FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: nbrc
ZAGREB, 26. studenog 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

OSIJEK - Pedesetak radnika osječke Pivovare, članova Nezavisnog sindikata osječke Pivovare (SNOP) te Hrvatske udruge sindikata (HUS), prosvjedovalo je danas na Trgu Ante Starčevića, te pred osječkim Županijskim državnim odvjetništvom i Županijskim sudom. Prosvjedom su izrazili nezadovoljstvo zbog sporosti i neučinkovitosti pravosuđa u nekoliko kaznenih postupaka koji se vode na Županijskom, Općinskom i Trgovačkom sudu protiv bivšeg direktora Ivana Komaka, kojega smatraju odgovornim za kršenje radničkih prava. Radnici i sindikalni čelnici okupili su se na središnjem osječkom trgu noseći transparente "Osječko pravosuđe, leglo korupcije", "Ugledajte se na suca Turudića" i "Zadnji je čas za spas osječke Pivovare". Voditelj Županijskog ureda HUS-a Anto Bošnjak kazao je kako je radnicima dosta gaženja njihovih prava, ucjena i obespravljenosti, a dosta im je i poslodavaca poput Komaka. Bivši predsjednik Radničkog vijeća Pivovare Darko Andrašek prozvao je Komaka da već nekoliko godina sustavno uništava tvrtku i krši radnička prava, usprkos činjenici da se protiv njega vodi sedam kaznenih postupaka.

ZAGREB - Hrvatska obrtnička komora (HOK) zatražila je danas odgodu primjene Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom za sve obveznike fiskalizacije do 1. srpnja 2013. kako bi bilo dovoljno vremena za prilagodbu, a upozorila je i na visoke troškove uvođenja fiskalnih blagajni i održavanja, kao i na visoke kazne. Hrvatski je sabor 23. studenoga usvojio Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom, a njime su definirani i datumi stupanja na snagu za pojedine kategorije - od 1. siječnja 2013. za velike i srednje poduzetnike te obveznike iz djelatnosti pružanja smještaja, te pripreme i usluživanja hrane; od 1. travnja za djelatnosti trgovine na veliko i malo te slobodnih zanimanja; od 1. srpnja za sve obveznike fiskalizacije. Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec izražava zabrinutost što će obrtnici imati visoke troškove uvođenja fiskalnih blagajni, neizbježne izvanredne troškove nadogradnje i kasnijih popravaka uređaja i softvera, pod prijetnjom prekršajnih kazni do 500.000 kuna. U nekim je zemljama u troškovima uvođenja fiskalnih blagajni participirala država, a HOK se zalaže se za takav model te poziva Ministarstvo financija i Poreznu upravu na razumijevanje prilikom početnih nadzora kod primjene Zakona. "Više edukacije, a manje represije pravi je put koji će dati rezultate, jer su obrtnici na svim razinama, a ne samo u turizmu i ugostiteljstvu, zainteresirani za dostizanje visoke kvalitete i konkurentnosti u poslovanju", smatraju u HOK-u.

ZAGREB - Prosječna zagrebačka neto plaća za rujan iznosila je 6.258 kuna, što je nominalno 2,5 posto manje od plaće za kolovoz i 1,9 posto manje od plaće za rujan 2011. godine, podaci su Odjela za statistiku zagrebačkog Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada. Najveću prosječnu neto plaću za rujan primili su zaposleni u Zagrebu u upravljačkim djelatnostima; savjetovanju u vezi s upravljanjem, od 11.854 kune. U djelatnosti promidžbe (reklama i propaganda) prosječna zagrebačka neto plaća za rujan iznosila je 11.091 kunu, a u računalnom programiranju i savjetovanju vezanom uz računarstvo 9.952 kune. S druge strane, najmanju prosječnu plaću imali su zaposleni u tekstilnoj industriji, tek 2.921 kunu. U proizvodnji odjeće prosječna zagrebačka neto plaća za rujan iznosila je 3.097 kuna, zaštitari su primili prosječnih 3.127 kuna. Prosječna zagrebačka bruto plaća za rujan iznosila je 9.360 kuna, što je nominalno 2,8 posto manje nego za kolovoz i 1,3 posto manje nego za rujan prošle godine.

ZAGREB - Podaci Državnog zavoda za statistiku o broju i strukturi poslovnih subjekata krajem rujna ove godine pokazuju da je manje od polovine registriranih pravnih osoba aktivno, a gotovo svaki drugi aktivni poslovni subjekt nema ni jednog zaposlenika. U Hrvatskoj je krajem rujna bilo registrirano 291.059 poslovnih subjekata od kojih je 136.239, ili 46,8 posto posto aktivnih. Usporedba s podacima iz statistike za rujan prošle godine pokazuje da je porastao ukupan broj registriranih i aktivnih poslovnih subjekata, a porastao je i udio aktivnih - krajem rujna ove godine u Hrvatskoj bilo 9.717 više registriranih poslovnih subjekata, ili u postotku 3,4 posto više, dok je broj aktivnih porastao za 7,9 posto, ili za njih 9.975. Tako je i udio aktivnih poslovnih subjekata porastao za gotovo dva postotna boda, sa 44,9 posto krajem rujna prošle na 46,8 posto krajem rujna ove godine. No, istodobno je porastao i broj aktivnih poslovnih subjekata koji nemaju zaposlenih i to za gotovo jedan postotni bod, sa 47,5 posto na 48,4 posto. Krajem rujna ove godine od ukupno 136.239 aktivnih pravnih osoba njih 65.924 nije imalo zaposlenih.

ZAGREB - Nakon osjetnog rasta prošloga tjedna, Crobex indeksi Zagrebačke burze danas su oslabili, uz mršav obujam trgovanja, a u nedostatku važnijih poslovnih vijesti s domaće scene, ulagači prate zbivanja na svjetskim tržištima. Oko 11,30 sati Crobex indeks bio je u minusu 0,5 posto, na 1.758 bodova, dok je Crobex10 oslabio 0,6 posto, na 993 boda, nakon što su prošloga tjedna ti indeksi skočili 1,6 posto. Redovni promet iznosio je u 11,30 sati oko 3,5 milijuna kuna, što je otprilike isto kao u petak u to doba. Do podneva ni jednom dionicom nije ostvaren promet veći od milijun kuna. Najveći promet, oko 760 tisuća kuna, ostvaren je dionicom Kraša, a cijena joj je ostala nepromijenjena, na 375 kuna. S prometom od oko 660 tisuća kuna slijedi dionica Privredne banke Zagreb, pri čemu joj je cijena porasla 0,45 posto, na 513 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB), u odnosu na tečajnicu s kraja prošlog tjedna, ojačala prema euru za laganih 0,03 posto. Srednji tečaj eura na današnjoj tečajnici središnje banke, koja se primjenjuje od sutra, tako iznosi 7,554380 kuna. Prema tečajnoj listi od petka kuna je ojačala i prema američkoj te britanskoj valuti. Srednji tečaj dolara snižen je naime za 0,59 posto, na 5,826749 kuna, a funte za 0,03 posto, na 9,335615 kuna. Istodobno je srednji tečaj švicarskog franka blago povećan, za 0,02 posto, te iznosi 6,273881 kunu.

(Hina) xbn ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙