FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: jnah
ZAGREB, 30. studenog 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

KOROĐ

Tijekom današnjeg posjeta Korođu, mjestu na sjeveru Vukovarsko-srijemske županije u kojemu živi mađarska nacionalna manjina, predsjednik Ivo Josipović rekao je kako je Hrvatska zemlja u kojoj vjerske slobode i slobode nacionalnih manjina moraju biti na najvišoj razini, a primjer mađarske manjine to najbolje svjedoči. "Ovdje se sačuvala tradicija reformacije, i to afirmira Hrvatsku kao zemlju vjerskih sloboda", rekao je Ivo Josipović novinarima i dodao kako vjerske zajednice u Hrvatskoj uživaju i financijsku potporu države. Istaknuo je kako u odnosima države i vjerskih zajednica u Hrvatskoj još ima mjesta za napredak, poglavito kad je riječ o manjim vjerskim zajednicama. Po njegovim riječima, problemi kojih još ima u odnosima države i vjerskih zajednica odnose se na "priznanja pojedinih prava i zaključenje ugovora s manjinama". Po riječima predsjednika Vijeća mađarske nacionalne manjine u Vukovarsko-srijemskoj županiji Josipa Kella, u Hrvatskoj živi oko 16.500 Mađara od kojih je 4000 kalvina. Na području Vukovarsko-srijemske županije živi nešto više od 2000 Mađara, što je jedan posto stanovništva te županije.

ZAGREB

Hrvatska seljačka stranka (HSS) smatra da vladajuća koalicija, proračunom u kojem su dodatno uveli PDV na kruh i mlijeko od pet posto, dokazala kako nema sluha za hrvatske građane i da su im bogatiji važniji od "običnoga malog čovjeka". "Umjesto smanjenja PDV-a na hranu, Vlada RH i svi socijaldemokrati koji sjede u Saboru i njihovi koalicijski partneri donošenjem ovakvog proračuna, gdje ne da nisu smanjili PDV na hranu, nego su još dodatno uveli PDV na kruh i mlijeko od pet posto, dokazali su da nemaju sluha za hrvatske građane i da su im bogatiji važniji od 'običnoga malog čovjeka' ", priopćio je danas HSS. "Umjesto da rade na povećanju investicija, njihov jedini način za punjenje proračuna je povećanje postojećih i uvođenje novih poreza", dodaje se u priopćenju. HSS ističe da je "kao socijalno osjetljiva stranka, koja je uvijek zastupala i ubuduće će zastupati malog čovjeka (građanina RH), poslala amandman na prijedlog Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o porezu na dodanu vrijednost kojim bi se smanjio PDV-a na hranu na 10 posto, no on, nažalost, nije prihvaćen".

ZAGREB

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić izjavili su danas kako im je neshvatljiv postupak zagrebačke Gradske skupštine, koja je, kako su rekli, na jučerašnjoj sjednici vapila za novčanim sredstvima za sanaciju škola i bolnica, a istodobno je odgodila podnošenje zahtjeva za ocjenom ustavnosti Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave na prijedlog gradonačelnika i gradske uprave kako bi 337 milijuna kuna moglo ostati u gradskoj blagajni. "Zbog financijskog obujma i značaja, ta je točka trebala biti na dnevnom redu odmah nakon proračuna", istaknuo je Kojić na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi, te objasnio kako je riječ o 337 milijuna kuna, ali i o 'zapriječnih' 185 milijuna za 2012. u sporu Grada Zagreba s Ministarstvom financija RH.

ZAGREB

Sustav javnih bicikala "Bicsic" namjerava se u Zagrebu uvesti na ljeto iduće godine, najavili su danas na prezentaciji u zagrebačkoj Gradskoj skupštini pokretači tog projekta ističući njegove višestruke ekološke, ekonomske, prometne i zdravstvene prednosti. U Zagrebu bi se na nekoliko točaka kao što su, primjerice, Trg Stjepana Radića, Glavni kolodvor, Bundek, Maksimir i druge postavila stajališta na kojima bi bilo od 15 do 20 javnih bicikala koje bi građani uz nisku naknadu mogli posuđivati. Sustav je uređen da se mogu kupiti pretplatne kartice, ali i koristiti pametni telefoni vezom s centrom mogu dobiti šifre za otključavane bicikala i njihovo korištenje. Razmišlja se i o povezivanju sa sustavom javnoga gradskog prijevoza kako bi se mogli naizmjence upotrebljavati razni oblici prijevoza, objasnio je Krešimir Dvorski iz sustava javnih bicikala "Bicsic". Projekt će se ostvariti kroz sustav javno-privatnog partnerstva i u suradnji s gradom i njemačkom tvrtkom "Next Bike", utemeljenom 2004. u Leipzigu u Njemačkoj, koja djeluje u 50 gradova u devet zemalja i ima oko 14.000 bicikala.

SPLIT/PESCARA

Na dvodnevnoj sjednici Foruma jadransko-jonskih gradova, koja je danas završena u Pescari, za novog predsjednika tog foruma na razdoblje od dvije godine izabran je gradonačelnik Pescare Luigi Albore Mascia, koji je na toj dužnosti naslijedio splitskoga gradonačelnika Željka Keruma, priopćio je popodne ured splitskoga gradonačelnika. Ured napominje kako je u radu foruma u Pescari sudjelovao dogradonačelnik Jure Šundov. Kerum je za predsjednika foruma, koji okuplja pedesetak gradova s obala Jadranskoga i Jonskog mora iz Hrvatske, Italije, Grčke, Albanije, Crne Gore, Slovenije i BiH, izabran na sjednici prije dvije godine u Splitu. Osim splitskog dogradonačelnika Jure Šundova, na sjednici u Pescari sudjelovali su i predstavnici Rijeke, Zadra, Biograda i Ploča. Zaključeno je da se potakne projekt festival "Najslađi Jadran" koji bi, kako je navedeno, trebao omogućiti kulturnu suradnju gradova okupljenih u jadransko-jonskom forumu. Festival će zaživjeti u ljeto 2013., za kada je najavljena, kako je objašnjeno, zajednička promocija ljetnih kulturnih događaja svih zainteresiranih gradova.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙