FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 5. prosinca 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Financijski stručnjaci Hrvatske i Slovenije zaduženi za rješavanje pitanja Ljubljanske banke mogli bi do kraja ove godine doći do prihvatljiva prijedloga za obje strane, čime bi se pitanje Ljubljanske banke odvojilo od ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu, izjavila je u srijedu u Bruxellesu prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. Ministrica Pusić, koja je u Bruxellesu sudjelovala na ministarskom sastanku NATO-a, zamoljena je da komentira najavu slovenskog premijera Janeza Janše o mogućim prijevremenim izborima negdje u svibnju ili lipnju i kako bi se, ako do tih izbora dođe, to moglo odraziti na ratifikaciju pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu. "Ne mogu procijeniti hoće li stvarno doći do parlamentarnih izbora, ali u svakom slučaju nadam se da će ratifikacija do tada biti završena s obzirom da su naša dva financijska stručnjaka najavili još jedan sastanak prije Božića. Na tom sastanku očekujem da će doći do prijedloga, koji će nadam se biti prihvatljiv i jednoj i drugoj vladi. Onda bi pitanje Ljubljanske banke mogli odvojeno rješavati od procesa ratifikacije", rekla je ministrica Pusić.

BRUXELLES - Europska komisija odrezala je u srijedu rekordnih 1,47 milijardi eura novčanih kazni proizvođačima katodnih cijevi za televizore i monitore, uključujući Philips, LG Electronics i Samsung, zbog dogovaranja cijena tijekom razdoblja od gotovo pet godina. Najveća je kazna, od 313,4 milijuna eura, odrezana nizozemskom Philipsu. LG Electronics mora platiti 295,6 milijuna eura, japanski Panasonic Corp. 157,5 milijuna, južnokorejski Samsung 150,8 milijuna, Toshiba 28 milijuna, a francuski Technicolor 38,6 milijuna eura. Kažnjene su i dvije kompanije koje je Panasonic osnovao s partnerima. Tajvanska tvrtka Chunghwa Picture Tubes odala je kartelsko udruživanje u proizvodnji televizijskih i kompjuterskih monitora i tako izbjegla kaznu. U Bruxellesu su utvrdili nezakonito udruživanje proizvođača televizijskih i kompjuterskih monitora u razdoblju od 1996. i 2006. Njihovi su čelnici u tom razdoblju dogovarali cijene i dijelili tržište na takozvanim "zelenim sastancima" koji su često završavali partijom golfa. "Karteli proizvođača katodnih cijevi primjer su iz udžbenika: uključuju sve najgore metode suzbijanja konkurencije, strogo zabranjene kompanijama koje posluju u Europi", kazao je u priopćenju europski povjerenik za konkurentnost Joaquin Almunia. Najviša je dosadašnja kazna za suzbijanje konkurencije iznosila 1,38 milijardi eura a izrečena je 2008. proizvođačima automobilskih stakala.

LONDON - Španjolska je u srijedu uspješno prodala obveznice u iznosu 4,3 milijardi eura, uključujući i 10-godišnje obveznice vrijedne 1,1 milijardu eura, u uvjetima poboljšanog ozračja na tržištima obveznica prezaduženih zemalja u rubnom dijelu eurozone. Prinosi na 10-godišnje obveznice smanjeni su pritom na 5,29 posto, s 5,458 posto na odgovarajućoj prethodnoj aukciji. Prodane su i obveznice s rokom dospijeća 31. listopada 2015., također uz niže prinose nego na sličnoj prethodnoj aukciji, dok su obveznice s rokom dospijeća 30. lipnja 2019. godine prodane uz nešto veći prinos u usporedbi s prethodnom aukcijom održanom u siječnju. Ministarstvo financija ipak nije uspjelo namaknuti najviši zacrtani iznos, od 4,5 milijardi eura. Umjereniji iznosi izdanja za iduću godinu i nedostatna potražnja domaćih ulagača navodi me na zaključak da je samo pitanje vremena kada će Španjolska morati i službeno zatražiti paket pomoći, no to je tema za početak 2013., kazao je Nick Stamenkovic, strateg u tvrtki RIA Capital Markets. Prinosi na španjolske obveznice spustili se s opasno visokih razina iznad sedam posto, koje su dosegnuli ovoga ljeta.

BRUXELLES - Najveći proizvođač čelika u svijetu ArcelorMittal uložit će 138 milijuna eura u pogon u belgijskom Liegeu i time sačuvati radna mjesta nakon što je postigao sporazum sa sindikatima i regionalnim vlastima. Europska industrija čelika bori se s dugoročnim viškom proizvodnih kapaciteta, budući da je gospodarska kriza pogodila potražnju. Odluka je donesena dan nakon što je ArcelorMittal pokleknuo pod pritiskom francuske vlade i pristao uložiti u pogon na sjeveroistoku zemlje kako bi se izbjegla otpuštanja. Ulaganje u belgijski pogon trebalo bi spasiti dvije tisuće radnih mjesta u tvornici u Liegeu a odgođeno je zbog spora uprave i sindikata. U međuvremenu je kompanija postigla dogovor sa sindikatima i ministrom gospodarstva u regionalnoj vladi Valonije, navodi se u priopćenju. Investicija će pomoći sačuvati aktivnosti u tom pogonu, poput valjanja čelika, istraživanja i razvoja. ArcelorMittal u Liegeu zatvara dvije visoke peći i ljevaonicu, pri čemu će po procjenama sindikata biti izgubljeno 500 radnih mjesta.

LONDON - Euro se u srijedu spustio s najviše razine u sedam tjedana prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima jer ulagače nije impresionirala današnja aukcija španjolskih obveznica, a na ruku mu nisu išli ni najnoviji podaci o maloprodaji u eurozoni. Euro je u takvim okolnostima oslabio 0,2 posto prema dolaru i njime se trgovalo po 1,3061 dolara. Skliznuo je tako s ranije dosegnutih 1,3127 dolara, najviše razine od 18. listopada. Nakratko je dosegnuo i najvišu razinu u sedam i pol mjeseci prema jenu od 107,96 jena, da bi se potom stabilizirao na 107,33 jena, što znači da je na dobitku od svega 0,1 posto u odnosu na prethodno zatvaranje. Nastavio je i ovotjedni uzlet prema švicarskom franku, nakratko zabilježivši najvišu razinu u dva i pol mjeseca. Dolar je prema jenu ojačao 0,24 posto i njime se trgovalo po 82,07 jena. Euro je posljednjih dana ojačao prema drugim vodećim svjetskim valutama nakon što je predstavljen plan otkupa grčkog duga po povoljnijim uvjetima nego što se očekivalo, ojačavši optimizam da će zemlja nastaviti primati pomoć međunarodnih zajmodavaca i izbjeći bankrot.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙