FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 14. studenog 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić podnio je danas poslijepodne ostavku na sve dužnosti u Vladi nakon što ga je Županijski sud u mađarskom Kapošvaru jutros pravomoćno osudio na godinu dana i deset mjeseci zatvora zbog prometne nesreće koja se 8. siječnja 2010. godine dogodila u Mađarskoj, a u kojoj su poginule dvije osobe.

OPATIJA - Situacija u Hrvatskoj je teška, iduće godine će biti još teža, a dobra vijest je to što Hrvatska nema iskorištene kapacitete i mogućnosti, kazao je danas na početku 20. tradicionalnog savjetovanja Hrvatskog društva ekonomista predsjednik tog društva Ljubo Jurčić. Očekuje da će gospodarski pad ove godine u Hrvatskoj vjerojatno biti oko 2 posto. Ocijenio je da bi u Hrvatskoj, uz više angažmana, moglo biti puno bolje te da bismo za godinu ili dvije mogli biti najbrže rastuća zemlja u Europi, ali da za to treba promijeniti model koji se koristi i okrenuti se vlastitim resursima. Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta Zagreb očekuje da će BDP u 2012. pasti za 1,9 posto, u sljedećoj godini biti nula posto, uz negativne rizike, a nakon inflacije od 5 posto u ovoj u sljedećoj se godini može očekivati inflacija od 3,5 posto. Govoreći o očekivanim kretanjima u Hrvatskoj u 2013. kazao da će realni raspoloživi dohodak građana, s padom od 5 posto u 2012., nastaviti padati za oko 2 posto, da se očekuje rast poreznog tereta, pad realnih plaća, da vjerojatno neće biti rasta gospodarstva ni zaposlenosti te je ocijenio da će pritisak prije svega dolaziti od nezaposlenih i socijalno ugroženih ljudi. Lovrinčević smatra da će se pokušati zadržati nepromijenjeno stanje rashoda proračuna bez značajnih reformi te da će se to nadomjestiti povećanjem poreznog tereta, da će se vjerojatno oživljavati privatizacija i pojačati davanje imovine u koncesije.

ZAGREB - HŽ Putnički prijevoz i HŽ Cargo nadaju se dogovoru s Inom o podmirenju duga za gorivo te da Ina neće obustaviti isporuku dizela HŽ-u, dok u Ini ističu da ključ nastavka redovne opskrbe drži HŽ. "Uvjereni smo da do obustave isporuke nafte neće doći", kažu u HŽ-u Putnički prijevoz. Dodaju da su u stalnom kontaktu s Inom te se nadaju da će se nastala situacija riješiti partnerski. Ujedno tvrde da će HŽ Putnički prijevoz svoje obaveze za gorivo podmiriti u skladu s dogovorom s Inom. Napominju da je s Inom potpisan višegodišnji ugovor o isporuci dizelskog goriva čija će se realizacija nastaviti. U Ini pak kažu kako HŽ smatraju svojim ključnim partnerom kojem je Ina povjerila osiguranje željezničke logistike za distribuciju svojih proizvoda do krajnjih potrošača te je ove godine potpisan i ugovor za nabavu dizelskog goriva. Prema Ininim podacima, do listopada ove godine potraživanja Ine od HŽ-a iznosila su više od 100 milijuna kuna.

ZAGREB - Putnički vlakovi sutra će najnormalnije voziti, izjavio je danas ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić zamoljen da komentira medijske napise da je putnički promet došao u pitanje jer HŽ INA-i ne može platiti naftu. Došlo je do zastoja prema dobavljačima, a jedan od tih dobavljača je i INA, no uprave HŽ Putničkog prijevoza i HŽ Carga imaju dogovor s INA-om o plaćanju duga, tako da će putnički vlakovi sutra najnormalnije voziti, rekao je ministar na upit novinara u stanci saborske sjednice. Naglasio je da INA uvažava stanje u kojem se nalazi HŽ kao grupacija, te da je "HŽ po prvi put u povijesti krenuo u ozbiljan plan restrukturiranja, koji će donijeti dosta velike turbulencije".

ZAGREB - Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) objavila je danas rezultate pete aukcije za program razvoja gospodarstva na kojoj je HBOR poslovnim bankama ponudio 400 milijuna kuna, a pristigle su i prihvaćene ponude četiri banke za ukupni iznos od 340 milijuna kuna. HBOR je za aukciju, koja je održana 9. studenoga, ponudio iznos od 400 milijuna kuna, od čega 300 milijuna kuna za kredite poslovnih banaka u kunama, a 100 milijuna kuna za kredite uz valutnu klauzulu. Kao i na prethodne dvije aukcije i na ovoj je interes banaka bio manji od ukupno ponuđenog iznosa, banke su iskazale interes za ukupno 340 milijuna kuna. Na aukciju je pristiglo pet ponuda od četiri poslovne banke, od čega je 250 milijuna kuna bilo za kredite u kunama i 90 milijuna kuna za kredite banaka uz valutnu klauzulu, objavili su iz HBOR-a.

DUBROVNIK - Šesti kongres hrvatskog kampinga u organizaciji Kamping udruženje Hrvatske okupio je danas u Dubrovniku više od 150 sudionika predstavnika hrvatskih kampova koji će uz ostalo raspravljati o tržišnim postignućima, perspektivama i pretpostavkama razvoja kamping industrije. Direktor Ureda Kamping udruženja Hrvatske Adriano Palman naglasio je kako je u prvih devet ovogodišnjih mjeseci u hrvatskim kampovima ostvareno više od 16,1 milijun noćenja ili 7 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Hrvatska je na osmom mjestu po noćenjima, deseta po kapacitetu u kampovima, dok je po cijenama na šestom mjestu u Europi, a u europskim kamping noćenjima sudjeluje s oko 4 posto. Hrvatska ima 240 kampova i 268 kampova u domaćinstvu te u jednom danu može primiti više od 226 tisuća osoba, tako da na ovu vrstu smještaja otpada čak četvrtina turističkih kapaciteta zemlje. Rješavanjem problematike razvoja te suradnjom javnog i privatnog sektora moguće je ostvariti ciljeve razvoja hrvatskog kampinga. Oni se prije svega odnose na povećanje popunjenosti kapaciteta sa sadašnjih 66 na najmanje 80 dana, rečeno je.

ZAGREB - U Hrvatskoj je u rujnu ove godine izdano 748 odobrenja za građenje, što je za 10,7 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. U prvih devet mjeseci ove godine izdano je 6.235 odobrenja za građenje, što je prema razdoblju od početka siječnja do kraja rujna 2011. godine manje za 12,1 posto. Od ukupnog broja izdanih odobrenja u prvih devet mjeseci ove godine, 5.042 izdano je za zgrade, a 1.193 za ostale građevine. Po odobrenjima izdanima od početka ove godine do kraja rujna u Hrvatskoj je predviđena gradnja 7.721 stana, ili 21,5 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. Vrijednost radova predviđenih odobrenjima za gradnju izdanima u prvih devet ovogodišnjih mjeseci iznosi 16 milijardi kuna, od čega je 8,2 milijarde kuna predviđeno za radove na ostalim građevinama, a 7,8 milijardi kuna za radove na zgradama.

ZAGREB - Dionički indeks Zagrebačke burze Crobex danas je pao za 0,45 posto, na 1,737,72 boda, a specijalizirani indeks Crobex10 smanjen je za 0,19 posto, na 985,16 bodova, dok je redovni promet Burze iznosio 9,2 milijuna kuna. Najviše se trgovalo dionicom Dalekovoda, za 1,4 milijuna kuna, s padom cijene od 7,25 posto, na 64 kune. Uprava Dalekovoda priopćila je danas da se tvrtka "trenutno nalazi u vrlo teškoj, ali ne i neriješivoj financijskoj situaciji zbog blokada računa nekoliko poslovnih banaka", te da je u razgovorima s glavnim vjerovnicima oko pokretanja postupka predstečajne nagodbe i nada se rješenju u razumnom roku. Za 0,24 posto, na 207 kuna, porasla je cijena dionice HT-a, uz promet od 887,5 tisuća kuna. Dionica Petrokemije izgubila je na cijeni 4,05 posto i dan s prometom od 446,5 tisuća kuna završila na 189,03 kune. Povlaštena dionica Adris grupe imala je 417 tisuća kuna prometa, a cijena joj je pala za 0,81 posto, na 243,01 kunu.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙