FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 17. studenog 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZADAR - Kolonom sjećanja koja će danas poslijepodne proći Škabrnjom počinje trodnevno obilježavanje 21. godišnjice stradanja toga mjesta u Domovinskom ratu, a Škabrnjani će se prisjetiti mještana i branitelja, ubijenih i poginulih u velikosrpskoj agresiji koja je na to ravnokotarsko selo počela u 18. studenoga 1991. U rano jutro toga dana srpsko-četnički agresor potpomognut zrakoplovstvom bivše JNA, tenkovima i pješaštvom tzv. Kninskoga korpusa s Ratkom Mladićem na čelu počeo je krvavi pohod na to ravnokotarsko mjesto. Nakon sloma otpora slabo naoružanih branitelja, iz podruma i kuća na najbrutalniji način istjerane su žene, djeca i starci, a samo je tog dana u Škabrnji ubijeno 48 civila i 15 branitelja. Pokolji i progoni nastavljeni su idućih dana u susjednome Nadinu, a tijekom višegodišnje okupacije sve do oslobođenja u Oluji 1995. broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86. U Škabrnji nema obitelji kojoj netko od najbližih članova nije stradao u Domovinskom ratu.

VUKOVAR - Hodnjom u Koloni sjećanja duž pet i pol kilometara dugog puta od vukovarske bolnice do Memorijalnoga groblja žrtava Domovinskog rata, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća državnih i drugih izaslanstava te misom zadušnicom u Vukovaru će se u nedjelju obilježiti Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine i 21. godišnjica stradanja toga grada u srpskoj agresiji. Bitka za Vukovar počela je 25. kolovoza, a završila je 18. studenoga 1991. slomom obrane grada koji je branilo oko 1800 pripadnika Zbora narodne garde i policije te dragovoljaca HOS-a ustrojenih u 204. vukovarsku brigadu. Do sloma obrane grada poginule su 1624 osobe, a ranjeno ih je više od 2500. U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko pet tisuća zarobljenih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22 tisuće Hrvata i ostalih nesrba. Na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Vukovarsko-srijemske županije još je 436 hrvatskih branitelja i civila od kojih se većini svaki trag gubi upravo u Vukovaru 1991. godine. Na širem području Vukovara do danas su ekshumirane 1232 žrtve agresije od kojih 938 iz masovne grobnice na Novom groblju, 200 na Ovčari, a ostale u drugim dijelovima Vukovara i okolnim mjestima. Gotovo tromjesečna opsada grada te svakodnevna izloženost topničkim napadima JNA i srpskih paravojnih postrojba kojih nije bila pošteđena ni bolnica iako je na njoj bio vidljiv znak Crvenoga križa prouzorčile su, osim ljudskih žrtava, i golemu štetu koja je u Vukovaru procijenjena na 9,5 milijarda kuna.

SPLIT - Splitska policija privela je više osoba u vezi s teškim ozljeđivanjem 20-godišnje studentice, koja je noćas s ozljedama opasnim po život dovedena u splitsku bolnicu i odmah operirana. Studentica je dovedena s ozljedama vagine i crijeva, rečeno je danas u policiji, koja je kratko izvijestila da je odmah po događaju u postaju privela više osoba za koje se sumnja da imaju veze s tim. Neslužbeno se doznaje kako je dvadesetogodišnjakinja u petak navečer bila na zabavi s petoricom svojih kolega s fakulteta u jednom stanu u Podstrani. Što se točno s djevojkom događalo za sada se ne može doznati. Netko od prisutnih na zabavi pozvao je Hitnu pomoć koja je djevojku odvezla u bolnicu gdje joj se i danas liječnici bore za život.

ZAGREB - Noć kazališta, tijekom koje se danas do kasno u noć publici nude predstave za koje su ulaznice besplatne ili s popustom te niz popratnih programa, održat će se danas u tridesetak hrvatskih gradova i više od osamdeset kazališta i institucija. Ovogodišnja manifestacija publici će ponuditi 120 predstava, među kojima će biti nekoliko premijera, dvadesetak gostovanja te šezdesetak popratnih programa - dvanaest koncerata, jedanaest izložaba, večeri poezije, filmska projekcija, promocija knjige, umjetničke intevencije i mnoštvo radionica, većinom za djecu. Manifestaciji su se pridružili Slovačka sa skoro osamdeset događanja, BiH s tridesetak kazališta, Slovenija s tridesetak događanja u deset gradova, a Noć kazališta obilježit će se i u Srbiji, Crnoj Gori i Mađarskoj, tako da će sudjelovati ukupno 90 gradova, 200 kazališta i oko 300 predstava s oko sto tisuća potencijalnih posjetitelja. Austrija je odustala zbog financijskih prepreka. U sklopu manifestacije održat će se i fotografsko natjecanje kojim će se nagraditi najbolje fotografije snimljene tijekom same manifestacije.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙