FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 18. studenog 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

VUKOVAR - Više od 50 tisuća građana i domoljuba pristiglih iz svih krajeva Hrvatske u koloni sjećanja prolaze od vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, prisjećajući se tako 18. studenoga 1991. godine kada je nakon gotovo tromjesečne opsade slomljena obrana grada Vukovara. U koloni sjećanja su i predsjednik Republike Ivo Josipović, Hrvatskog sabora Josip Leko i Vlade Zoran Milanović, brojni saborski zastupnici i ministri u Vladi, general Mladen Markač, koji je prije dva dana pušten na slobodu nakon oslobađajuće presude u Haagu, "Opet smo zajedno ovdje da se sjetimo stradanja Vukovara, da se sjetimo nevinih žrtava i da svojoj djeci obećamo da se nikada ništa slično neće ponoviti", izjavio je u koloni sjećanja predsjednik Josipović. "Dvadeset i jedna godina nakon tragedije Vukovara mogu reći da je Vukovar visoka škola hrvatske povijesti, budućnosti i tolerancije", kazao je Leko, dodajući kako unatoč svemu onome što su građani Vukovara prošli u Domovinskom ratu i oni i Hrvatska moraju gledati u budućnost. "Uvijek se miješaju osjećaji tuge i ponosa, a katkad i bijesa", rekao je novinarima predsjednik Vlade Zoran Milanović na pitanje kako se osjeća na današnji dan u Vukovaru. Kazao je, kako još ostaje riješiti pitanje nestalih osoba u Vukovaru, rekavši kako za obitelji nestalih nije završio rat. "Obaveza države je da ustrajemo u rješavanju toga značajnog pitanja i dobijemo podatke o nestalima. Oni negdje sigurno postoje", kazao je Milanović. Dotaknuo se i oslobađajuće presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču rekavši kako je presuda konačna, te "kako smo neke stvari konačno zatvorili". General Mladen Markač izjavio je da je još uvijek pun dojmova, ali beskrajno sretan. "Iz deset kvadrata ćelije doći na ovakvu slobodu, a da je uz mene ovoliko naroda, koji mi daju i uvijek su davali potporu ne može se opisati riječima", kazao je Markač i istakanuo: "Konačno je 'Oluja' prestala i dokazalo se da nismo nikakvi ratni zločinci, nego časni vojnici hrvatske domovine".

ŠKABRNJA - Polaganjem vijenaca na Spomen-obilježje masovne grobnice i okupljanjem izaslanstava u Škabrnji je počelo obilježavanje obljetnice stradanja tog ravnokotarskog mjesta u kojem je prvog danas srpske agresije 18. studenoga 1991. ubijeno 28 civila i 15 branitelja. Nakon polaganja vijenaca, izaslanik predsjednika Republike Ive Josipovića, ministar obrane RH Ante Kotromanović izjavio je novinarima kako mu je drago da su oslobađajućom presudom generalima Gotovini i Markaču "Domovinski rat i Oluja potpuno čisti, a time i mi branitelji i svi zapovjednici možemo reći da smo čisti jer konačno imamo i potvrdu o tome sa Međunarodnog suda u Haagu". "Ja sam znao što što se dogodilo" rekao je istaknuvši kako "nikada od generala Ante Gotovine nije dobio zapovjed: sruši ili zapali i slično". "Da je on bio osuđen, svi bismo bili osuđeni", kazao je Kotromanović, te istaknuo kako je bitno da je sada sve završeno i idemo naprijed u budućnost, kako je to i sam rekao general Gotovina. Kotromanović je rekao kako se nada da će doći vrijeme da će biti osuđeni i neposredni zločinci, nalogodavci zločina u Škabrnji.

SPLIT - Dvadesetogodišnji student iz Splita kazneno je prijavljen i pritvoren zbog kaznenog djela protiv spolne slobode i spolnog ćudoređa koje je počinio brutalno silovavši svoju kolegicu (20) na zabavi u petak navečer u Podstrani, doznaje se danas u splitsko-dalmatinskoj Policijskoj upravi (PU). Djevojci je i dalje život u opasnosti, rečeno je u splitskoj bolnici.Tijekom dana će sudac istrage Županijskog suda u Splitu ispitati osumnjičenoga 20-godišnjeg mladića. Na zabavi u stanu u Podstrani petero mladića i tri djevojke su se zabavljali sve dok mladić (20) nije brutalno silovao svoju kolegicu (20) kojoj je tom prilikom nanio teške i po život opasne ozljede vagine i crijeva. Netko je od prisutnih na zabavi pozvao Hitnu pomoć, te je djevojka prebačena u bolnicu i hitno operirana. Sve do subote ujutro bila je u komi i priključena na respirator, a onda se probudila, no policiji nije mogla ništa reći o okolnostima događaja jer se nije ničega mogla sjetiti.

POREČ - Jedna je osoba poginula, a petnaest ozlijeđeno, od kojih četiri teže, u sudaru osobnog vozila i autobusa jutros oko 6 sati kod Poreča. Poginuo je 30- godišnji vozač "hyndaija" iz Funtane. Neki od ozlijeđenih radnika, iz autobusa "Zagrebgradnje", prevezeni su u pulsku bolnicu, a nekima je pomoć pružena u porečkom Domu zdravlja. Još se utvrđuju uzroci nesreće.

ZAGREB - Na zadovoljstvo organizatora i izdavača ovogodišnji Interliber, koji se zatvara danas na Zagrebačkom velesajmu, privukao je podjednak broj posjetitelja kao prošle godine kada ih je bilo gotovo sto tisuća, no nakladnici nisu optimistični jer očekuju da će iduće izdanje tog najvećeg hrvatskog sajma knjiga dočekati s još manje novih naslova, a s još više problema. Nakladnike se često pita kako to da se iz godine u godinu žale, a nitko još nije bankrotirao, no ono što se na Interliberu ne vidi je broj otpuštenih zaposlenika u izdavaštvu, smanjivanje njihovih plaća i puno manje novoobjavljenih knjiga, rekao je Neven Antičević, direktor "Algoritma" i predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske. Petpostotni PDV na knjigu koji će se uvesti u novoj godini ne izgleda velik, ali dolazi nakon nekoliko godina krize, pa će izdavači morati podići cijene knjiga ili ići na vlastite troškove, no to je gotovo nemoguće jer su već iscrpljene sve rezerve, ustvrdio je. Ako se uvodi porez za koji vlada kaže da ga nije izabrala već naslijedila, taj bi se iznos na neki način trebao vratiti u branšu, primjerice kroz oslobođenje od nekog drugog poreza, dodao je. Osim popusta na starija beletristička izdanja, od kojih su neka bila i više od osamdeset posto, te popuste do trideset posto na novije naslove, najviše zanimanja u proteklih šest dana sajma tradicionalno su izazvale knjige o samopomoći, kuharice, izdanja za djecu, školski priručnici.

ZAGREB - Tijekom "Noći kazališta" koja je sinoć održana širom Hrvatske, u 31 gradu, održano je 120 predstava koje je pogledalo više od 45.000 gledatelja u 83 kulturne institucije, izvijestili su danas organizatori "Noći kazališta". Karta više tražila se u svim kazalištima, a gledatelji su mogli uživati i u 60-ak popratnih programa. Tako su mogli pogledati izložbu, poslušati koncert ili uživati u druženju uz čaj ili kuhano vino. U nekim kazalištima druženja su trajala do dugo u noć. U "Noći kazališta" radilo je više od 10 tisuća kulturnih djelatnika, a svojim su entuzijazmom i ljubavi prema kazalištu i ovogodišnju Noć učinili velikom, ocjenjuju organizatori te najavljuju tu manifestaciju i sljedeće godine.

(Hina) ymć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙