FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 27. studenog 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Financijska agencija (Fina) do sada je zaprimila ukupno 114 prijedloga tvrtki za pokretanje postupaka predstečajne nagodbe, otvaranje prvih postupaka očekuje se do kraja godine, a po podacima s internet stranice Fine za sada je pet tvrtki pozvano da nadopuni svoju dokumentaciju, među njima i splitski Konstruktor inženjering. Nagodbena vijeća Fine još nisu započela s ročištima u postupcima predstečajne nagodbe, a do sada je pet dužnika - Konstruktor, Bizovačke toplice, tvrtke Orbis holding i Fin-Art iz Zagreba te Delta Devet Iks iz Buzeta, pozvano da nepotpunu dokumentaciju dopune kako bi se postupak mogao otvoriti. Dugovanja tih pet tvrtki iznose gotovo 1,5 milijarde kuna, od čega se više od milijarde kuna odnosi na splitski Konstruktor inženjeringa. Konstruktor, koji zapošljava 1.121 radnika, zahtjev je podnio 9. studenog, jer je u trenutku stupanja na snagu Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi (1. listopada) već ispunjavao uvjete za pokretanje postupka. Fina je do sada zaprimila ukupno 114 prijedloga tvrtki za pokretanje postupaka predstečajne nagodbe s ukupno 5.418 zaposlenika, a njihova su dugovanja veća od 5,44 milijarde kuna. U Fini prva rješenja o otvaranju postupaka predstečajne nagodbe očekuju do kraja godine.

ZAGREB - Temeljni je problem Hrvatske što u njoj samo trećina stanovništva radi, razina aktivnosti i zaposlenosti radno aktivnog stanovništva je pri europskom dnu, a kriza koja je ušla u petu godinu samo je pojačala hrvatsko zaostajanje za razvijenom Europom, upozoreno je na današnjem okruglom stolu "Hrvatsko tržište rada - dugoročni trendovi" u organizaciji mjesečnika Banka i Zaklade Friedrich Ebert. Od početka krize 2008. godine zaposlenost se u Hrvatskoj smanjila za 140.000 osoba, uglavnom u privatnom sektoru u kojem je prije početka recesije bilo zaposleno dvostruko više ljudi nego u javnom, istaknuo je Teo Matković sa zagrebačkog Pravnog fakulteta. Javni sektor ipak ne stoji toliko bolje s plaćama od privatnog, kao što se to često misli, jer podaci pokazuju da, doduše, zaposleni u zdravstvu i socijalnoj skrbi imaju 20 posto više plaće od prosječnih, no zato su u obrazovanju potplaćeni za 20 do 25 posto u odnosu na prosjek. U zemlji trajno niske stope aktivnosti, kao što je Hrvatska, temeljno je pitanje podizanje proizvodnosti. Problem niske konkurentnosti hrvatske ekonomije ne može se riješiti samo snižavanjem cijene rada, već treba povećati proizvodnost, istaknuo je Vojmir Franičević sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.

ZAGREB - Kreatore prijedloga zakona o porezu na nekretnine valja pohvaliti jer su očito imali sluha za zaista tešku socijalnu situaciju u zemlji, te nisu predložili snažno oporezivanje nekretnina, no predloženi porez donosi mnogo otvorenih pitanja, ističu analitičari Instituta za javne financije (IJF) koji se posebno osvrću na pitanja prihoda i administrativnih troškova novog poreza, na faze njegove provedbe, učinke na lokalne i državni proračun kao i na bilance gospodarstvenika. Ministarstvo financija i Porezna uprava predstavili su 22. studenog prijedlog zakona o porezu na nekretnine čime je započela javna rasprava o tom zakonu koji bi trebao stupiti na snagu 1. travnja 2013. No, iako se može pohvaliti relativno blago oporezivanje nekretnina, ipak se kreatorima ovog prijedloga mora uputiti nekoliko pitanja", ističe Kesner-Škreb. Zamjećuje pritom da nisu predstavljene projekcije iznosa koji će ovaj porez donositi u lokalne proračune, niti troškovi provedbe za državnu administraciju. Podsjeća kako Porezna uprava mora uspostaviti tzv. fiskalni registar u kojem će biti utvrđene vrijednosti svih nekretnina. Smatra, i da se novi porez ne uvodi u sredini godine, već da se najavi unaprijed kako bi svi gospodarski subjekti mogli na vrijeme planirati svoje financije.

RIJEKA - U brodogradilištu 3. maj danas je naručitelju, nizozemskoj tvrtki Pegasus, isporučen tanker za prijevoz nafte, asfalta i kemikalija "Bit Redo", nosivosti 8881 tonu. Gradnja tog tankera započeta je u brodogradilištu Kraljevica, koje je od kolovoza ove godine u stečaju, pa je dovršena u 3. maju. Tanker "Bit Redo" dugačak je 108 metara, širine 18,6 metara, visine 10,6 metara, a gaz mu je 8,3 metra. Nakon današnje isporuke u knjizi narudžbi 3. maja još su četiri tankera za prijevoz asfalta i četiri teglenice za švedskog brodara Wisby Tankers, izvijestili su iz riječkog brodogradilišta.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze i drugi dan ovog tjedna bilježe pad vrijednosti, i to indeks Crobex za 0,24 posto, na 1.759,19 bodova, a Crobex10 za 0,07 posto, na 996,82 boda. Redovni promet dionicama na Zagrebačkoj burzi danas je iznosio 17,6 milijuna kuna, a milijunski je promet ostvaren s četiri dionice. Najtrgovanija je, s prometom od 2,4 milijuna kuna, bila povlaštena dionica Adris grupe, čija je cijena povećana za 0,23 posto, na 246 kuna. Promet dionicama Petrokemije iznosio je 1,16 milijuna kuna uz rast cijene za 0,94 posto, na 215 kuna, dok je dionici HT-a, sa prometom od 1,14 milijuna kuna, cijena pala za 0,85 posto, na 202,01 kunu. Više od milijun kuna prometa ostvareno je još samo dionicama Termes grupe, a njihova je cijena porasla za 5,77 posto, na 144,90 kuna, što je i najveći rast cijene među današnjih deset najtrgovanijih dionica.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙