FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 30. studenog 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Europski ministri trgovine dali su mandat Europskoj komisiji za otvaranje pregovora s Japanom o sporazumu o slobodnoj trgovini, koji će obuhvaćati i zaštitnu klauzulu za osjetljive sektore kao što je automobilska industrija. Riječ je o "jasnom mandatu, koji su potvrdile sve države članice", rekao je europski povjerenik za trgovinu Karel De Gucht na konferenciji za novinare. EU i Japan proizvode zajedno više od trećine svjetskog bogatstva. Pregovori bi mogli trajati nekoliko godina, kazao je De Gucht, istaknuvši da bi sporazum o slobodnoj trgovini mogao povećati rast u EU-u za 0,8 postotna boda i omogućiti otvaranje 400.000 radnih mjesta. No pregovarački mandat predviđa i zaštitnu klauzulu za osjetljive sektore kao što je automobilska industrija. Europsko udruženje proizvođača automobila upozorilo je da bi automobilska industrija u Europi zbog japanske konkurencije mogla izgubiti 35.000 do 73.000 radnih mjesta. Zaštitnu klauzulu za automobilsku industriju ima i sporazum o slobodnoj trgovini između EU-a i Južne Koreje, koji je stupio na snagu u srpnju 2011.

MADRID - Inflacija u Španjolskoj u studenom je blago usporila, na 2,9 posto, zahvaljujući padu cijena energenata, no i dalje je osjetno iznad prosjeka u eurozoni i vjerojatno će dodatno opteretiti iscrpljenu državnu blagajnu nakon usklađivanja mirovina s inflacijom. Premijer Mariano Rajoy obećao je povećanje mirovina za najmanje jedan posto u 2013. a poručio je da će odluku o povećanju mirovina donijeti sredinom prosinca kada se očekuju konačni podaci o inflaciji u studenome. Španjolski zakoni nalažu povećanje mirovine u skladu s rastom potrošačkih cijena. Podaci španjolskog državnog zavoda, koji su ključni za indeksaciju mirovina, pokazali su da je španjolska inflacija u studenome iznosila 2,9 posto, nasuprot 3,5 posto u prethodnom mjesecu. S obzirom da je vlada u Madridu računala s godišnjom inflacijom od jedan posto, potvrda stope inflacije od 2,9 posto u konačnim podacima sredinom prosinca značila bi dodatni trošak od 3,8 milijardi eura za ispražnjenu državnu blagajnu.

BEČ - Austrijska naftna kompanija OMV objavila je danas da svoju podružnicu u BiH, tvrtku OMV BH prodaje srbijanskoj naftnoj tvrtki NIS. OMV je potpisao sporazum o prodaji podružnice u Bosni i Hercegovini, OMV BH d.o.o., tvrtku u 100-postotnom vlasništvu OMV Refining & Marketing GmbH, srbijanskoj naftnoj tvrtki NIS, priopćeno je danas iz OMV-a. "Očekuje se da će se ugovor zaključiti u prvom tromjesečju 2013., nakon odobrenja državnih tijela za nadzor tržišnog natjecanja. Tvrtke su sporazumno odlučile da neće otkrivati kupoprodajni iznos", ističu iz OMV-a koji, kako se navodi, po završetku ove transakcije neće imati nikakvih daljnjih aktivnosti u BiH. Objava o prodaji podružnice u BiH uslijedila je oko godinu dana nakon najave OMV-a a će prodati svoje podružnice u Hrvatskoj i BiH. Kako se navodi u današnjem priopćenju o prodaji podružnice u BiH, NIS će preuzeti sva 22 zaposlenika, terminal goriva i 28 benzinskih servisa, kao i lokalni glavni ured OMV BH. Austrijski je OMV u BiH bio aktivan u maloprodajnom i komercijalnom poslovanju od 2001. godine, a tvrtka zapošljava 22 djelatnika u središnjem uredu u Sarajevu. Tržišni udio tvrtkinih 28 benzinskih servisa procjenjuje se na 8 posto.

MOSTAR - Vlasti Republike Srpske predočile su u petak predstavnicima Crne Gore rezultate istraživanja po kojima planirana izgradnja hidroelektrana na rijeci Drini neće utjecati na životnu sredinu u toj zemlji. Vlasti Crne Gore izrazile su ranije zabrinutost da bi izgradnja hidroelektrana Buk Bijela i Foča, koje vlasti RS planiraju graditi zajedno s njemačkom energetskom kompanijom RWE, mogla poremetiti biljni i životinjski svijet u gornjem toku rijeke Drine. Pomoćnica ministra održivog razvoja i turizma Crne Gore Ivana Vojinović izjavila je da će Crna Gora uspostaviti stručno povjerenstvo koje će provjeriti navode o mogućem negativnom utjecaju gradnje dviju hidroelektrana na okoliš. Dodala je da vlasti Crne Gore podupiru izgradnju ovih energetskih objekata. Vlada Republike Srpske je potpisala sporazum s njemačkom kompanijom RWE o osnivanju zajedničke kompanije za izgradnju četiriju hidroelektrana, a predviđena ulaganja iznosila bi 450 milijuna eura.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europske dionice blago su u petak porasle u nervoznoj trgovini zbog suprotstavljenih signala o tijeku američkih pregovora o proračunu. Londonski FTSE porastao je 0,18 posto na 5.880 bodova, frankfurtski DAX za 0,44 posto na 7.433 boda, dok je pariški CAC bio u plusu 0,28 posto i iznosio 3.578 bodova. Optimizam ulagača temeljen na očekivanjima da će američki političari postići dogovor kojim bi se otklonila fiskalna kriza prigušio je predsjednik američkog Kongresa John Boehner koji je umanjio izglede za skoro postizanje dogovora. Među vodećim dobitnicima bile su dionice kompanije HeidelbergCement, čija je cijena skočila za 2,8 posto nakon što joj je banka Morgan Stanley povisila investicijski rejting. Francuski proizvođač luksuznih roba LVMH dobio je na vrijednosti 3,1 posto zahvaljujući prognozi Goldman Sachsa o poboljšanju potražnje iz Kine.

LONDON - Euro se u petak na međunarodnim deviznim tržištima stabilizirao prema dolaru nakon početnog skoka potaknutog slabljenjem troškova zaduživanja Španjolske i Italije budući da su se nakon dogovora za Grčku smanjile napetosti na drugim tržištima obveznica u rubnom dijelu eurozone. Euro je u takvim okolnostima nakratko dosegnuo 1,3029 dolara, najvišu razinu od 23. listopada. Potom se stabilizirao na 1,2974 dolara, što znači da je na gubitku 0,02 posto u odnosu na zatvaranje trgovanja prethodnog dana. Na značajnijem dobitku jedinstvena europska valuta bila je prema jenu, jer su japanski uvoznici poduzeli veće kupovine eura s obzirom da je kraj mjeseca. Tečaj eura poskočio jedan posto, na 107,675 jena, što je njegova najviša razina od kraja travnja. I dolar je izrazitije ojačao prema jenu, poskočivši 0,7 posto, na 82,66 jena. Od početka mjeseca ojačao je više od tri posto.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙