FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 21. studenog 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

PARIZ - Gospodarstva članica Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) porasla su u trećem tromjesečju istim tempom kao i u prethodna tri mjeseca, ali uz osjetne razlike među pojedinim zemljama, pokazali su u srijedu objavljeni preliminarni podaci. Bruto domaći proizvod (BDP) na području OECD-a porastao u tromjesečju do kraja rujna za 0,2 posto, istim tempom kao i u prethodnom tromjesečju. Pritom je u Sjedinjenim Državama gospodarski rast blago ubrzao, na 0,5 posto, s 0,3 posto zabilježenih u prethodnom tromjesečju. Britansko gospodarstvo uvećano je za jedan posto, poduprto Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama, čime je više nego nadoknadilo 0,4-postotni pad u prethodnom tromjesečju. Francusko je gospodarstvo ponovo zabilježilo pozitivnu stopu rasta, od 0,2 posto, nakon blagog pada, za 0,1 posto, u razdoblju od travnja do lipnja. U Njemačkoj je rast usporio na 0,2 posto, s 0,3 posto zabilježenih u prethodna tri mjeseca. Japan je u trećem tromjesečju zabilježio pad aktivnosti za 0,9 posto, nakon blagog, 0,1-postotnog rasta u drugom tromjesečju.

BRUXELLES - Predsjednici država ili vlada 27 zemalja članica i Hrvatske kao buduće članice okupit će se u četvrtak i petak na izvanrednom summitu u Bruxellesu kako bi pokušali dogovoriti višegodišnji proračunski okvir EU-a za razdoblje 2014-2020. Očekuju se vrlo teški razgovori, stoga se ne isključuje ni mogućnost da summit traje i dulje od predviđena dva dana. Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy je u pozivnom pismu koje je uputio europskim čelnicima naglasio važnost postizanja dogovora na ovom summitu. "Izostanak dogovora bio bi štetan za sve nas", kaže Van Rompuy. Višegodišnji financijski okvir (MFF) ključni je dokument kojim se definira na koje će se prioritete trošiti europski novac i utvrđuju najviši iznosi za sve proračunske stavke. Najveći dio europskog proračuna namijenjen je za kohezijsku politiku i zajedničku poljoprivrednu politiku. Van Rompuy je prošli tjedan predstavio prijedlog zaključaka za izvanredni summit, u kojem je predložio za 80 milijardi manji proračunski okvir u odnosu na prijedlog Europske komisije. Prijedlog da se dodatno smanji iznos koji je predložila Komisija ne zadovoljava nijednu od dvije skupine država - one koje u europski proračun uplaćuju više nego što dobiju natrag i one koje dobiju više nego što daju. Summit započinje u četvrtak navečer, a Van Rompuy i predsjednik Komisije Jose Manuel Barroso u četvrtak ujutro će započeti bilateralne konzultacije sa svim šefovima država ili vlada zemalja članica i Hrvatske, koju će predstavljati premijer Zoran Milanović.

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu je izjavila da vidi mogućnost dogovora između ministara financija eurozone o Grčkoj u idući ponedjeljak te je istaknula da se problemi u Europi ne mogu riješiti od danas do sutra. "Ima izgleda za postizanje rješenja o Grčkoj u ponedjeljak", rekla je Merkel u govoru održanom pred njemačkim parlamentom. "To je proces, a ono što nije riješeno već godinama i desetljećima ne može se riješiti tijekom jedne noći i zbog toga ćemo morati napredovati korak po korak", istaknula je. Glasnogovornik Angele Merkel nešto kasnije je rekao da izostanak rezultata tijekom noći s utorka na srijedu ne predstavlja nikakav neuspjeh. "Nemoguće je postići takvo nešto, a sastanak je bio vrlo uspješan", rekao je na konferenciji za novinare dodavši kako još treba riješiti neke vrlo važne tehničke pojedinosti. Ministri financija eurozone, MMF-a i Središnje europske banke, vjerovnici Atene, ponovno će se sastati u ponedjeljak u nastojanju da postignu dogovor. Prema informacijama jednog od zastupnika koji je želio ostati anoniman, Merkel je spomenula "kombinaciju" mogućih rješenja tijekom sastanka sa zastupnicima konzervativno-liberalne većine održanog prije govora u Bundestagu.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙