FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: sobr
ZAGREB, 18. studenog 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

VUKOVAR - U povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine i 21-obljetnice stradanja toga grada u Domovinskom ratu vijence podno Spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, vijence su položila i svijeće zapalila državna i druga izaslanstva. Počast poginulima u obrani Vukovara 1991. polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odao je predsjednik Republike Ivo Josipović, te izaslanstva Hrvatskog sabora predvođena predsjednikom Josipom Lekom i Vlade na čelu s predsjednikom Zoranom Milanovićem. Molitvu za ubijene i nestale branitelje i civile u obrani Vukovara molio je đakovački i osječki nadbiskup mons. Marin Srakić. Na grobove 880 branitelja i civila do sada pokopanih na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata sudionici obilježavanja Dana sjećanja položili su ruže. Do Memorijalnog groblja, kolona sjećanja u kojoj je prema procjeni policije bilo više od 50 tisuća ljudi, prošla je 5,5 kilometara dug put od vukovarske bolnice, u kojoj je upriličen komemorativni program. Nakon polaganja vijenaca misu zadušnicu na vukovarskom groblju predvodio je apostolski nuncij u Hrvatskoj Alessandro D'Errico.

ŠKABRNJA - Na središnjoj komemorativnoj svečanosti u Škabrnji, ministar obrane Ante Kotromanović je rekao kako su u tom mjestu goloruki išli na tenkove, no da je na sreću u Zborno područje Split došao Ante Gotovina te nije dugo trebalo čekati na "Maselnicu" i "Oluju". Kotromanović je kazao da "od Gotovine nikad nismo dobili zapovjed - uništi, sruši ili zapali", a u vezi s haškom presudom ustvrdio je da je pravda spora, ali dostižna. "Ovo je tužan dan za Škabrnju i Vukovar i cijelu Hrvatsku. Svi znamo što je bilo 18. studenoga 1991. u Škabrnji. Ovo je bio 'hrvatski Alamo' i to poštujemo i cijenimo", rekao je Kotromanović kao izaslanik premijera Zorana Milanovića i predsjednika Ive Josipovića. Prije 21 godine u Škabrnji je stradalo 48 civila i 15 branitelja, a stradanja su se nastavila i sutradan u Nadinu. Do kraja rata i oslobođenja u "Oluji" u Škabrnji je stradalo ukupno 86 civila i branitelja. Na komemorativnoj svečanosti nazočnima se obratila i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke, potpredsjednica Dragica Zgrebec, koja je podsjetila na rat, razaranja i žrtve. "Simboli stradanja postali su Vukovar i Škabrnja, a simboli pobjede 'Bljesak' i 'Oluja'. Sjećajmo se, poštujmo žrtve, ali ne zaboravljajmo, okrenimo se budućnosti, jer je to dug našim poginulima, civilima i braniteljima i njihovim obiteljima kojeg moramo ispoštovati", poručila je Dragica Zgrebec.

ZAGREB - Željko Dilber, najbliži prijatelj i suborac generala Ante Gotovine izjavio je sinoć za Hinu da još nije trenutak, ali da će na vidjelo izaći istina o tome tko je uhitio generala, kazavši kako je u HDZ-u bilo onih koji su štetili Gotovini, ali to, naglasio je, nije bio predsjednik te stranke Tomislav Karamarko. Dilber, koji je jučer bio na obilježavanju obljetnice stradanja Škabrnje, komentirao je razne "šaptače" i one koji su sabornicu iskoristili "za priče tko je uhitio generala Gotovinu", kazavši kako će na vidjelo izaći istina "vezana uz nagađanja tko je podmetao razne dezinformacije i pomagao u uhićenju generala Gotovine". "Ja tu istinu znam, ali sve u svoje vrijeme", rekao je dodajući da je i u HDZ-u bilo onih koji su svojim radnjama štetili generalu Gotovinu, ali to nije bio predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. "Kad se steknu uvjeti, o svemu tome bit će riječi", rekao je Dilber i dodao kako general Gotovina sigurno ne bi dao ruku nekome tko je sudjelovao u takvim radnjama. Predsjednik Kluba HDSSB-a Dinko Burić optužio je u petak u sabornici vrh HDZ-a i njegova čelnika Tomislava Karamarka kao odgovorne za to što su generali Ante Gotovina i Mladen Markač godinama nevini sjedili u haškom pritvoru. Burić je prozvao Karamarka, koji je 2005. bio na čelu Protuobavještajne agencije (POA), za aktivnosti koje su dovele do uhićenja generala.

ZAGREB - Iz Documente - Centra za suočavanje s prošlošću, osječkog Centra za mir, nenasilje i ljudska prava te Građanskog odbora za ljudska prava (Goljp) jučer su u povodu 21. godišnjice stradanja Vukovara i Škabrnje istaknuli kako treba učiniti više i bolje na utvrđivanju kaznene odgovornosti počinitelja zločina. Naglasili su kako obilježavanje 21. godišnjice stradanja u Vukovaru i u Škabrnji okuplja sve oko sjećanja na hrabre ljude i na žrtve. "Ono također obavezuje na trajne napore da se utvrde činjenice o svim stradanjima, da se čini više i bolje na utvrđivanju kaznene odgovornosti počinitelja tih zločina i da se učinkovitom regionalnom suradnjom pravosuđa onemogući da počinitelji prođu nekažnjeno", stoji u zajedničkom priopćenju koje su potpisali čelnici triju nevladinih udruga Vesna Teršelič, Mladen Stojanović i Zoran Pusić. Također ističu kako obitelji stradalih i preživjele žrtve zločina imaju pravo da o svom stradanju progovore te da dobiju javno priznanje i pravednu reparaciju. "Na taj način društvo iskazuje svoju solidarnost i stvara ozračje u kome je moguć oporavak od trauma, opraštanje, obnova povjerenja i suživot u trajnom miru", stoji u priopćenju.

(Hina) xso yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙