawk Eye, koja se koristi u kriketu i tenisu, te GoalRef, koja koristi mikročip u lopti i niske magnetske valove oko vratiju.

MOSKVA

U velikom derbiju Ruske lige Zenit i Anži su u Sankt Peterburgu odigrali 1:1, dok je moskovski Spartak slavio u Kazanu protiv Rubina s 1:0. Trećeplasirani Zenit i drugoplasirani Anži podijelili su bodove na zamrznutom terenu i pred prazmim tribinama s obzirom da Zenit još odrađuje kaznu zbog nereda navijača. Anži je poveo u 24. minuti pogotkom Brazilca Carlosa, a za domaćine je izjednačio Zirjanov u 66. Anži sada zaostaje dva boda za vodećim CSKA, a Zenit pet bodova. Spartak je u Kazanu slavio pogotkom Irca McGeadya u 61. minuti, te je izbio na šesto mjesto.

BEOGRAD

Norveške rukometašice slavile su u dvoboju 1. kola četvrtfinalne E skupine EP-a u Beogradu protiv Francuske s 30:19 (14:10), te potvrdile da su najveći favorit za zlato. Aktualne svjetske, europske i olimpijske prvakinje "razbile" su Francuskinje s 11 pogodaka razlike, te vode u skupini s maksimalnih šest bodova. Ranije su u ovoj skupini Dankinje pobijedile Čehinje s 33:30 (13:12), a kasno večeras igraju Srbija i Švedska.

KARLSTADT/ZAGREB

Hrvatska muška curling reprezentacija upisala je poraze od Poljske i Latvije trećeg dana Europskog prvenstva B skupine u švedskom Karlstadtu. U prvom dvoboju dana Hrvatska je poražena od Poljske s 3:8, a u drugom od Latvije 3:6. Iako su i Poljska i Latvija među favortioma za ulazak u A skupinu, Hrvatska je u oba susreta izgubila u samoj završnici.

Hrvatska je ovo prvenstvo izborila nakon osvojenog drugog mjesta na Europskom prvenstvu skupine C koje je održano početkom listopada u turskom Erzurumu.

(Hina) xrš yrš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙