FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 16. studenog 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Pregovarački odbori Vlade i sindikata javnih službi počeli su danas pregovore o Vladinu prijedlogu novog Temeljnog kolektivnog ugovora (KU) za javne službe koji za 180.000 zaposlenih u prosvjeti, znanosti, zdravstvu, socijalnoj skrbi i kulturi predviđa ista prava kao i za državne službenike. Vlada sindikatima javnih službi nudi isti model kolektivnog ugovora kakav je ranije potpisala sa sindikatima državnih službi - potpisao bi se dodatak TKU-u po kojem bi javni službenici u ovoj i idućoj godini ostali bez božićnice i regresa, jubilarne nagrade bile bi za polovicu manje, te bi se smanjile naknade za prijevoz, rekao je poslije podne nakon završetka prvog kruga pregovora potpredsjednik Vlade Neven Mimica. U zamjenu za ta odricanja, Vlada ne bi dirala plaće i radna mjesta javnih službenika. Predstavnica sindikata Ljubica Pilić izjavila je kako u nastavku pregovora ne očekuje velike rasprave oko novog TKU-a jer je dio sindikata već prihvatio Vladinu ponudu tijekom pregovora koji su ljetos vođeni o izmjenama postojećeg TKU-a. Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izjavio je kako, po najoptimističnijoj procjeni, TKU može biti sklopljen već za dva tjedna. Čelnici četiriju sindikata, predvođeni Vilimom Ribićem, ranije su najavili da ni sada neće prihvatiti Vladinu ponudu. To, međutim, ne zabrinjava Mrsića koji očekuje da će ostali sindikati prihvatiti novi TKU, a po novom Zakonu o reprezentativnosti za proširenje TKU-a na sve djelatnosti dovoljno je da se suglasi barem jedan sindikat iz pojedine djelatnosti.

ZAGREB - Plasmani banaka nebankarskom sektoru u Hrvatskoj u rujnu su se nastavili smanjivati, to se smanjivanje u većoj mjeri odnosilo na poduzeća, a takva kretanja odražavaju uvjete u realnom sektoru gospodarstva u kojemu ni nadalje nema oporavka gospodarske aktivnosti, napominju analitičari Hrvatske narodne banke u danas objavljenom Biltenu HNB-a. U rujnu je na mjesečnoj razini smanjenje plasmana iznosilo 1,8 milijardi kuna ili 0,7 posto, odnosno 0,8 milijardi kuna ili 0,3 posto ako se isključi utjecaj tečaja. Iz HNB-a navode kako je trend postupnog razduživanja prisutan već više od tri godine kada je riječ o stanovništvu, a umjereno razduživanje poduzeća primjetno je posebice u posljednjih nekoliko mjeseci ove godine. Tako se i rujansko smanjenje ukupnih plasmana u većoj mjeri odnosilo na poduzeća, a manje na stanovništvo. U skladu s postupnim smanjivanjem kreditne aktivnosti banaka godišnji se rast plasmana tijekom 2012. usporavao, a na kraju rujna i zaustavio.

ZAGREB - Croatia Airlines objavila je danas poziv na izvanrednu glavnu skupštinu 27. prosinca, a dioničari će na skupštini odlučivati i o dokapitalizaciji unosom prava, odnosno unosom dospjelih potraživanja države u iznosu od 651,9 milijuna kuna u temeljni kapital, u zamjenu za novoizdane redovne dionice. Povećanje temeljnog kapitala provest će se ulogom u pravima, i to prava potraživanja sukladno ugovoru o ulaganju zaključenom između Republike Hrvatske i Croatia Airlinesa temeljem izdanih i protetestiranih državnih jamstava za iznos od 651,9 milijuna kuna izdavanjem novih 3.259.447 redovitih dionica, nominalnog iznosa 200 kuna svaka, navodi se u pozivu za skupštinu objavljenom na Zagrebačkoj burzi. Temeljni kapital tako bi s 989,97 milijuna kuna bio povećan na 1,64 milijarde kuna, a država bi dostigla gotovo stopostotni vlasnički udjel u nacionalnom avioprijevozniku. Nove bi dionice u ime države upisalo i preuzelo Ministarstvo financija, uz isključenje prava upisa svim ostalim dioničarima.

ZAGREB - Virovitička tvornica šećera, Viro najavila je da će se 27. prosinca održati izvanredna glavna skupštini te tvrtke za koju je dioničarima predloženo da donesu odluku da se iz zadržane dobiti iz prošle godine isplati dividenda u iznosu od 20 kuna po dionici, kao i odluku o povlačenju s uvrštenja na uređenom tržištu - službenom tržištu Zagrebacke burze. U pozivu za skupštinu, objavljenom na Zagrebačkoj burzi, predložena je odluka da se dioničarima isplati dividenda u iznosu od 20 kuna po dionici, i to iz zadržane dobiti iz 2011. godine. Dividenda će se dioničarima isplatiti najkasnije do 26. siječnja 2013. godine. Glavnoj je skupštini predložena i odluka o povlačenju dionica Vira s uvrštenja na službenom tržištu Zagrebačke burze.

ZAGREB - Valamar Adria Holding je danas putem Zagrebačke burze objavio da je s osobama s kojima zajednički djeluje prešao prag od 75 posto dionica porečke hotelske tvrtke Riviera Adria te najavio da će objaviti ponudu za preuzimanje Rivera Adrie. Temeljni kapital Rivere Adrie iznosi 1,06 milijardi kuna i podijeljen je na 106.546.340 redovnih dionica, nominale 10 kuna po dionici. Valamar Adria Holding drži 76.157.264 dionice porečke tvrtke, a u obavijesti navodi da je danas potpisao sporazum sa šest osoba s kojima djeluje zajednički te da zajednički djeluje i s Riverom Adriom i članovima njene Uprave i Nadzornog odbora. Temeljem sporazuma od 16. studenoga, Valamar Adria Holding zajednički djeluje s tvrtkom Bastion upravljanje (koja drži 432.942 dionice Rivere Adria), Auctorom (608.170 dionica), Lipa-prometom (55.926 dionica), Slavonskim zatvorenim investicijskim fondom (2.030.680 dionica), Auctor Investom (koji upravlja Slavonskim ZIF-om) te Marijanom Palićem (koji je jedini član društava Auctor, Lipa-promet i Auctor Invest).

ZAGREB - Dionički indeks Zagrebačke burze Crobex, nakon šest trgovinskih dana pada, danas je porastao, za 0,18 posto, na 1.738,74 boda, a Crobex10 povećan je za blagih 0,03 posto, na 983,59 bodova. Redovni promet Burze iznosio je 9,4 milijuna kuna, a nije bilo dionice s milijunskim prometom. Najveći promet imala je dionica Dalekovoda, od 800 tisuća kuna, a cijene joj je porasla za 4,77 posto, na 68,10 kuna. Cijena dionici Končar elektroindustrije pala je za 0,28 posto, na 613,26 kuna, s prometom od 614 tisuća kuna. Po prometu slijedi dionica Slatinske banke s 601 tisućom kuna i rastom cijene za 5,83 posto, na 91 kunu. Prometom dionicom Podravke iznosio je 507,3 tisuće kuna, a cijena joj je pala za 1,08 posto, na 274,01 kunu. Dionici HT-a, uz promet od 480,1 tisuću kuna, cijena je porasla za 0,35 posto, na 206,97 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙