FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 19. studenog 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski stručnjak za međunarodno pravo professor emeritus Sveučilišta u Rijeci Vladimir-Đuro Degan smatra da valja odati priznanje trojici sudaca - predsjedniku Theodoru Meronu (SAD), Patricku Robinsonu (Jamajka) i Mehmetu Güneyu (Turska) koji su oslobodili generale Gotovinu i Markača te izrekli hrabru presudu u kojoj nisu kompromitirali niti jedno opće načelo međunarodnoga kaznenog prava na štetu optuženika. Žalbeno je vijeće Međunarodnoga kaznenog tribunala za bivšu Jugoslaviju, nasuprot Prvostupanjskome vijeću i Tužiteljstvu, kako napominje Degan, u presudi ustanovilo da akcija "Oluja" nije bila zajednički zločinački pothvat s ciljem trajnoga protjerivanja srpskoga civilnog pučanstva sa zaposjednutih područja. Ono je time, kako dodaje, odbacilo neozbiljnu optužbu da je sudjelovanje optuženika na sastanku s predsjednikom Tuđmanom na Brijunima 31. kolovoza 1995., zbog njegove nespretno sročene izjave izvučene iz konteksta, osnova za kažnjavanje optuženika za taj pothvat, jer taj sastanak nije bio kovanje navodnoga zločinačkog pothvata. "S obzirom da zajednički zločinački pothvat nije predviđen kao poseban zločin ni u Statutu toga Tribunala, kao ni u Rimskom statutu (stalnoga) Međunarodnog kaznenog suda u Haagu, pravnički bi bilo najispravnije uopće se ne pozivati na njega", smatra Degan, ali zloupotreba je, kako dodaje, osuditi pojedinca kome se u presudi nije uspjela dokazati osobna kaznena odgovornost za bilo koji počinjeni međunarodni zločin u nadležnosti Tribunala jedino zbog njegova navodnog sudjelovanja u zajedničkom zločinačkom pothvatu. Degan drži da presuda Žalbenoga vijeća predstavlja snažnu kritiku djelatnosti Tužiteljstva ne samo u ovom nego i u mnogima prijašnjim kaznenim predmetima.

ZAGREB - Hrvatski sabor sutra zasjedanje nastavlja objedinjenom raspravom o izmjenama Kaznenog zakona (KZ) koje, svaki u svom zakonskom tekstu, predlažu Vlada i Hrvatski laburisti. Prema Vladinom prijedlogu, posjedovanje droge za vlastite potrebe od 1. siječnja 2013. godine više se ne bi smatralo kaznenim djelom, već prekršajem, čime se, ističu u Banskim dvorima, želi tijela kaznenog progona usmjeriti prema sankcioniranju onih koji drogu proizvode i puštaju u promet. Posebno se pooštravaju kazne za dilanje droge oko škola, za što će se dilere moći kazniti s čak 15 godina zatvora. Posjedovanje droga za vlastite potrebe kažnjavalo bi se prekršajno, novčanom kaznom od 5000 do 20.000 kuna, a moći će se izreći i mjera obveznog liječenja. Zakonom nije propisana količina droge koja će se smatrati drogom za vlastitu uporabu. Izmjene predviđaju i proširenje definicije kaznenog djela organiziranja nedozvoljenih igara na sreću, koje je do sada bilo ograničeno na lančane igre - odustaje se od stava da je za suzbijanje nelegalnog klađenja dovoljno prekršajno gonjenje. Zakon se usklađuje s Ugovorom sa Svetom Stolicom, pa će od obveze prijavljivanja počinjenog kaznenog djela uz odvjetnike biti izuzeti i ispovjednici.

ZAGREB - Kratki igrani film "Recikliranje" Branka Ištvančića iz omnibusa "Zagrebačke priče" uvršten je u selekciju osmog izdanja Međunarodnog filmskog festivala Popoli e Religioni, a prikazat će se u četiri talijanska grada od 19. do 23. studenog, doznaje se danas od redatelja. Ištvančićev film izabran je za sudjelovanje na tom Festivalu 'naroda i religija' na natjecanju kratkih filmova kojemu je glavna tema bila obitelj. Natječaj je objavljen u Instituta za teološke studije ISTESS i Umbria Vision Networka, a u suradnji s Papinskim vijećem za obitelj, biskupije Terni-Narni-Amelia, Ministarstva kulturne baštine i očuvanja okoliša, Federacije talijanskih književnika, regije Umbria i općine Terni. "Recikliranje" je priča o romskoj obitelji s ruba Zagreba, koja u rano jutro odlazi na gradski deponij sakupljati robu. Pronađu gotovo novu košulju, odijelo i kravatu, pa odjenu najstarijeg sina i zajedno sa susjedima odlaze do suvremenog pogona za recikliranje gdje je sinu prvi radni dan. Ideja priče je kroz recikliranje pokazati ciklus promjena koje zahvaća suvremeno društvo i jednu europsku metropolu, romska obitelj skuplja odjeću koja je ionako trebala završiti u tvornici za reciklažu, da bi uredila sina za posao u toj istoj tvornici, napominje Ištvančić.

ZAGREB - Knjigu Josepha Ratzingera pape Benedikta XVI. "Djetinstvo Isusovo" objavit će splitski nakladnik Verbum na hrvatskom jeziku 20. studenoga, istodobno kad će iz tiska izaći i talijansko izdanje nove papine knjige. Glavni urednik Verbuma Petar Balta kazao je Hini da će se odmah nakon izlaska talijanskoga izdanja i u svim njihovim knjižarama pojaviti hrvatsko izdanje papine knjige "Djetinjstvo Isusovo". Balta je istaknuo da se knjiga istodobno pojavljuje u nakladi odabranih izdavača, među kojima je i splitski Verbum te dodao kako se knjiga već najavljuje kao papin bestseler, a biti će tiskana u milijunima primjeraka. Naveo je i kako u knjizi papa toplim riječima progovara o evanđeoskim izvješćima o Isusovu rođenje i skrovitim godinama njegova ovozemnoga života.

ZAGREB - Na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti (ADU) danas počinje 4. DeSADU - studentski festival posvećen mladim dramskim piscima tijekom kojega će se do petka, 23. studenog izvesti pet čitanja novih dramskih tekstova. Čitat će se tekstovi Dine Vukelić, Karle Crnčević, Kristine Kegljen, Mirne Rustemović i Ivana Penovića, studenata dramaturgije čiji su tekstovi odabrani putem javnoga natječaja za koji je interes iz godine u godinu sve veći, izvijestila je Dramska sekcija Akademije dramske umjetnosti (DeSADU), nositelj festivala. Uz javna čitanja tekstova, osmišljena je slušaonica "Radiodrame u Kantini", koja afirmira i predstavlja rad današnjih studenata, budućih stvaratelja radiodramskog programa. Organizirat će se i javna tribina na temu perspektive dramskog teksta mladih autora, čiji su gosti redateljica Franka Perković, redatelj Tomislav Pavković i dramatičar Tomislav Zajec.

(Hina) xtdel ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙