FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Sport u 21 sat

Autor: rsal
ZAGREB, 4. prosinca 2012. (Hina) - Pregled sportskih događaja do 21 sat:

ZAGREB

Svečanom akademijom večeras je u Hrvatskom narodnom kazalištu, u kojem su među 700 uzvanika bili premijer Zoran Milanović, te predsjednici Fife i Uefe Sepp Blatter i Michel Platini, završena je proslava sto godina utemeljenja Hrvatskog nogometnog saveza. Proslava tog značajnog jubileja započela je još tijekom ovogodišnjeg Europskog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini i to 13. lipnja kada su naši reprezentativci i čelnici HNS-a u Poznanju u slavljeničkom raspoloženju nakon pobjede nad Irskom od 3:1 evocirali uspomene na 13. lipnja 1912. godine kada je dr. Milovan Zoričić bio izabran za predsjednika sekcije za nogomet pri Hrvatskom športskom savezu što se smatra danom osnutka HNS-a.

U pozdravnom govoru predsjednik HNS-a Davor Šuker istaknuo je da se naš nogomet mora približiti europskim standardima. "Nogomet je privlačan komercijalnim, medijskim i političkim krugovima i zato svi, od igrača i trenera, pa do navijača na tribinama, moraju pokazati odgovornost. Sljedeće godine Hrvatska ulazi u Europsku uniju i naš nogomet se mora približiti europskim standardima. To je naš jedini mogući put", kazao je Šuker, apeliravši na izvršnu vlast da pomogne hrvatskom nogometu u borbi protiv nasilja i korupcije.Prvi čovjek Uefe Michel Platini podsjetio je na uspjehe hrvatskog nogometa i naše nogometne legende, dodavši kako je hrvatski nogomet čuvar nacionalnog identiteta i promicatelj imidža Hrvatske u svijetu. No, upozorio je i na probleme, a posebno na huliganizam."Ne želim kvariti slavlje, ali bilo bi neodgovorno da ne spomenem probleme koji su svima poznati, i nudim vam našu pomoć u njihovu rješavanju. Razočarani smo rezultatima u borbi protiv huliganizma, tu ste bili loš učenik. Također, vaše prvenstvo izaziva sumnju u regularnost. Pozdravljam sve što je napravio Vlatko Marković, ali neke stvari nisu prihvatljive i moraju se riješiti. Vjerujem u tebe Davore (Šukeru) da ćeš promijeniti lice hrvatskog nogometa, a u tome će mu biti potrebna snažna podrška hrvatskih vlasti", rekao je Platini.

Predsjednik Fife Sepp Blatter istaknuo je da je Hrvatska napravila velike stvari za svjetski nogomet i izrazio je nadu da će tako biti i u budućnosti.

Na proslavi su bili nazočni brojni hrvatski reprezentativci, treneri i nogometni dužnosnici, a prikazan je i 20-minutni film o povijesti hrvatskog nogometa.

ZAGREB

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je večeras izaslanstvo Međunarodne nogometne federacije (FIFA) na čelu sa predsjednikom Seppom Blatterom koji je došao u Zagreb na proslavu stote obljetnice utemeljenja Hrvatskog nogometnog saveza. "Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam mogao primiti prvog čovjeka Međunarodne nogometne federacije, koji je u našu zemlju doputovao povodom velikog jubileja hrvatskog nogometa. Nogomet je važna djelatnost, on jest sport, ali je i više od sporta. Ragovarali smo i nogometu kao instrumentu za pomoganje ljudima i stvaranju dobre volje", rekao je Josipović na prijemu. "Bila mi je čast razgovarati sa predsjednikom Josipovićem, koji zna puno o nogometu. Imate divne ljude koji vode nogometni savez, Davor Šuker bio je veliki nogometaš, a sada je sjajan predsjednik. Još uvijek se sjećam hrvatske bronce iz 1998. Te sam godine postao predsjednik Fife i pomogli ste nam u popularizaciji i razvoju nogometa u ovom dijelu Europe", rekao je Blatter nakon prijema kod predsjednika Josipovića. Prvi čovjek HNS-a Davor Šuker je predsjedniku Josipoviću poklonio hrvatski dres sa brojem 10, a čelnik Fife Sepp Blatter hrvatskom je predsjedniku poklonio zlatnu značku Fife.

ZAGREB

Svečanom dodjelom godišnjih priznanja Hrvatskog jedriličarskog saveza danas je u Zagrebu obilježen kraj jednog iznimno uspješnog olimpijskog ciklusa hrvatskog jedrenja. Ukupno je dodijeljeno 30-tak priznanja seniorima, juniorima i veteranima, koji su u ovoj godini osvojili niz medalja na velikim međunarodnim natjecanjima. Istaknuto je da su hrvatski jedriličari u seniorskoj konkurenciji olimpijskih disciplina imali svjetsko srebro Tončija Stipanovića u Laseru, svjetsku broncu i europsko zlato Šime Fantele i Igora Marenića u klasi 470 i europsku broncu Ivana Kljakovića Gašpića u Finnu. Također, bilježe se i dva četvrta mjesta na EP-u Pavla Kostova i Petra Cupaća u 49er-u, te Enie Ninčević i Romanu Župan u 470, peto mjesto u Europi Tine Mihelić u Laser Radialu, kao i da je hrvatsko jedrenje na OI u Londonu imalo predstavnike u rekordnih osam disciplina s 12 sportaša. U Londonu su Hrvati jedrili u tri finala - Stipanović je bio četvrti, peti je bio Kljaković Gašpić, dok su Fantela i Marenić zauzeli šesto mjesto, pa iako nije osvojena prva jedrličarska olimpijska medalja, ipak su to najbolji olimpijski rezultati u povijesti hrvatskog jedrenja. U juniorskoj konkurenciji sjajnu godinu imala je Anja Hamerlitz koja je osvojila svjetsku i europsku broncu u juniorskom Laseru 4.7, kod veterana je Minski Fabris osvojio naslov europskog prvaka u Finnu, dok je kod modelara Zvonko Jelačić uzeo srebro na nedavnom EP u Cresu.

"Možete biti ponosni na rezultate koje ste ostvarili, rezultat je to truda cijelog teama, i iako olimpijska medalja nije osvojena hrvatsko jedrenje ima rezultate kakvima se malo tko može pohvaliti. A medalja će u Riu doći, siguran sam", kazao je predsjednik HOO-a, Zlatko Mateša, dok su hrvatske jedriličare pozdravili i pomoćnik ministra za sport Petar Skansi, povjerenik za sport predsjednika RH Branko Tušek, i brojni drugi uzvanici.

U ime nagrađenih sportaša zahvalio se Tonči Stipanović, vlasnik dvaju najboljih rezultata ove godine, svjetskog srebra i četvrtog mjesta na OI.

"Hvala cijeloj ekipi koja stoji iza nas, mogu samo reći da ćemo se mi kao i uvijek truditi da damo sve od sebe i postignemo što bolji rezultat. Pripreme za Rio su već počele", kazao je jedan od najboljih svjetskih jedriličara u olimpijskom samcu.

Hrvatske jedriličare iduće godine očekuju nastupi na premijernom Europski kup, Mediteranske igre u Izmiru krajem lipnja, a u rujnu je u Španjolskoj već prva regata za SP 2014. koja nosi prvih 50 posto olimpijskih normi za OI u Riju.

PERTH

U četvrtoj utakmici B skupine na prvom Svjetskom juniorskom vaterpolskom prvenstvu, koje se od 1. do 9. prosinca održava u australskom Perthu, reprezentacija Hrvatske je pobijedila Kolumbiju sa 24:5 (7:2, 6:0, 3:1, 8:2).Strijelci za Hrvatsku bili su: Miloš, Goreta, Lozina i Bašić po 3, Gagulić, Čalić, Čagalj, Buha i Šarić po 2 te Divković i Živković po 1 gol. Naši juniori očekivano su zabilježili i četvrtu uzastopnu pobjedu na SP-u jer im se vršnjaci iz Kolumbije nisu mogli suprostaviti niti u jednom elementu igre. Zapravo, u našoj skupini sve je bilo jasno nakon što su prvom kolu odabranici trenera Hrvoja Hrestaka sa 8:6 pobijedili jedinog ozbiljnijeg suparnika u skupini domaćine Australiju i time "osigurali" prvo mjesto jer ih se selekcije Južne Afrike, Novog Zelanda i Kolumbije nisu mogle ni na koji način ugroziti.Zato je maksimalnih 12 bodova uz impresivnu gol razliku od 74:16 zapravo pravi pokazatelj snage ove izuzetno nadarene generacija vaterpolista koji su prošle godine u Rijeci, u uzrastu do 17 godina, osvojili naslov mlađejuniorskog prvaka Europe.Osvajanjem prvog mjesta u skupini naši su juniori izborili izravni plasman u četvrtfinale u kojem će im protivnik biti reprezentacija koja pobijedi u jednoj od utakmica osmine finala.

ZUERICH

Duboko sam potresen tragičnom smrću nizozemskog suca i nadam se da se to više nikada neće dogoditi na nogometnim terenima, stoji u brzojavu predsjednika Međunarodnog nogometnog saveza (FIFA) Seppa Blattera upućenog Nizozemskom nogometnom savezu. Pomoćni sudac Richard Nieuwenhuizen preminuo je u ponedjeljak navečer od posljedica premlaćivanja na utakmici nižerazredne juniorske lige u nizozemskom gradu Almereu. "Nogomet je ogledalo društva, pa ga, na žalost, pogađaju iste bolesti poput nasilja. Ipak, ostajem uvjeren da nogomet pripada silama dobra u svijetu i moramo nastaviti davati dobre primjere", kazao je Blatter, koji je večeras došao u Hrvatsku povodom 100-godišnjice Hrvatskog nogometnog saveza. Nizozemski mediji navode da su uhićena trojica nogometaša u dobi od 15 i 16 godina, koji su pretukli 41-godišnjeg suca. Pritom su ga vrijeđali tijekom cijelog susreta, a kada je utakmica završila divljački napali, udarajući ga nogama u glavu.

MADRID

Napadač španjolske reprezentacije Fernando Llorente javno je obznanio da unakraju ove sezone napušta Athletic Bilbao, objavili su španjolski mediji. "Odlazim 30. srpnja kada mi sitječe ugovor. Želim napredovati i probati život drugdje", kazao je 27-godišnji Llorente, koji je dodao kako mu novac nije toliko važan jer bi inače prihvatio raskošnu ponudu Athletica za produženje ugovora.Trener Baska Marcelo Bielsa cijelu ovu sezonu drži Llorentea u pravilu drži na klupi, pa je jedan od najtraženijih napadača u Europi započeo svega jednu utakmicu u Primeri i zabio samo jedan zgoditak.

"Mediji su mi zagorčali život i okrenuli su navijače protiv mene. Zbog toga su mi ljudi na San Mamesu zviždali kad sam izlazio na teren", kazao je Llorente, koji prvu utakmicu za Athletic odigrao 2005. Vijest o Llorenteovu odlasku svakako je zaintrigirala puno europskih klubova kojima bi ovaj baskijski napadača itekako dobro došao.

BEOGRAD

U prvom susretu C skupine Europskog prvenstva rukometašica u Srbiji Španjolska je u Novom Sadu pobijedila Njemačku s 23:20 (13:12). U ovoj skupini kasnije igraju Hrvatska i Mađarska. U skupini A u Beogradu Češka je slavila protiv Ukrajine s 25:22 (12:7),u skupini B u Nišu Francuska je bila bolja od Makedonije s 29:16 (15:10), dok je u skupini D u Vršcu Crna Gora pobijedila Island s 26:16 (10:7).

ZAGREB

Hrvatska futsal reprezentacija igrat će u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2014. u Belgiji s europskim prvacima i svjetskim doprvacima Španjolcima, Makedoncima, te sa jednom od momčadi iz pretkvalifikacijskih skupina, odlučio je ždrijeb u Nyonu. Hrvatska je bila domaćin prošlog futsal EURA, a naša reprezentacija je na tom prvenstvu otišla do polufinala. Plasman na EURO koje će se u siječnju 2014. održati u belgijskom gradu Antwerpenu, ostvarit će pobjednik skupine, dok će drugoplasirane selekcije i najbolja trećeplasirana u doigravanje. Uz apsolutne favorite naše skupine Španjolce, Hrvatsku očekuju teški dvoboji s Makedonijom, te pobjednikom turnira na kojem će nastupiti selekcije Izraela, Estonije, Andore i Švedske.

KARLOVAC

U gradskom kazalištu Zorin dom u Karlovcu održana je premijera prvog hrvatskog igranog taekwondo filma „Panda's Team“, a svečana premijera iskorištena je za dodjelu priznanja svim članovima taekwondo reprezentacije koji su nastupali na Olimpijskim igrama od 1988. do 2012. godine.

Tako su priznanja osobno primile i sestre Ana i Lucija Zaninović, Martina Zupčić, Sanda Šarić, Nataša Vezmar, ali također i stariji reprezentativci taekwondoa u Hrvatskoj, koji su hrvatski taekwondo predstavljali kada to još nije bio službeni, već pokazni sport - Dragan Jurilj, Miet Filipović, Dražen Perković, Robert Tomašević, te Ivica Klaić.Franjo Prot, dopredsjednik Europske taekwondo unije, kazao je da ovaj film predstavlja iskorak sporta u kulturu, te da mu je glavna poruka da umjesto suparništva suradnja dovodi do uspjeha.

"Tijekom stvaranja filma jedva smo dočekali da ovakvom jednom kreacijom oplemenimo sredinu u kojoj se generacije sportaša bave sportom", kazao je Prot.

Scenarist i režiser filma je trener teakwondo kluba Banija Neven Trbojević, a film je snimljen uglavnom u tom klubu.

Zamjenica gradonačelnika Karlovca Marina Kolaković, i sâma nositeljica crnog pojasa u taekwondou, kazala je da je značaj svake pobjede i osvojene medalje osobni uspjeh svakog sportaša, ali da je njihov uspjeh još važniji jer „mlade ljude dovodi u klubove i tu se upoznaju s filozofijom ovog sporta da je nakon svakog pada važno što prije ustati".

Film Panda's Team snimljen je pod pokroviteljtvom Hrvatske olimpijske akademije i Hrvatskog olimpijskog odbora, te u suradnji s Kinoklubom Karlovac.

(Hina) xrš yrš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙