FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 23. studenog 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Prijedlog državnog proračuna za iduću godinu je depresivan i očito je da nas čeka još jedna depresivna godina, poručio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever nakon današnje sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV). Sindikate je ovakav prijedlog proračuna "ubio u pojam" jer je jasno da će većina građana, koja ionako ima problema s redovitim pokrivanjem mjesečnih troškova, u 2013. živjeti još teže, a pritom se najveće proračunske uštede žele provesti preko leđa zaposlenih u javnom sektoru. Ni u idućoj godini neće biti nikakvog "skoka zaposlenosti", nastavit će padati kupovna moć građana, tako da je teško očekivati povećanje optimizma bez kojega nema ni gospodarskog rasta, kaže Sever. Ni predstavnik poslodavaca, glavni direktor HUP-a Davor Majetić, od novog proračuna ne očekuje da će potaknuti izlazak iz krize, jer se njime zadržava "status quo", a pitanje je hoće li ga biti moguće ostvariti. Za razliku od sindikata i HUP-a, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić optimistično vjeruje da je proračun dobar jer je realan i jer će omogućiti sređivanje državnih financija i kontrolu rashoda. Hrvatskoj treba društveni konsenzus o tome da možemo trošiti samo ono što je zarađeno, jer je javni dug dosegnuo 170 milijardi kuna, a iduće godine samo za kamate treba platiti gotovo 10 milijardi kuna, ističe Mrsić.

OPATIJA - Predsjednik RH Ivo Josipović kazao je danas, otvarajući prvi Invest forum Primorsko-goranske županije i grada Rijeke, da kao pouzdan partner za ulaganja u Hrvatskoj trebamo biti ambiciozni i pouzdani, smanjiti birokratsku komponentu i biti spremni partneru priznati interes, odnosno to da ulaže kako bi ostvario korist. Na prvom Invest forumu u Opatiji predstavljaju se razvojne mogućnosti županije i Rijeke, katalog s više od 100 mogućih investicija, procijenjenih na ukupno 9,5 milijarda eura, a riječ je o projektima državnog i lokalnog značaja u prometnom, energetskom i turističkom sektoru. Za neke od projekata u katalogu uskoro će biti raspisani međunarodni natječaji. Predsjednik Josipović pozvao je sve da "odbacimo barijere koje smo najčešće sami sebi bespotrebno nametali i da budemo pouzdan partner investitorima na obostrano dobro". Dodao je i kako je bio na desecima sastanaka gdje su potencijalni investitori gotovo očajno pokušavali prodrijeti kroz labirint propisa i dozvola te da smatra da je došlo vrijeme da se na državnoj i lokalnoj razini razmisli o radikalnom smanjivanju dokumentacije, jer smo u usporedbi sa susjedima među zemljama koje imaju najviše birokratske komponente. Ambiciozni ste, ponudili ste katalog, budite i učinkoviti jer ova regija ima sve pretpostavke da bude uspješna, bogata i razvijena, zaključio je predsjednik Josipović.

ZAGREB - Porez na nekretnine kao i svaki drugi porez ili namet neće poticajno djelovati na građevinsku industriju, posebno na stanogradnju koja je već u krizi, ali takav porez imaju i druge zemlje i on nije ništa neuobičajeno, rekao je za Hinu direktor Udruge poslodavaca graditeljstva Hrvatske Zdenko Karakaš. Smatra da je osim načelne ocjene o porezu kao novom opterećenju prerano za detaljnije procjene njegova učinka na građevinarstvo. Karakaš ističe da je prilikom određivanja stopa poreza na imovinu iznimno važno imati dobru mjeru kako bi ta gospodarska grana imala šansu za oporavak. Čelnik HUP-ove udruge građevinara smatra da treba zaštititi građane koji investiraju u vlastite nekretnine. Takve privatne investicije građana treba tretirati kao štednju koju ne bi trebalo kažnjavati nego poticati, smatra Karakaš. U Hrvatskoj udruzi banaka, kao i u većini najvećih hrvatskih banaka nisu željeli komentirati jučer predstavljen prijedlog zakona o porezu o nekretninama, uglavnom uz odgovor da ne mogu komentirati zakone koji nisu stupili na snagu, odnosno da će ga moći komentirati tek uvidom u detalje konačnog teksta zakona. Prema jučer predstavljenom prijedlogu poreza na nekretnine, od 1. travnja iduće godine na nekretnine bi se plaćao porez po stopi od 1,5 posto na poreznu osnovicu od 70 posto fiskalne vrijednosti nekretnine umanjen za propisane olakšice, ovisno o tome koristi li se nekretnina ili ne. Najveće su olakšice za trajno stanovanje - između 88 i 95 posto, a točan iznos utvrđuje lokalna samouprava. Za nekretnine koje se pak ne koriste nema olakšica.

VARAŽDIN - Na 4. međunarodnom sajmu obnovljivih izvora energije Cro Eco Energy Expo 2012, koji je danas otvoren u gradskoj sportskoj dvorani Varaždinu, sudjeluje 40-ak izlagača iz cijele regije. Sajam je otvorio ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak koji je istaknuo da se tehnologija vezana uz obnovljive izvore energije iz godine u godinu drastično mijenja te da bi volio živjeti u zemlji koja prati tu tehnologiju i od toga ima koristi. U Hrvatskoj je do 2012. bilo instalirano oko 100 megavata električne energije iz obnovljivih izvora, a u ovoj smo godini to povećali za 50 posto, naglasio je Vrdoljak. Predsjednik Uprave HEP-a Zlatko Koračević naglasio je da je HEP znatno pojednostavnio proceduru priključenja fotonaponskih elektrana na elektroenergetsku mrežu za što je prije bilo potrebno 48, a sada su potrebna tri koraka. Vjerujem da će građani i tvrtke prepoznati da na taj način mogu ostvariti znatne uštede, kazao je Koračević. Predstavio je i novi projekt HEP-a u sklopu kojeg će se diljem Hrvatske otvoriti informativni centri u kojima će građani moći dobiti besplatne savjete vezano za energetsku učinkovitost i moguće ostvarenje ušteda te o obnovljivim izvorima energije. Prvi takav HEP ESCO centar bit će otvoren sutra u prostorima Elektre u Varaždinu. Sajam Cro Eco Energy Expo organizira grad Varaždin i traje do nedjelje, 25. studenog.

ŠIBENIK - Na danas otvorenom 2. međunarodnom obrtničkom i gospodarskom sajmu (MOGS) u Šibeniku predstavlja se 161 izlagač iz Hrvatske, Italije i BiH, a posjetiteljima nudi širok asortiman proizvoda, od domaćih sireva i kolača do nakita i građevinskih potrepština. Sajam je otvorio zamjenik ministra poduzetništva i obrta Dražen Pros koji je tom prigodom istaknuo kako je Šibenik ovim sajmom pokazao da će malo poduzetništvo biti pokretač gospodarskog razvoja. Malo će gospodarstvo nadomjestiti proizvodnju velikih šibenskih tvornica koje su izgubile tržišnu utakmicu, naglasio je Pros i dodaje kako je malo gospodarstvo u središtu interesa politike ove Vlade. Šibenski gradonačelnik Ante Županović smatra kako, unatoč teškoj gospodarskoj situaciji, ima razloga za optimizam, a optimizam mu ulijeva upravo i ovaj sajam koji je mjesto za uspješnu prezentaciju, razmjenu iskustava i ideja među obrtnicima i poduzetnicima. Sajam traje od 23. do 25. studenog i održava se na 1700 metara četvornih na platou bivše Tvornice elektroda i ferolegura u Šibeniku, a organizira ga Udruženje obrtnika Šibenika.

ZAGREB - Redovan promet Zagrebačke burze danas je po prvi put od početka travnja premašio 30 milijuna kuna i iznosio 31,8 milijuna kuna, pri čemu je više od polovice redovnog prometa, ili 17,6 milijuna kuna ostvareno trgovanjem dionicama Končar Elektroindustrije. Dionički indeksi tjedan završavaju rastom, Crobex je danas porastao za 0,48 posto, na 1.767,61 bod, a Crobex10 za 0,34 posto, na 999,78 bodova. Današnje burzovno trgovanje u znaku je dionice Končar Elektroindustrije koja je imala promet od 17,6 milijuna kuna, a zabilježila je rast cijene za 3,17 posto, na 650 kuna. Po prometu s 2,5 milijuna kuna slijedi dionica Valamar Adria Holdinga, čija je zadnja cijena porasla za 1,49 posto, na 109,72 kune. Dionici HT-a cijena je pak pala za 0,97 posto, na 204 kune, uz promet od 2,4 milijuna kuna. Među milijunaše uvrstila se još i dionica Ine sa 1,2 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 1,72 posto, na 4.425 kuna. Povlaštena dionica Adris grupe imala je 826,2 tisuće kuna prometa, a cijena joj je pala za 0,20 posto. Promet od 565 tisuća kuna imala je dionica Dalekovoda kojoj je cijena porasla za 1,34 posto.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙