FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 18. studenog 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović ustvrdio je kako je jučerašnja presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču pokazala i ispravnost odluke državnog vrha o punoj suradnji s Haškim sudom, jer su generali oslobođeni, a bez te suradnje ne bismo danas bili na pragu ulaska u Europsku uniju. "Bilo je teško, ali sve se na kraju isplatilo, jer da se hrvatski državni vrh, od 2000. pa nadalje, nije odlučio poštivati međunarodno pravo i surađivati s Haškim sudom, možda bismo i potpuno izgubili Europu", rekao je predsjednik u intervjuu emitiranom u sinoćnjem Dnevniku Nove TV. Ocjene srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića da je riječ o političkoj odluci Haškoga suda koja neće pridonijeti stabilizaciji u regiji, predsjednik Josipović, rekao je, ne želi komentirati. Pogled na povijest možda nikada neće biti ista "s ove i s one strane Dunava", kazao je te istaknuo dužnost da se i dalje radi na pomirenju, te nadu da će se nakon Nikolićeva predsjednikovanja možda biti korak bliže konsenzusu. "Oko aspekta Domovinskog rata, posebice Vukovara, za sada se zaista ne možemo složiti", rekao je Josipović.

VUKOVAR - Pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića, u Dvorcu Eltz u Vukovaru sinoć se održala humanitarna večera "Za akademsku budućnost Vukovara" s koje su prikupljene donacije namijenjene stipendiranju vukovarskih studenata. Pozdravljajući brojne uzvanike među kojima se nalazio i predsjednik Ivo Josipović, potpredsjednik Sabora Nenad Stazić, šef Delegacije Europske komisije veleposlanik Paul Vandoren, brojni ministri u Vladi, saborski zastupnici, gospodastvenici, kulturni djelatnici i drugi, vukovarski gradonačelnik Željko Sabo založio se za Vukovar kao grad znanja i budućnosti. Rekao je kako je za stipendiranje ukupno 358 vukovarskih studenata u sklopu akcije "Solidarnost za Vukovar" ove godine prikupljeno milijun kuna dok je u gradskom proračunu za istu namjenu osigurano 2,5 milijuna kuna. Predsjednik Republike Ivo Josipović kazao je kako je potrebno učiniti sve da mladi Vukovarci ne vide sebe samo kao mlade Hrvate, mlade Srbe ili mlade Ukrajince koji žive jedni kraj drugih nego jedni s drugima.

SPLIT - Sinoć je tradicionalnim paljenjem svijeća uz molitvu u najdužoj splitskoj ulici - Vukovarskoj obilježeno stradanje grada heroja Vukovara. Zapaljeno je na stotine svijeća koje su donosili brojni građani gotovo cijelog dana. Građani Splita su lampione s voštanicama duž Vukovarske ulice počeli paliti već rano popodne, no najviše ih je na obilježavanje tog dana došlo oko 19 sati. Sve je organizirano uz potporu hrvatske udruge Benedikt koja djeluje u Splitu. U Splitu se čitav tjedan obilježava Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju. To je 14. godina po redu da se u Splitu obilježava dan stradanja i progona stanovnika Vukovara.

ĐAKOVO - U Đakovu je sinoć održana 15. smotra povijesnih i građanskih plesova te starogradskih pjesama Hrvatske na kojoj je nastupilo 14 plesnih i folklornih društava te pjevačkih skupina iz cijele kontinentalne, priobalne i otočne Hrvatske. Smotru je otvorio đakovački dogradonačelnik Ivica Mandić, a o njenom značenju govorio je i dožupan osječko-baranjski Željko Kraljičak, poručivši u svjetlu oslobađajuće presude hrvatskim generalima Gotovini i Markaču: Zaplešimo i zapjevajmo u čast naših generala i svih ostalih hrvatskih branitelja. U dvosatnom programu nizali su se plesovi mazurka, polka, salonski plesovi, valcer, starogradske pjesme Hrvatske koje su ove godine odlukom Ministarstva kulture dobile predznak zaštićene nematerijalne kulturne baštine. Bio je to plesni i glazbeni vremeplov, kojemu je pečat dala i kostimografija koja se većinom odnosila na starogradsku Hrvatsku.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙