FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 29. studenog 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Čelnici sindikata učitelja, nastavnika, sveučilišnih profesora, znanstvenika i medicinskih sestara izvijestili su na konferenciji za novinare da je odaziv na današnji jednodnevni štrajk upozorenja protiv Vladine politike štednje u javnim službama visok, te da je u štrajku najmanje 70 tisuća zaposlenih. Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić smatra da bi Vlada trebala respektirati današnji štrajk jer pokazuje snagu sindikata u javnom sektoru, a podrška industrijskih sindikata govori o tome kako su sindikati jedinstveni unatoč poticanju njihovih podjela i sukoba. Sindikati udruženi u Maticu hrvatskih sindikata i Hrvatski školski sindikat Preporod organizirali su današnji štrajk zbog otkazivanja Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za javne službe, najave ukidanja dodataka na plaće, smanjivanja sredstava za obrazovanje i znanost u državnom proračunu, smanjivanja plaća učiteljima i nastavnicima kroz ukidanje dodatka od 3, 5, 7, i 9 posto, te zabrane zapošljavanja novih medicinskih sestara. Ministri zdravlja te znanosti, obrazovanja i sporta Rajko Ostojić i Željko Jovanović kazali su danas kako poštuju pravo na štrajk koji su danas organizirali sindikati zaposlenih u zdravstvu i školstvu te ocijenili kako za štrajk nema razloga budući da su u tijeku pregovori o TKU-u.

ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u listopadu pala za 5,8 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je, u skladu s očekivanjima, manji pad nego mjesec dana prije. Državni zavod za statistiku objavio je danas da je, prema desezoniziranim podacima, industrijska proizvodnja u listopadu porasla za 1,0 posto u odnosu na rujan, dok je u odnosu na listopad prošle godine pala za 5,8 posto. Premda oštar, to je blaži pad nego u rujnu, kada je industrijska proizvodnja potonula 7,7 posto. Industrijska je proizvodnja u listopadu, u skladu s očekivanjima, nastavila negativni trend. Pad proizvodnje u listopadu od 5,8 posto na godišnjoj razini nešto je manji nego u rujnu, ali je i dalje razmjerno visok, posebno uzme li se u obzir dugotrajnost negativnih kretanja", navode analitičari Raiffeisenbank Austria. U listopadu je najviše, 17,3 posto na godišnjoj razini, potonula proizvodnja kapitalnih proizvoda, a s padom od 5,4 posto slijedi proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju. Proizvodnja intermedijarnih proizvoda oslabila je 3,5 posto, proizvodnja energije skliznula za 2,5, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju 1,6 posto. U prvih deset mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja pala za 5,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. "Tako će u ovoj godini biti zabilježen nastavak smanjenja industrijske proizvodnje na godišnjoj razini, što će biti četvrta uzastopna godina negativnih kretanja", zaključuju analitičari RBA.

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici donijela uredbu kojom su povećane trošarine na cigarete i sitno rezani duhan, zbog čega bi kutija cigareta uskoro trebala prosječno poskupjeti za kunu. Ministar financija Slavko Linić rekao je da fiksna trošarina ostaje na razini od 180 kuna za 1000 komada cigareta, a varijabilni dio, koji se određuje kao postotak od maloprodajne cijene, s dosadašnjih 33 posto raste na 36 posto od maloprodajne cijene. To znači da će cijena kutije cigareta prosječno porasti za kunu, osim najjeftinijih cigareta koje će poskupjeti nešto više jer Vlada diže i minimalnu trošarinu na iznos od 486 kuna za 1000 komada cigareta. Linić je upozorio da tu nije kraj dizanju trošarina na cigarete jer Hrvatska još uvijek zaostaje za europskim minimalnim trošarinama. Uredbom je također trošarina za sitno rezani duhan sa sadašnje 234 kune po kilogramu podignuta na 325 kuna po kilogramu.

ZAGREB - Od početka iduće godine ukida se Zakon o posebnom porezu na luksuzne proizvode, najavljeno je na sjednici Vlade. Ministar financija Slavko Linić pojasnio je da Vlada predlaže ukidanje tog zakona jer je državnom proračunu donio tek simbolične prihode, a ujedno je nanio štetu našim obrtnicima i trgovcima, ponajviše onima koji se bave nakitom i zlatom. Proračun je lani na osnovu toga poreza uprihodio svega 24 milijuna kuna, od čega 20 milijuna za nakit i obradu plemenitih metala, a u prvih šest mjeseci ove godine samo 10 milijuna kuna, od čega za nakit i obradu plemenitih metala 9 milijuna. To je svega 0,2 posto od prihoda koje proračun ubire od trošarina. Osim toga, taj porez postaje nesvrsishodan nakon što uđemo u EU jer tada hrvatski građani mogu sve proizvode kupovati u susjednim državama, a mi pritom gubimo i PDV na tu vrstu proizvoda. Procjenjujemo da bi više izgubili na PDV-u nego što ostvarujemo na tom prihodu, kaže Linić. Premijer Zoran Milanović ustvrdio je da smo od "posebnog populističkog poreza" imali štetu i prije ulaska u EU, jer su građani ionako kupovali luksuzne proizvode u inozemstvu.

ZAGREB - Spori oporavak domaće potražnje i povjerenja potrošača i investitora te usporavanje rasta gospodarstava glavnih trgovinskih partnera Hrvatske uvelike će odrediti gospodarska kretanja u 2013. godini, koja će ipak najznačajnije biti obilježena ulaskom Hrvatske u EU, rečeno je na današnjoj skupštini Hrvatske gospodarske komore. U osvrtu na aktualno stanje u hrvatskom gospodarstvu direktorica Centra za makroekonomske analize HGK Jasna Belošević Matić podsjetila je da je u četiri godine recesije industrijska proizvodnja realno smanjena za 17 posto, trgovina na malo za petinu, dok građevinska aktivnost pada više od 40 mjeseci, bez naznaka oporavka. Relativno pozitivna kretanja u robnoj razmjeni u tom razdoblju pak nisu bila posljedica širenja baze robnog izvoza ili iznenadnog rasta konkuretnosti našeg gospodarstva, već ponajprije usporavanja rasta uvoza zbog niže domaće potražnje, a doda li se tome i znatno smanjenje investicija, Hrvatska je od početka krize "izgubila" gotovo 10 posto BDP-a, rekla je Belošević Matić. Pritom je kao jedinu 'svjetlu' točku hrvatskog gospodarstva navela turizam koji ipak, unatoč solidnom rastu prihoda, uslijed rekordnih fizičkih pokazatelja, još nije dostigao razinu prihoda iz pretkrizne 2008.

ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić izjavio je danas kako će u 2013. u gospodarskom pogledu naglasak biti na izvozu i investicijama te stvaranju uvjeta za povećanje osobne potrošnje. Upitan za komentar ocjene Hrvatske udruge poslodavaca da će iduća godina biti teška te da u 2012. ništa nije napravljeno, da je riječ o još jednoj izgubljenoj godini te da raste potrošnja države, Grčić je novinarima uoči sjednice Vlade rekao kako to nije istina. "To jednostavno nije istina. Potrošnja države pada, međutim, to nije dobro za gospodarski rast. Međutim, tu se radi o konfliktnim ciljevima. S jedne strane morate osigurati fiskalnu konsolidaciju, a s druge strane morate osigurati rast. Te dvije stvari ne idu zajedno. Problem je osobna potrošnja, problem je izvoz, problem su investicije i na tome ćemo dati naglasak iduće godine", rekao je. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kazao je da će razgovarati s HUP-om o njihovim prijedlozima. Vrdoljak je na upit novinara potvrdio da je predsjednik Uprave DIV-a Tomislav Debeljak parafirao ugovor o ulasku u Brodosplit.

PUČIŠĆA/SPLIT - Radnici Jadrankamena, njih tridesetak, jutros se okupilo ispred ulaza u to poduzeće u Pučišćima na Braču mirno prosvjedujući zbog, kako ističu, nezakonitog stečajnog postupka nad tom tvrtkom. Mirni se prosvjed održava pod nazivom "Spasimo Jadrankamen", jer je, smatraju prosvjednici i sindikalni čelnici te tvrtke, krajnji cilj stečajnog postupka "likvidacija" Jadrankamena i njegova prodaja, a sa čime se radnici ne slažu. "Bivši vlasnik Jadrankamena Bruno Orešar po zakonu gubi u stečaju sva prava u tvrtki ali to, nažalost, nije slučaj u našoj tvrtki jer konce u stečaju Jadrankamena i sada vuče Bruno Orešar, što je apsurd", tvrdi predsjednik Nezavisnog sindikata Jadrankamena Tonči Drpić. Mirni će prosvjed trajati danas do 15 sati, a nastavit će se i sutra, najavio je Drpić.

ZAGREB - Ponajviše pod utjecajem kretanja cijene dionice Dalekovoda, indeksi Zagrebačke burze danas osciliraju između pozitivnog i negativnog područja. Oko 12,00 sati Crobex indeks stagnirao je na 1.756 bodova, a Crobex10 je bio u minusu 0,09 posto, na 993 boda. Redovni promet iznosio je 7 milijuna kuna, što je otprilike 2,5 milijuna više nego jučer u ovo doba. Pritom je državnom obveznicom ostvaren najveći promet, u visini od 4,4 milijuna kuna. Dionica Dalekovoda u najvećem je fokusu investitora – njome je do sada ostvareno 466.000 kuna prometa. Jutros joj se cijena spustila do 65 kuna, a potom se oporavila, dosegnuvši 72 kune, što je 2,3 posto više nego jučer. Slijedi dionica HT-a, s prometom od 378.000 kuna. Cijena joj je porasla 0,92 posto, na 204 kune. Među dobitnicama ističu se dionice Termesa, koje su ostvarile skok cijene za 8,72 posto, potom ACI-ja, za 4,25 posto, te Petrokemije, za 3,26 posto. Među gubitnicama izdvaja se dionica Uljanik plovidbe, s padom cijene za 0,95 posto.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke, u odnosu na jučerašnju tečajnicu, prema euru ojačala za 0,03 posto. Na današnjoj tečajnici HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, srednji tečaj eura iznosi na 7,550662 kune. U odnosu na jučerašnju tečajnicu sniženi su i srednji tečajevi ostalih važnijih svjetskih valuta. Tako je srednji tečaj švicarskog franka na današnjoj tečajnici niži za 0,09 posto nego jučer i iznosi 6,270793 kune, a srednji tečaj američkog dolara za 0,54 posto, na 5,814016 kuna. Srednji tečaj britanske funte smanjen je za 0,43 posto i iznosi 9,316054 kune.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙