FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: jnah
ZAGREB, 1. prosinca 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

OSIJEK

Obnovljeni osječki Trg slobode večeras je, uoči sutrašnje proslave Dana grada Osijeka, svečano otvorio general Mladen Markač podizanjem gradskog, županijskog i hrvatskog stijega. U Osijeku se branila cijela Hrvatska, rekao je Markač i odao počast svim braniteljima, posebno onima koji su dali svoje živote za slobodnu Hrvatsku. Oslobađajuća presuda u Haagu pokazala je da je Srbija agresor i da je Hrvatska vodila pravednu, obrambenu, oslobodilačku borbu za svoju slobodu, rekao je. Domovina se nosi u srcu a sloboda je najveća tekovina koju čovjek ima, kazao je i istaknuo kako u svom srcu nema ljutnje ni želje za osvetom jer to nije put koji vodi u sretnu budućnost koju, rekao je, moramo graditi za sebe i svoju djecu, kazao je general Markač. U obnovu Trga slobode, koji koji se prostire na 10 tisuća četvornih metara, uloženo je oko 24 milijuna kuna, rekao je gradonačelnik Krešimir Bubalo, koji je čestitao Osječanima Dan grada. Simbolika Trga slobode, "najljepšeg hrvatskog trga", velika je jer ga otvara general Markač koji je zajedno s generalom Antom Gotovinom dokazao kako je sloboda najvažnija hrvatska tekovina, kazao je Bubalo. Dodao je kako će i general Ante Gotovina ovih dana posjetiti Osijek.

ĐAKOVO

General Mladen Markač kazao je danas Đakovu kako u njegovom srcu nema mržnje ni želje za osvetom. Odgovarajući na novinarski upit kako komentira reakcije iz nekih braniteljskih krugova da je izostala žešća retorika njega i generala Gotovine, kazao je kako "u njegovom srcu nema mržnje ni želje za osvetom i da svatko tko u svom srcu želi jačati mržnju i osvetu, ne može očekivati bolju budućnost". General Mladen Markač posjetio je danas na poziv gradonačelnika Zorana Vinkovića Đakovo, a susretu su nazočili osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo te predstavnici policije i Hrvatske vojske. Novinarima je nakon susreta kazao da se razgovaralo o prošlosti, stradanjima u ratu, haaškom pritvoru njega i generala Gotovine. "Zahvalan sam svim Đakovčanima i Slavoncima na podršci koju su nam davali dok smo bili haaškom pritvoru", kazao je Markač. Ponovio je kako je Haaški sud oslobađajućom presudom jasno potvrdio kako je Hrvatska vodila obrambeni, oslobodilački rat. Također je ponovio da nema političkih ambicija, da će se angažirati na humanitarnim aktivnostima, te da je ponosan na hrvatsku policiju.

ZAGREB

Na glavnom zagrebačkom trgu večeras je tradicionalno zapaljena prva svijeća na Adventskom vijencu na fontani Manduševac, kao uvod u trotjedno razdoblje slavlja i darivanja i zagrebački predbožićni program. Svijeću je tradicionalno zapalio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, istaknuvši kako tim simboličnim činom grad Zagreb počinje pripreme za božićno slavlje i Kristovo rođenje, a u vrijeme Adventa se u brojnim događanjima u gradu univerzalna kršćanska baština isprepliće sa specifičnim zagrebačkim štihom, kazao je Bandić. Paljenje "svijeće svjetla, solidarnosti i socijalne pravde" ujedno označava početak vremena radosti i očekivanja tijekom kojega se moramo više posvetiti jedni drugima, svojim bližnjima, nemoćnima i potrebitima, istaknuo je gradonačelnik. Zajedništvo u ispunjenju temeljnih kršćanskih načela služenja pravdi, istini i jednakosti posebno je važno u ovo vrijeme kada se Hrvatska priprema za ulazak u Europsku uniju. Službu riječi održao je rektor zagrebačke katedrale Josip Kuhtić čitanjem Svetog evanđelja po Luki. Kuhtić je pozvao na ozbiljno razmišljanje o površnosti života, na promišljanje o budućnosti i onome što je važno za život a što, istaknuo je "nije moguće jednostrano učiniti ljudskim snagama", te na traganje za istinom o čovjeku, svijetu i sebi samima.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙