FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: jnah
ZAGREB, 2. prosinca 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

OSIJEK

General Mladen Markač rekao je danas u Osijeku kako on nema ništa protiv objave registra branitelja, no kako možda sad nije trenutak za to. Na upit novinara kako komentira najavljenu objavu registra branitelja, Markač je kazao kako on, kao zapovjednik specijalne policije u ratu kod koje je to riješeno, nema ništa protiv toga. No možda nije vrijeme da se taj registar objavi sad, kad u Srbiji ima negativnih reagiranja nakon oslobađajuće presude na Haaškom sudu generalu Gotovini i njemu, smatra Markač. Moglo bi doći do podizanja novih pojedinačnih optužnica za ratni zločin a postoji mogućnost da se manipulira tim registrom, kazao je. Markač je danas na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Osijeka primio povelju počasnog građanina. Počasnim građaninom proglašen je i Ante Gotovina, koji danas nije bio u Osijeku u zato što se razbolio, objasnio je novinarima Markač i rekao kako će i general Gotovina uskoro doći u Osijek primiti povelju.

ZAGREB

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić priopćio je danas kako je za izostanak dogovora sa sindikatima isključivo odgovoran ministar financija Slavko Linić, kojega naziva "isključivim" i "radikalnim", tvrdeći kako je dogovor bilo moguće odavno postići samo da se imalo malo više poštovanja prema drugoj strani. "Dogovor sa sindikatima bilo je moguće postići da se shvatilo kako je u pregovorima nužan kompromis s relevantnim te prosvjedno i štrajkaški sposobnim sindikatima", tvrdi Ribić u svojem priopćenju. Ti su sindikati nudili dogovor, te se već u ovoj godini moglo uštedjeti da je postojala volja za poštivanjem tisuća ljudi koji su se bili spremni odreći svojih prava danas, pod uvjetom da im se ona vrate sutra, ističe nadalje. "Da je (Linić) imao više razuma, imao bi i dogovor sa sindikatima", tvrdi. Ribić se u priopćenju osvrće i na smanjenje prognoze kreditnog rejtinga Hrvatske agencije Fitch Ratings za što je, smatra, odgovorna sama vlada. Iz mišljenja agencije Fitch proizlazi kako je vlada trebala povećanje deficita ukloniti obračunavanjem s pravima svojih građana daleko više nego do sada, ocjenjuje Ribić, upozoravajući kako toj agenciji jedini interes leži u pravovremenoj isplati kreditnih potraživanja, te joj interesi građana neke zemlje nisu uopće važni. U ovakvim vremenima ne smije se smanjivati potrošnja stanovništva a investicijski ciklus moguće je pokrenuti samo novim narudžbama, ili iz okruženja ili iz države, zaključio je, te poručio: "Vrijeme je za konačno uklanjanje zabluda i preispitivanje svojstava garniture na vlasti".

VUKOVAR

Pod geslom "Vukovar svjetlo baštine" u Vukovaru su večeras započele 15. vukovarske adventske svečanosti u sklopu kojih će se, tijekom iduća četiri tjedna, održati niz glazbenih koncerata i izložbi tematski vezanih uz vrijeme Adventa ili Došašća. Ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ružica Marić, pozdravljajući sudionike svečanosti održane u obnovljenom Dvorcu Eltz, istaknula je kako su ovogodišnje Vukovarske adventske svečanosti, posvećene obnovi kulturne baštine Vukovara koju simboliziraju četiri svjetla na adventskom vijencu: svjetlo povijesne baštine, svjetlo kulturne baštine, svjetlo neuništivosti života i svjetlo budućnosti, baštinjeni žrtvom Vukovara. Podsjetila je kako je u sklopu obnove kulturne baštine Vukovara obnovljen i u Domovinskom ratu teško stradali Dvorac Eltz, u tijeku je obnova barokne jezgre Grada Vukovara, a pri kraju izgradnja muzeja vučedolske kulture na Vučedolu kao doprinosa budućoj vukovarskoj baštini. Prvu svijeću na adventskom vijencu upalio je vukovarski gradonačelnik Željko Sabo poručivši kako mu je želja da u narednih pet godina Grad Vukovar po razvijenosti bude među prvih pet gradova u Hrvatskoj.

VINKOVCI

Paljenjem prve svijeće na adventskom vijencu u pješačkoj zoni u središtu grada, u Vinkovcima je započeo prvi Advent Slavonije i Srijema, manifestacija u sklopu koje će se do 23. prosinca, uz neizostavno paljenje svijeća na adventskom vijencu, održati niz kulturnih, vjerskih i gospodarskih događanja primjerenih Adventu ili Došašću. Prvu svijeću na vijencu zapalili su Alen Ferbežar, član vinkovačke Zajednice "Vjera i svjetlost", koja okuplja osobe s intelektualnim poteškočama u razvoju, i glumica Anja Šovagović-Despot. Sve okupljene građane i vijenac blagoslovio je župnik vinkovačke Župe sv. Vinka Pallottija, pater Ilija Sudar. Pozdravljajući okupljene Vinkovčane, gradonačelnik Mladen Karlić pozvao je sugrađane da u vrijeme do Božića "daruju jedni druge, a poglavito nemoćne i slabije koji su u potrebi" poručivši kako samo zajedništvom svih njegovih građana Vinkovci mogu postati još ljepšom u ugodnijom sredinom za život.

SPLIT/KAŠTEL KAMEBELOVAC

Poprsje nadbiskupa Frane Franića (1912.-2007.) otkriveno je danas u parku u njegovu rodnom Kaštel Kambelovcu, čime je završeno četvorodnevno obilježavanje stote obljetnice njegova rođenja i pete obljetnice smrti. Brončanu bistu, djelo kiparice Dijane Ive Sesartić, otkrio je nadbiskup splitsko-makarski mons Marin Barišić. To je poprsje autorica Sesartić napravila 2002. godine u povodu 90. rođendana nadbiskupa Franića. "Nadbiskup Franić mi je pozirao šest dana za ovaj rad i po njegovu završetku bio je jako zadovoljan te ga je smjestio u splitsku konkatedralu gdje se nalazilo sve do današnjeg premještanja u Kaštel Kambelovac", rekla je Sesartić. Ovo je drugo javno izloženo poprsje nadbiskupa Franića, 2008. godine je u hrvatskom domu 'Ivan Merz' u Rimu otkriven prvi brončani odljevak, rekla je Sesartić. U sklopu obilježavanja obljetnica rođenja i smrti nadbiskupa Franića, održan je trodnevni znanstveni skup na kojem je 26 autora govorilo o Franićevu životu i radu.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙