FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 28. studenog 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski poslodavci opće stanje gospodarstva u Hrvatskoj ocjenjuju mršavom dvojkom, a i iduća godina će po njihovim prognozama biti teška, pokazuje danas predstavljeno istraživanje Hrvatske udruge poslodavaca "Poslovna očekivanja u 2013. godini". Predsjednik HUP-a Ivica Mudrinić rekao je kako je jasno da u Hrvatskoj nisu stvoreni uvjeti koje bi investitori prepoznali kao poticajne. Prema njegovim riječima, porezno i neporezno opterećenje gospodarstva ukupno je veće nego prošle godine, što destimulira investitore i pridonosi bijegu kapitala iz Hrvatske. U istraživanju provedenom tijekom rujna sudjelovao je 321 predstavnik tvrtki učlanjenih u HUP. Na skali od 1 do 5, pri čemu 1 označava jako loše, a 5 izvrsno stanje gospodarstva, prosječna ocjena koju su poslodavci dali za stanje u gospodarstvu je 2,06. Očekivanja poslodavaca okupljenih u HUP-u pokazuje da ih 54 posto smatra kako će stanje u 2013. biti približno jednako kao u ovoj. Kako su 2012. poslodavci većinom označili vrlo lošom pa i znatno gorom od 2011., može se reći da očekuju nastavak općeg teškog stanja gospodarstva. Onih koji očekuju da će opće stanje gospodarstva biti gore od onog u ovoj godini u anketi je bilo 38 posto. S druge strane, samo šest posto poslodavaca očekuje da će biti malo bolje, a onih koji bi smatrali da će biti znatno bolje uopće nema. Očekivanja u vezi s uvjetima investiranja optimističnija su od onih za opću gospodarsku situaciju.

ZAGREB - Matica hrvatskih sindikata i Sindikat Preporod sutra organiziraju jednodnevni štrajk u gotovo svim osnovnim i srednjim školama, u znanstvenim ustanovama i zdravstvenom sustavu. Sindikati osnovnih i srednjih škola, visokog obrazovanja i znanosti, te medicinskih sestara organizirat će štrajk upozorenja zbog otkazivanja Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe, najave ukidanja dodataka na plaće, smanjivanja sredstava za obrazovanje i znanost u državnom proračunu, smanjivanja plaća učiteljima i nastavnicima kroz ukidanje dodatka od 3, 5, 7, i 9 posto, te zabrane zapošljavanja novih medicinskih sestara. Zbog štrajka sutra neće raditi praktično sve škole u Hrvatskoj pa sindikalci preporučuju roditeljima da ne poslušaju ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, koji ih je pozvao da pošalju svoju djecu u škole, te da ih ne šalju na nastavu koja se ionako neće održati. Za djecu koja ipak dođu u škole odgovorni će biti ravnatelji, koji moraju organizirati njihovo čuvanje. Učitelji i nastavnici će ujutro održati zborove radnika a nakon toga u školama će ostati dežurati Štrajkaški odbori, dok ostali članovi sindikata mogu ostati štrajkati na svojim radnim mjestima ili mogu otići kući, kažu sindikalci. Za vrijeme štrajka medicinskih sestara i tehničara osigurat će se obavljanje minimuma nužnih poslova i hitnih intervencija, a štrajk će se održati u svim zdravstvenim ustanovama osim u Hitnoj službi, najavila je predsjednica Strukovnog sindikata medicinskih sestara Anica Prašnjak.

ZAGREB - Sindikat hrvatskih željezničara (SHŽ) zatražio je danas da se do kraja studenoga isplati plaća za listopad radnicima poduzeća Održavanje vagona, prijeteći u protivnom javnim prosvjedima. Sindikat traži isplatu plaće najkasnije do 30. studenoga, a ne bude li do tada isplaćena, taj će dan organizirati prosvjed u sjedištu tvrtke u Strojarskoj ulici u Zagrebu. Potom će, kako se najavljuje, 4. prosinca organizirati javni prosvjed ispred sjedišta HŽ-a Cargo i HŽ Putničkog prijevoza u Mihanovićevoj ulici te ispred zgrade Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, na Prisavlju. Sindikat u pismu upućenom i ministru pomorstva, prometa i infrastrukture Siniši Hajdaš Dončiću traži da HŽ Cargo i HŽ Putnički prijevoz plate račune za obavljene radove Održavanja vagona, a radi isplate plaće za listopad. Radnici Održavanja vagona obavili su kontrolne preglede i popravke vagona, ali Uprava te tvrtke ni od HŽ Putničkog prijevoza niti od HŽ-a Carga to nije uspjela naplatiti, niti je iznašla bilo kakav drugi način za isplatu plaće radnicima, navode iz SHŽ-a.

SISAK - Do 15. studenoga prispjelo je 37.000 zahtjeva za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata, izvijestila je danas u Sisku ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš na sastanku s nekoliko stotina poljoprivrednika. I za poljoprivrednike Sisačko-moslavačke županije legalizacija bespravno izgrađenih objekata, ponajprije gospodarskih zgrada, postala je golemi problem, većina ih je nedovoljno obaviještena o postupku legalizacije. Najviše je upita poljoprivrednika bilo o relativno visokoj cijeni legalizacije, a ministrica napominje kako je veliki udio u ukupnoj cijeni obaveza plaćanja komunalnog doprinosa, kojeg određuju jedinice lokalne samouprave. Smatra da bi gradovi i općine trebali odobriti plaćanje komunalnog doprinosa u ratama na pet godina uz jednu godinu počeka. Upozorila je da je rok za legalizaciju objekata za koje su izdana rješenja za rušenje kraj ove godine, a za ostale do 30. lipnja iduće godine. Iako bageri neće rušiti gospodarske objekte poljoprivrednika, pozvala je poljoprivrednike da provjere papire o svojim objektima te da se što prije odluče za legalizaciju. U Sisačko-moslavačkoj županiji, kako je izvijestila županica Marina Lovrić Merzel, podneseno je 260 zahtjeva za legalizaciju, a oko 40 posto ih je već riješeno ili su u postupku rješavanja.

OSIJEK - Gospodarstvo Osječko-baranjske županije u prvih devet mjeseci ove godine bilježi pad prihoda i investicija u dugotrajnu imovinu, a budući da su i dalje veliki problemi nelikvidnost i nezaposlenost, očekuje se još jedna stagnacijska godina, istaknuto je na današnjoj sjednici Gospodarskog vijeća osječke Županijske komore. Predsjednik te komore Zoran Kovačević rekao je kako su gospodarstvenici s tog područja u prvih devet mjeseci ostvarili prihode od 17,9 milijarda kuna, što je 2,2 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, a investicije u dugotrajnu imovinu manje su za 26,2 posto. Ostvareni prihodi u prvih devet mjeseci su bili 259 milijuna kuna veći od rashoda pa se očekuje da bi ova godina, uz očekivani ukupni prihod osječko-baranjskoga gospodarstva od 24 milijarde kuna, mogla završiti s 'pozitivnom nulom', ocijenio je Kovačević. Upozorio je da problem nelikvidnosti kulminira jer je potkraj rujna u Osječko-baranjskoj županiji bilo 1645 insolventnih poduzeća s blokadom od 1,63 milijarde kuna. Na kraju rujna evidentirano je 33.369 nezaposlenih osoba, uz stopu nezaposlenosti od 27,4 posto. Kovačević je ustvrdio da gospodarstvo na tom području nema vlastite akumulacije za oporavak te da problem stvaraju i banke koje izvlače kapital i ne ulažu u projekte, a u vrijeme štednje i pada standarda teško je očekivati da će povećana potrošnja biti pokretač razvoja.

ZAGREB - Svjetska rejting agencija Standard & Poor's (S&P) snizila je u utorak kreditni rejting za dugoročno zaduživanje Zagrebačkog holdinga d.o.o. s BB - na ocjenu B+, s negativnom prognozom. Prema mišljenu S&P-a, Zagrebački holding nije učinio dovoljan napredak u pronalaženju rješenja održivog jačanja svoje likvidnosti. Agencija, naime, procjenjuje da će 100-postotni vlasnik, Grad Zagreb, na vrijeme i s izvanrednim mjerama pomoći Holdingu u slučaju financijskih nevolja. Tu svoju procjenu temelje na činjenici da Zagrebački holding ima "vrlo važnu ulogu" u pružanja ključnih usluga, poput prijevoza, opskrbe plinom, opskrbe vodom i odvoza i zbrinjavanja smeća. Istovremeno, Standard & Poor's je gradu Zagrebu potvrdio ocjenu BBB- kreditnog rejtinga za dugoročno zaduživanje, ali također s negativnom prognozom.

ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze danas su ponovno blago oslabili, treći dan zaredom, a trgovanje obilježava slab interes investitora za dionice. Oko 12,00 sati Crobex indeks bio je u minusu 0,12 posto, na 1.757 bodova, a Crobex10 0,23 posto, na 994 boda. Redovni promet iznosio je 4,3 milijuna kuna, što je otprilike 5 milijuna manje nego jučer u ovo doba. Pritom je državnom obveznicom ostvaren najveći promet, u visini od 1,76 milijuna kuna. Najlikvidnija je zasad dionica HT-a, s prometom od 368.000 kuna i padom cijene za 0,44 posto, na 202 kune. Slijedi dionica Dalekovoda, s 245.000 kuna prometa. Cijena joj je ojačala 0,32 posto, na 72,45 kuna. Većina cijena dionica bilježi tek blage pomake. Tek se po znatnijem padu cijene izdvajaju dionice Diokija, za 8,74 posto, te Jadroplova, za 6,26 posto.

ZAGREB - Na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke u odnosu na jučerašnju tečajnicu, kuna je prema euru ojačala za neznatnih 0,004 posto, dok je prema ostalim važnijim valutama oslabila. Srednji tečaj eura na današnjoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,553105 kuna. Srednji tečaj švicarskog franka povećan je pak za 0,02 posto, na 6,276471 kunu, a srednji tečaj američkog dolara za 0,19 posto, na 5,845604 kune. Prema jučerašnjoj tečajnici je povećan i srednji tečaj britanske funte, i to za 0,05 posto, na 9,357167 kuna.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙