FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 15. studenog 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Vlada je danas u saborsku proceduru uputila rebalans državnog proračuna kojim se prihodi proračuna povećavaju za 1,4 milijarde kuna, rashodi za 1,5 milijardi kuna, a manjak proračuna povećava se za 100 milijuna kuna te zadržava na razini 10 milijardi kuna. Novim planom državnog proračuna za 2012. ukupni prihodi rastu na 110,3 milijarde kuna, što je 1,4 milijarde kuna ili 1,3 posto više u odnosu na prvotni plan. No, također rastu ukupni proračunski rashodi za 1,5 milijardi kuna u odnosu na prvotni plan, na ukupno 120,3 milijardi kuna. Proračunski deficit tako će u 2012. iznositi 10 milijardi kuna ili 3 posto BDP-a. Proračunski deficit je za 4 milijarde kuna ili 1,2 postotna boda BDP-a manji u odnosu na prošlu godinu. Predloženim rebalansom ukupni manjak proračuna konsolidirane opće države projiciran je na razini od 3,5 posto BDP-a, pri čemu manjak proračuna izvanproračunskih korisnika raste za 0,3 postotna boda zbog pojačanih investicijskih aktivnosti Hrvatskih voda i Hrvatskih cesta. U ovoj godini Vlada očekuje pad BDP-a od 1,1 posto te prosječnu inflaciju od 3,4 posto.

ZAGREB - Hrvatski poduzetnici su u prvih devet mjeseci ove godine ostvarili bruto dobit, odnosno višak prihoda nad rashodima u iznosu od 25,1 milijarde kuna, što je za 5,6 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a smanjenje bruto dobiti rezultat je bržeg rasta rashoda u odnosu na prihode, objavila je danas Financijska agencija (Fina) na temelju podataka iz kvartalnih statističkih izvještaja poduzetnika. Podaci su prikupljeni iz izvještaja 92.492 poduzetnika. Hrvatski su poduzetnici u devet mjeseci ostvarili ukupno 458,9 milijardi kuna prihoda, a rashodi su iznosili 433,8 milijardi kuna. Pritom su ukupni prihodi povećani prema istom razdoblju prošle godine za 0,7 posto, dok su rashodi rasli po stopi od 1,1 posto. Po podacima Fine, više od polovice ukupnog broja poduzetnika, odnosno njih 50.791 ili 54,9 posto poslovalo je u prvih devet ovogodišnjih mjeseci s bruto dobiti, dok je njih 41.701 ili 45,1 posto imalo bruto gubitak. U odnosu na isto razdoblje lani omjer poduzetnika koji su uspješno poslovati i onih koji to nisu ostao je isti. Iz statističkih izvještaja za prvih devet mjeseci ove godine razvidno je i da je broj zaposlenih kod hrvatskih poduzetnika u odnosu na isto razdoblje 2011. povećan za 1,5 posto (na temelju broja zaposlenih prema satima rada), dok su prosječne mjesečne neto plaće istodobno smanjene za jednu kunu i iznosile su 4.703 kuna. Također, podaci Fine pokazuju i da su u prvih devet mjeseci hrvatski poduzetnici u novu dugotrajnu imovinu investirali 27,2 milijarde kuna ili 2,4 posto više nego lani.

ZAGREB - Hrvatsko društvo jest informatizirano, sve nove tehnologije su već tu, ali razina opće informacijske pismenosti još nije dovoljna te treba sve učiniti da se to unaprijedi, istaknuo je danas hrvatski predsjednik Ivo Josipović otvarajući na Zagrebačkom velesajmu Sajam informacijskih tehnologija INFO. Sajam INFO održava se od 15. do 17. studenog, usporedo sa sajmovima Interliber, te Sajmom glazbe i multimedije, a na kojima je ukupno više od 460 izlagača. Sajam INFO po prvi put ove godine sa ZV-om suorganizira Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet, uz koju izlaže još više od 20 tvrtki, kao i 15-ak nezavisnih proizvođača softvera. Ističući da su sajam INFO, kao i povećanje informacijske pismenosti važni za hrvatsko društvo, predsjednik Josipović je naglasio da sve to otvara nove mogućnosti ne samo za bolje komunikacije nego i za biznis te sve ostale društvene segmente.

ZAGREB - Hrvatska udruga sindikata (HUS) zatražila je danas od premijera Zorana Milanovića da čim prije za ključni resor gospodarstva zaduži stručnu osobu koja će imati potrebne kapacitete za teške zadatke koji je očekuju. "Imajući u vidu nasušnu potrebu za pozitivnim pomacima u gospodarstvu bez kojih nam prijeti dodatno produbljivanje krize i dodatni bolni rezovi koje radnici, nezaposleni i umirovljenici teško mogu podnijeti, tražimo da čim prije za ključni resor gospodarstva zadužite osobu koja će imati potrebne kapacitete za teške zadatke koji je očekuju", ističe se u priopćenju HUS-a. Mišljenja su, a u tome, kako kažu, nisu usamljeni, "da ozbiljnost situacije u kojoj se zemlja nalazi zahtijeva odmak od ustaljene prakse političkog kadroviranja i prihvaćanje stručnosti i prethodnih rezultata kao jedinih kriterija odabira novog ministra gospodarstva". Takav bi potez, smatraju u HUS-u, nesumnjivo naišao i na pozitivni odjek potencijalnih investitora te domaće i strane javnosti i poslovnih krugova.

ZAGREB - U obrtu i djelatnostima slobodnih profesija u Hrvatskoj je u rujnu bilo zaposleno 216.887 osoba, što je 4,9 posto manje nego u kolovozu, objavio je Državni zavod za statistiku. U obrtu je bilo 193.835 zaposlenih ili 5,5 posto manje, a u slobodnim profesijama 23.052 osoba ili 0,7 posto više nego u mjesecu prije. Broj zaposlenih pao je u 18 područja djelatnosti i kreće se od 0,4 posto u građevinarstvu, obrazovanju te zdravstvenoj zaštiti i socijalne skrbi, do 16 posto u ugostiteljstvu. Po županijama, pad je zabilježen u 19 županija i kreće se od 0,2 posto u Zagrebačkoj, Koprivničko-križevačkoj i Požeško-slavonskoj županiji do 15,1 posto u Ličko-senjskoj županiji. Porast broja zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama ostvaren je u Sisačko-moslavačkoj županiji, za 0,2 posto i Virovitičko-podravskoj županiji za 1,5 posto.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj su burzi Crobexi jutros oslabili, zabilježivši gubitke šesti dan zaredom, jer nema poticajnih vijesti ni iz domaćeg okruženja ni s inozemnim burzi. Oba indeksa oko 12 sati bila su u minusu 0,5 posto, pri čemu je Crobex iznosio 1.728 bodova, a Crobex10 iznosio je 980 bodova. Nakon šest dana gubitaka, Crobex se nalazi na najnižoj razini od 1. listopada, kada je na zatvaranju iznosio 1.727 bodova. Crobex10 na najnižoj je razini od 15. listopada, kada je iznosio 974 boda. Redovni promet dionicama do podneva je dosegnuo 3 milijuna kuna, što je otprilike 1,4 milijuna manje nego jučer u ovo doba. Dionicom Podravke ostvareno je do podneva 559.000 kuna prometa. Cijena joj je ojačala 0,09 posto, na 275 kuna. Slijedi dionica Dalekovoda, s prometom od 317.000 kuna i potonućem cijene za 7,89 posto, na 60,5 kuna. Ta dionica pod pritiskom je prodaja već dva tjedna zbog blokade poslovnog računa. Dionici HT-a, pak, danas je cijena oslabila 0,45 posto, na 205,76 kuna, uz promet od 184.000 kuna. Među gubitnicama izdvajaju se dionice Ingre, s padom cijene za 8,5 posto, te Petrokemije, za 5,26 posto.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke, u odnosu na jučerašnju, oslabila prema euru za 0,03 posto. Srednji tečaj eura na tečajnici središnje banke, koja se primjenjuje od sutra, tako iznosi 7,531947 kuna. Kuna je na današnjoj tečajnici lagano oslabila i prema švicarskom franku, čiji je srednji tečaj povećan za svega 0,01 posto, na 6,256809 kuna. Istodobno je srednji tečaj britanske funte smanjen za 0,15 posto, na 9,361107 kuna, a američkog dolara za 0,05 posto, na 5,903705 kuna.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙