FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 3. prosinca 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB

Međunarodni dan osoba s invaliditetom, 3. prosinca ove se godine obilježava pod motom "Uklanjanjem prepreka do stvaranja inkluzivnog društva pristupačnog svima". U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, Hrvatski savez slijepih i Hrvatska udruga paraplegičara i tetraplegičara potpisali su "Manifest za pristupačnost", koji će biti uručen hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću, Vladi i predsjedniku Sabora Josipu Leki. Manifestom se poziva na potpunu primjenu članka 9. Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom koji obvezuje države potpisnice na poduzimanje mjera kako bi se osobama s invaliditetom omogućio ravnopravan pristup okruženju, prijevozu, informacijama i komunikacijama, javnim institucijama i službama. U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, predsjednik Republike Ivo Josipović sazvao je za danas okrugli stol čija je svrha poticanje rasprave s predstavnicima nadležnih ministarstava o problemima osoba s invaliditetom, koje žele pristupiti ne samo objektima i zgradama, već i obrazovnom i zdravstvenom sustavu, kao i tržištu rada. Također, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko u suradnji s pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom Ankom Slonjšak u Saboru organizira druženje s osobama s invaliditetom na kojemu će dužnosnici i zastupnici moći iskušati prepreke s kojima se svakodnevno susreću osobe s invaliditetom. Obilježavajući ovaj dan, zagrebački Centar za rehabilitaciju Silver, koji u rehabilitaciju osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju uključuje rad sa psima pomagačima, svoj će rad prikazati učenicima osnovnih škola.

ZAGREB

U nastavku suđenja u slučaju Fimi media na zagrebačkom Županijskom sudu trebalo bi svjedočiti osam novih svjedoka o okolnostima pod kojima su radili za HDZ i primali novac od prve hrvatske političke stranke optužene za korupciju. Do sada je desetak svjedoka potvrdilo da ih je nekad vladajuća stranka plaćala "na crno", a novac im bez ikakvog ugovora isplaćivala optužena bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević. Ona, bivši stranački rizničar Mladen Barišić i vlasnica marketinške tvrtke Fimi media Nevenka Jurak priznali su krivnju, dok bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader i njegov bivši glasnogovornik Ratko Maček poriču USKOK-ovu optužbu da su sudjelovali u nezakonitom izvlačenju 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki te punjenje stranačkog crnog fonda.

ZAGREB

Nakon tromjesečne stanke na zagrebačkom Županijskom sudu trebalo bi se nastaviti suđenje bivšem direktoru programa Nove TV Siniši Svilanu optuženom za primanje mita od vlasnika producentske kuće "Core media" Vladimira Šelebaja Selliera u zamjenu za prikazivanje emisija na Novoj TV. Suđenje je prekinuto početkom rujna, nakon što je sudsko vijeće zabranilo USKOK-ovoj tužiteljici predočenje dva iskaza koja je u drugoj istrazi dao jedan od krunskih svjedoka, producent Edvin Softić. Suđenje se nije moglo nastaviti dok Vrhovni sud nije odlučio o žalbi USKOK-a na tu odluku.

ZAGREB

Ukupan broj zaposlenih u hrvatskoj industriji u listopadu je bio manji za jedan posto u odnosu na mjesec prije, a na godišnjoj je razini, u odnosu na listopad prošle godine, manji za 5,8 posto. Istodobno je ukupna proizvodnost rada u industriji u razdoblju od siječnja do listopada ove u usporedbi s istim razdobljem prošle godine manja za 1,5 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. Najveći pad broja zaposlenih na godišnjoj razini, za 6,2 posto, bilježi prerađivačka industrija koja u strukturi ukupno zaposlenih u hrvatskoj industriji ima udio od gotovo 90 posto.

ZAGREB

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za rujan ove godine iznosila je 5.366 kuna, što je nominalno 3,2 posto i realno 4,5 posto manje u odnosu na kolovoz, objavio je Državni zavod za statistiku. U odnosu na rujan prošle godine pak, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za rujan ove godine nominalno je manja za 0,6 posto, a realno za 5,3 posto. Za razdoblje od siječnja do rujna prosječna neto plaća iznosila je 5.453 kune, što je u odnosu na isto razdoblje 2011. nominalno više za 0,9 posto, ali realno niže za 2,1 posto. Među pojednim djelatnostima najveća prosječna neto plaća za rujan isplaćena je u promidžbi (reklami i propagandi) i istraživanju tržišta u iznosu od 9.856 kuna, a najniža u proizvodnji odjeće u iznosu od 2.816 kuna.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙