FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 16. studenog 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - U Banskim dvorima u podne su počeli pregovori Vlade i pregovaračkog odbora sindikata javnih službi o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za javne službe. Pregovori o novom TKU pokrenuti su nakon što je Vlada otkazala stari TKU budući da dio sindikata javnih službi (četiri sindikata znanosti, prosvjete i medicinskih sestara) nije pristao na njegove izmjene kojima bi prihvatili smanjenje materijalnih prava u zamjenu za očuvanje plaća i radnih mjesta. U današnjim pregovorima sindikalni pregovarački odbor narastao je s osam na 11 članova, jer je u međuvremenu usvojen Zakon o reprezentativnosti koji je omogućio predstavnicima još triju sindikata da uđu u odbor. Prema najavama uoči pregovora, svi sudionici ostaju na dosadašnjim pozicijama - Vlada i u novom TKU-u nudi sindikatima isto što im je nudila u izmjenama starog TKU-a, što dio sindikata prihvaća, a dio odbacuje. Iz Vlade je jučer poručeno da će iduće godine uspjeti uštedjeti oko 1,5 milijardi kuna na troškovima za zaposlene u javnim i državnim službama, i to kroz privremeno ukidanje regresa i božićnice, smanjenje nekih prava poput naknade za prijevoz, dnevnice i jubilarne nagrade, te uvođenje reda u sustav dodataka na plaće. S druge strane, sindikati koji su odbili izmjene TKU-a ustraju u odbijanju novog TKU-a, te prijete prosvjedima, štrajkovima i tužbama. Ako se ne postigne dogovor i ne potpiše novi TKU za javne službe, iz Vlade su najavili da će se iduće godine prava 180.000 zaposlenih u prosvjeti, znanosti, zdravstvu, socijalnoj skrbi i kulturi uređivati Vladinim aktima.

OPATIJA - Hrvatska treba voditi realnu ekonomsku poltiku, monetarna politika mora biti okrenuta razvitku, treba formirati nacionalni savjet ili vijeće za gospodarski oporavak te sagledati realne mogućnosti i prepreke u svakom sektoru, neke su od glavnih poruka savjetovanja Hrvatskog društva ekonomista koje je danas završilo s trodnevnim radom u Opatiji. Iznoseći glavne poruke skupa o "Ekonomskoj politici Hrvatske u 2013. godini" Ivan Teodorović iz Hrvatskog društva ekonomista kazao je da se pokazalo da kriza donosi nove izazove i prilike i više nema prostora za odgađanja ili dodatna zaduženja. Uz ostalo, ulaskom u EU treba "parirati" odljevu mozgova, osmisliti funkcioniranje socijalne države u suvremenim uvjetima te razlučiti što danas, u uvjetima globalizacije, znači država blagostanja, kazao je. Govoreći zadnjeg dana savjetovanja ministar turizma Veljko Ostojić istaknuo je kako ne može samo turizam izvući zemlju iz krize, ali može dati značajan doprinos ozdravljenju gospodarstva i društva u cjelini. Istaknuo je kako je ovogodišnja sezona bila najbolja do sada. Od siječnja do listopada u Hrvatskoj je bilo 11,9 milijuna turista, što je 5 posto više nego u istom razdoblju lani, a ostvareno je 69,2 milijuna noćenja, što je porast od 6,4 posto.

ZAGREB - Ministarstvo financija objavilo je danas da je za savjetnika za privatizaciju i dokapitalizaciju Hrvatske poštanske banke (HPB) odabrana ponuda zajednice ponuditelja u kojoj su tvrtka Confida-Revizija iz Zagreba i tri njena austrijska partnera, a koji su u svojoj ponudi za taj posao zatražili 10,4 milijuna kuna (s PDV-om). U otvorenom postupku javne nabave za usluge savjetnika za privatizaciju i dokapitalizaciju HPB-a odabrana je ponuda zajednice ponuditelja Confida-Revizija d.o.o, Zagreb, Confida Klagenfurt, Schonherr Rechtsanwalte iz Beča i CD Invest Consult iz Beča, priopćilo je Ministarstvo na svojim internet stranicama. Ministarstvo financija je 19. rujna objavilo natječaj za izbor savjetnika za privatizaciju i dokapitalizaciju HPB-a, rok za predaju ponuda je bio 29. listopada i u tom su roku zaprimljene dvije ponude. Uz Confida-Reviziju i partnere, koja je u ponudi dala cijenu od 10,4 milijuna kuna (s PDV-om), ponudu je predala i zajednica ponuditelja u kojoj su zagrebčaka tvrtka BDO Croatia i švedski partner, Lagerkvist & Partners, a koji su u svojoj ponudi istaknuli cijenu od 15,1 milijun kuna (s PDV-om).

ZAGREB - Ulaskom u Europsku uniju domaće tržište za hrvatske poduzetnike postat će unutarnje tržište Unije, odnosno bit će sto puta veće nego danas, što znači i vrlo velike promjene u uvjetima poslovanja i trgovinskoj politici Hrvatske, istaknuo je danas potpredsjednik Vlade Neven Mimica na otvaranju konferencije "Hrvatska i trgovinska politika EU: izazovi i mogućnosti". Tijekom pregovora o pristupu EU Hrvatska je provela sveobuhvatne reforme koje su iz temelja promijenile ne samo gospodarstvo već i cijelo društvo te ćemo u Uniju ući spremni i bit ćemo pouzdan partner europskim institucijama i ostalim članicama, kazao je Mimica. Dodao je da punopravno članstvo znači i prihvaćanje zajedničke europske trgovinske politike koja, uz ostalo, podrazumjeva promjenu trgovinskih odnosa Hrvatske s tradicionalno dobrim partnerima, posebice zemljama potpisnicama CEFTA-e.

ZAGREB - Vrijednost otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u trećem je tromjesečju ove godine u Hrvatskoj iznosila 3,48 milijardi kuna, što je 12,1 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, podaci su Državnog zavoda za statistiku. Pritom je vrijednost prodaje iz vlastite proizvodnje poslovnih subjekata iznosila 1,8 milijardi kuna i veća je za 10,9 posto, a vrijednost otkupa od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava je porasla za 13,4 posto, na 1,67 milijardi kuna. U strukturi vrijednosti otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u trećem tromjesečju žitarice sudjeluju s 34,2 posto. Vrijednost prodaje i otkupa žitarica iznosi 1,19 milijardi kuna. Uljano sjemenje u strukturi vrijednosti otkupa i prodaje sudjeluje s 12,5 posto, grubo obrađeno drvo s 9,9 posto, žive svinje 8,3 posto, sirovo kravlje mlijeko s 8,1 posto.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj su burzi Crobexi danas blago ojačali, prekinuvši tako 6-dnevni negativni niz, ponajviše pod utjecajem oporavka cijena dionica građevinskog sektora. Crobex indeks oko podneva bio je u plusu 0,4 posto, na 1.742 boda, a Crobex10 0,13 posto, na 984 boda. Redovni promet dionicama do podneva je dosegnuo 4,3 milijuna kuna, što je otprilike 1,3 milijuna više nego jučer u ovo doba. Najveći promet ostvaren je do podneva dionicom Končar EI, u visini od gotovo 600.000 kuna. Cijena joj je pritom porasla 2,32 posto, na 629 kuna. Gotovo pola milijuna kuna prometa ostvareno je dionicom Dalekovoda kojoj je cijena skočila 11,2 posto, na 69,81 kunu. I većina ostalih dionice građevinskog sektora danas ostvaruje dobitke, pa je tako cijena dionice Ingre u porastu 13 posto, a Viadukta 5,77 posto. Među rijetkim gubitnicama izdvaja su se dionice Podravke, čija se cijena spustila 0,07 posto, na 275 kuna, te Vira, za 1,78 posto na 525 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke neznatno oslabila prema euru i na dnevnoj i na tjednoj razini, u odnosu na jučerašnju tečajnicu za 0,005 posto, a u odnosu na tečajnicu s kraja prošlog tjedna za 0,002 posto. Srednji tečaj eura na tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,532364 kune. Kuna je u odnosu na tečajnicu središnje banke od prošlog petka oslabila i prema švicarskom franku i to za 0,14 posto, a ojačala prema američkoj i britanskoj valuti, prema američkom dolaru za 0,15 posto te prema britanskoj funti za 0,74 posto. Srednji tečaj franka na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 6,256636 kuna, dolara 5,915624 kune, a funte 9,381447 kuna. U odnosu na jučerašnju tečajnicu srednji tečaj švicarskog franka je neznatno snižen, za 0,003 posto, dok je tečaj američkog dolara porastao za 0,20 posto, a britanske funte za 0,21 posto.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙