FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 22. studenog 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Hrvatska može biti zadovoljna jer će ulaskom u Europsku uniju dobijati neusporedivo više novaca nego ranije, odnosno dobit će priliku da iskoristi jako puno sredstava, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu hrvatski premijer Zoran Milanović nakon razgovora s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem i Komisije Joseom Manuelom Barrosom. Van Rompuy i Barroso razgovaraju sa svim čelnicima EU-a i Hrvatske uoči izvanrednog summita EU-a, na kojem će pokušati dogovoriti višegodišnji proračunski okvir EU-a za razdoblje 2014.-2020. "Mi kao država možemo biti zadovoljni, jer ulazimo u EU i ono što ćemo dobijati neusporedivo je više od onoga što smo dobijali ranije. Dobijamo priliku da iskoristimo jako puno sredstava, priliku da dobijemo dvostruko više nego što ćemo dati, a koliko ćemo iskoristiti ovisi o nama i našim sposobnostima", rekao je Milanović nakon razgovora. "Iznijeli smo stvari koje nas posebno zanimaju, a to je da imamo godinu dana više za potrošiti novac za neki projekt, prije nego ga se mora vratiti natrag. To znači da nam je to vrijeme potrebno da se uhodamo, da se stroj zagrije na radnu temperaturu. Šanse da to dobijemo postoje, ali ne želim ništa obećavati", rekao je Milanović. Kazao je i da bi bilo "dobro i pošteno" da se ne smanjuju kohezijska sredstva jer su siromašnije države članice u potpunosti otvorile svoje tržište, potpuno se izložile bogatijim članicama i stoga nešto zaslužuju zauzvrat. "To je razvojni novac, koji se troši vrlo strogo, a ne kao što se nekad trošio u Hrvatskoj", rekao je.

BRUXELLES - Povjerenje potrošača u Europskoj uniji blago se poboljšalo u studenom dok je u eurozoni dodatno oslabilo, kliznuvši na najnižu razinu u nešto više od tri godine, procijenila je u četvrtak Europska komisija. Indeks povjerenja potrošača u Europskoj uniji porastao je tako u studenom na minus 23,7 bodova, s minus 24,3 boda u prethodnom mjesecu. U eurozoni očekivanja potrošača dodatno su se pak pogoršala u odnosu na prethodni mjesec, uz pad odgovarajućeg indeksa na minus 26,9 bodova, s minus 25,7 bodova u rujnu. To je najniža vrijednost indeksa u nešto više od tri godine. Konačni podaci o povjerenju potrošača bit će objavljeni 29. studenog u sklopu cjelovitog izvješća o gospodarskoj klimi u EU i eurozoni u studenom.

LONDON - Banke u Europskoj uniji morat će strože provjeravati članove nadzornog odbora i sve zaposlenike na ključnim funkcijama, ne samo izvršne direktore, predviđeno je novim smjernicama europskog regulatora. Slabosti u korporativnom upravljanju, uključujući neprimjeren nadzor rada izvršnih tijela i bespogovorno prihvaćanje njihovih odluka, pridonijeli su "prekomjernom i nepromišljenom preuzimanju rizika u bankovnom sektoru" koje je dovelo do propasti banaka, objavila je u četvrtak Europska agencija za banke (EBA). Novim smjernicama trebali bi stoga biti zahvaćeni i supervizori menadžmenta, kako bi se omogućilo konstruktivno preispitivanje odluka i učinkovit nadzor menadžerskih funkcija. U planu je također obvezna provjera zaposlenika na ključnim funkcijama, koje EBA definira kao one koji su odgovorni za upravljanje poslovima na dnevnoj bazi a niže su rangirani od poslovodstva. Te provjere već provodi većina banaka i regulatora, no praksa se može razlikovati među zemljama članicama EU-a, a cilj smjernica je uskladiti politiku na razini 27-člane Unije. Smjernice treba uskladiti do 22. svibnja, a već pokrenute provjere morale bi voditi računa o prirodi, razmjerima i kompleksnosti poslovnog područja, tumače u EBA-i.

BUDIMPEŠTA - Niskobudžetna zrakoplovna kompanija Ryanair od sljedeće će godine za trećinu smanjiti broj ruta iz Budimpešte, što je odgovor na povećanje taksi koje im je nametnula zračna luka, najavio je izvršni direktor kompanije Michael O'Leary u četvrtak. Kompanija će o 10. siječnja ukinuti deset od 30 ruta a to će rezultirati 40-postotnim padom broja putnika i gubitkom oko 800 radnih mjesta, najavio je O'Leary. Broj letova tjedno past će na manje od 170, a smanjit će se i broj letova na devet od dvadeset preostalih ruta. Do te je odluke došlo samo nekoliko mjeseci nakon što je Ryanair uspostavio bazu u Budimpešti nakon propasti mađarske nacionalne kompanije Malev.

LONDON - Euro je u četvrtak ojačao na međunarodnim deviznim tržištima prema dolaru i jenu jer su se ulagači odlučili usredotočiti na naznake poboljšanja stanja u svjetskom gospodarstvu. Euro je tako ojačao za 0,4 posto prema dolaru i njime se trgovalo po 1,28845 dolara, što je njegova najviša razina u posljednja tri tjedna. Jedinstvena europska valuta bila je na sličnom postotnom dobitku i prema jenu, popevši se na 106,35 jena. I dolar je ojačao prema jenu, za 0,13 posto, te se njime trgovalo po 82,62 jena. Jačanju eura prema dolaru pomogli su najnoviji podatci londonske istraživačke tvrtke Markit, koji su se pokazali boljima nego što se strahovalo. Ulagači su usmjerili pažnju na podatak koji ukazuje na blago usporavanje pada aktivnosti u sektoru proizvodnje, zanemarivši ubrzani pad u uslužnom sektoru. Oporavku eura pomogle su i jučerašnje izjave njemačke kancelarke Angele Merkel da je dogovor o isplati blokirane tranše pomoći Grčkoj još uvijek moguć na sastanku ministara financija eurozone idući ponedjeljak. Od vijesti iz svijeta ulagače su danas oraspoložili kineski podaci iz sektora proizvodnje koji ukazuju na prvo poboljšanje aktivnosti u proteklih 13 mjeseci.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙