FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 24. studenog 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora i Glavnog odbora SDP-a Josip Leko rekao je danas da nema raskola između SDP-a i HNS-a te da su u demokratskim društvima javna rasprava i različitost mišljenja vrijednost. "Mi smo kao koalicija dogovorili da ćemo u našoj politici mijenjati smjer razvoja hrvatskog gospodarstva, da ćemo uređivati državne evidencije i državne funkcije, i to ćemo raditi. Kojim tempom i kojim potezima, to je stvar javne rasprave, stručnosti i političkih odluka. Biti će sve u redu", kazao je Leko na upit novinara kako komentira raskol između SDP-a i HNS-a vezan uz prijedlog zakona o porezu na nekretnine. HNS se jučer usprotivio uvođenju novog poreza na nekretnine u uvjetima gospodarske krize, napominjući kako načelno podržava napor Ministarstva financija da se slijedi najbolja europska praksa u oporezivanju nekretnina te da je u tome sudjelovala i sudjelovat će. Predsjedništvo i Klub zastupnika HNS-a upozoravaju kako je nužno u javnoj raspravi, koja je otvorena, i dalje zadržati stavove koje su dogovorili s koalicijskim partnerima, a posebno princip da se niti jedna nekretnina koju vlasnik koristi za stanovanje ne može oporezivati.

PULA - Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Silvano Hrelja rekao je danas novinarima u Puli kako ta stranka porez na nekretnine smatra dobrom podlogom za stvaranje kvalitetnijeg poreznog sustava i kako ima dovoljno vremena reagirati ako uoči nedostatke u tom zakonskom prijedlogu. Osvrnuvši se na tvrdnje da je zbog neslaganja oko tog poreza kolacijska vlast u krizi, Hrelja je rekao da se u ovom slučaju ne može govoriti o krizi vlasti već o "spletu nesretnih okolnosti" te kako ubuduće treba češće razgovarati o strateškim potezima. Svatko ima pravo na svoj stav, a priča o krizi vlasti je samo "bura u čaši vode i šuplja priča", rekao je novinarima, kojima je dao izjavu danas u prostorijama stranke u Puli. "Svjesni smo činjenice da su građani protiv bilo kakvog uvođenja poreza, no mi nismo takvi da svaki prijedlog dočekujemo na nož, jer on ipak dolazi iz redova naše koalicije," rekao je i dodao kako su u HSU s velikom pozornošću čekali prijedlog zakona o porezu na nekretnine jer su se najviše pribojavali mogućeg opterećenja za umirovljenike.

ZAGREB - Predsjednik HSS-a Branko Hrg ocijenio je danas, komentirajući neslaganje HNS-a i SDP-a oko poreza na nekretnine, da se radi o igrokazu jer premijer Milanović i ministar Linić nisu usuglašeni pa im je, smatra, trebao netko treći tko će se usprotiviti kako bi ispalo da se zbog toga ne mogu dogovoriti. Koliko se ja sjećam trebao je biti porez na imovinu za bogate, za banke, za njihove enormne zarade od čega su odustali, kazao je Hrg novinarima na Trgu bana Jelačića na kome je održana programska skupština zagrebačkog HSS-a. Treba uvesti porez za bogate i na dobiti banaka, oporezivati one koji imaju mnogo jer oni mogu preživjeti, a građani, srednji sloj neće preživjeti, kazao je Hrg. Hrg je rekao kako smo stalno izloženi igrokazima unutar resora u Vladi. Ministar Linić ima obavezu da puni proračun, a premijer mora gledati politiku, želi biti dopadljiv narodu. I sada se našao HNS, koji cijelo vrijeme vadi kestenje iz vatre, oni se kao protive tome pa će biti jedan pravi mali igrokaz i neće se uvesti taj porez na nekretnine koji je realno gledajući neprovediv, udario bi na široke slojeve građane, ocijenio je Hrg.

ZAGREB - Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA RH) Ratko Maričić upozorio je danas na "krajnje zabrinavajući" status antifašizma u Hrvatskoj te da unatoč jasnim povijesnim činjenicama, ima i onih koji antifašizam i antifašističku borbu žele gledati posve neutemeljeno. "Pri tome, ne samo da je nedopustiv odnos prema značajnim događajima iz NOB-a i spomeničkoj baštini, nego se to odnosi i na ukupan doprinos hrvatskoj pobjedi koju je izvojevala antifašistička koalicija u 2. svjetskom ratu", kazao je Maričić na svečanom obilježavanju 70. obljetnice Prvog korpusa Narodnooslobodilačke vojske (NOV) Hrvatske, koji je osnovan 22. studenog 1942. godine. Upozorio je i kako postoji potpuno neprihvaljiv odnos određenih snaga u hrvatskom društvu prema partizanima i antifašistima. Napomenuo je i da je nedavno s crkvenog oltara izrečeno da su partizani zločinci. "To, izrečeno s crkvenog oltara, ima namjeru da bude dogma... To je poruka crkve svim svojim vjernicima i glasi - partizani su zločinci", kazao je Maričić.

OSIJEK - Saborski zastupnik HDSSB-a Ivan Drmić izvijestio je danas medije da mu je po nalogu Interpola vraćen osobni automobil "audi", koji mu je nedavno oduzet u Bosni i Hercegovini zbog sumnje da je riječ o ukradenom vozilu. Na konferenciji za novinare na središnjem osječkom Trgu Ante Starčevića, na koji se dovezao tim vraćenim audijem, Drmić je kazao kako je očito da automobil nije ukraden i ponovio da ga je prije nekoliko mjeseci legalno i pošteno kupio za 18.500 eura i tako postao četvrti vlasnik toga vozila u Hrvatskoj. Policija u BiH me je 6. studenog izvijestila da s tim vozilom nešto nije u redu i da je za njim raspisana tjeralica, a jučer sam dobio usmeni poziv da se vratim po njega jer je ipak sve u redu i Interpol je dao nalog da se automobil vrati vlasniku, rekao je Drmić. Dodao je kako mu nije jasno zbog čega mu je automobil bio oduzet budući da je u Hrvatskoj promijenio četiri vlasnika i svaki put bio uredno registriran, a čak i kada je bio oduzet, iz Ministarstva unutarnjih poslova su tvrdili da je s tim vozilom sve u redu.

VUKOVAR - Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo i predsjednik vukovarskoga Gradskog vijeća danas su svečano otvorili pet novoobnovljenih gradskih ulica u naselju Velika skela u Vukovaru za što je iz gradskog proračuna utrošeno 4,14 milijuna kuna. Riječ je o ulicama Velika skela, Najpar bašća te Šarengradskoj, Lovaskoj i Našičkoj ulici u kojima je izvršena rekonstrukcija cjevovoda pitke vode te otpadnih voda, kao i rekonstrukcija kolnika, parkirališta i kućnih prilaza, a cjelokupni posao bio je povjeren osječkoj „Gradnji“. „Ovime su poboljšani i uvjeti života stanovnika obnovljenih ulica i naselja Velika skela“, izjavio je gradonačelnik Sabo. Svečanost otvorenja, upriličena ispred vukovarskog Vodotornja, upotpunjena je prigodnim programom i druženjem građana.

VARAŽDIN - Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš izjavila je danas u Varaždinu da su u tom ministarstvu zadovoljni brojem dosad podnesenih zahtjeva za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata te da očekuju da će do kraja lipnja sljedeće godine biti podneseno do 100 tisuća takvih zahtjeva. "Mi smo po starom zakonu, koji je bio na snazi godinu dana, do 15. kolovoza imali 15 tisuća zahtjeva, a od 15. kolovoza do 15. studenog imamo 22 tisuće zahtjeva. Kad smo radili zakon i pitali se koja bi brojka pokazala da je zakon uspješan, rekli smo da bismo bili izuzetno sretni s brojkom od 100 tisuća. Za očekivati je da ćemo do 30. lipnja sljedeće godine doseći tu magičnu brojku“, rekla je ministrica Mrak-Taritaš na otvorenju HEP ESCO centra u Varaždinu. Na pitanje smatra li da će uvođenje poreza na nekretnine odbiti građane od legalizacije bespravno izgrađenih objekata, odgovorila je da misli da će se dogoditi suprotno. "Prema prijedlogu zakona koji je u javnoj raspravi, vi kad imate legalnu kuću onda možete osigurati sve popuste, a kad imate nelegalnu kuću - ne. Dakle interes naših građana mora biti da legaliziraju i stave kuću u sustav jer će na taj način moći ostvariti određene porezne olakšice“, kazala je ministrica.

VARAŽDIN - U sjedištu Elektre Varaždin danas je otvoren HEP ESCO centar – informativni centar energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, prvi takav u državi. U njemu svi zainteresirani građani mogu zatražiti besplatne stručne savjete za ostvarenje ušteda kroz racionalniji pristup potrošnji energije i primjenu obnovljivih izvora energije. "Pozivamo sve građane da dođu u centar u kojem će dobiti osnovne informacije o tome kako mogu štedjeti u svom domu, što mogu primijeniti, koliko ih to košta, gdje to mogu kupiti i u kojem roku će im se investicija vratiti", istaknula je direktorica tvrtke HEP ESCO Vlasta Zanki. HEP tijekom ove i sljedeće godine planira otvoriti još 20 takvih centara u županijskim središtima na području cijele Hrvatske, najavio je predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Zlatko Koračević. "Model je vrlo jednostavan, društveno opravdan i izuzetno koristan i HEP Grupa kao najveća energetska kompanija trenutno u Hrvatskoj, a uskoro u jugoistočnoj Europi - tu obvezu preuzima na sebe", rekao je Koračević. Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš ocijenila je da su takvi centri neophodni jer će građanima na jednom mjestu pružiti sve informacije koje bi inače morali tražiti na više adresa.

ZAGREB - Zagrebačka policija uhitila je 47-godišnjeg zaposlenika Hrvatskog telekoma osumnjičenog da je odavao podatke o lokacijama na kojima se postavljaju telekomunikacijski kablovi koji su potom ukradeni. Nesluženo se doznaje da je vrijednost ukradenih kablova oko 50 tisuća kuna. Ne otkrivajući ime tvrtke u kojoj je zaposlen kao ni identitet 47-godišnjaka policija je danas izvijestila da je nakon kriminalističkog istraživanja osumnjičenog prijavila za zlouporabu položaja i ovlasti. Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja 47-godišnjak je odveden u tzv. jedinicu za zadržavanja na zagrebačkom Sjenjaku gdje je predan pritvorskom nadzorniku. Sudac istrage odlučit će hoće li ga zadržati u jednomjesečnom istražnom zatvoru. U službenom policijskom izvješću navodi se da je 47-godišnjak "odavao povlaštene informacije osobama koje su temeljem tih informacija počinili kaznena djela krađe, krađe u pokušaju i teške krađe".

ZADAR - Zadar svoj Dan i blagdan svetoga Krševana ove godine slavi posebno svečano u ozračju posjeta i dočeka generala Ante Gotovine, koji je nazočio svečanoj sjednici Gradskoga vijeća u zadarskom Hrvatskom narodnom kazalištu. "Danas je poseban dan u Zadru, slavimo Dan našega grada i slobodu našeg počasnog građanina generala Ante Gotovine", poručio je okupljenim uzvanicima gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić. Generalu Gotovini su zatim Povelju počasnog građanina Grada Zadra iz 2001. uručili tadašnji predsjednik Gradskog vijeća Davor Aras i tadašnji gradonačelnik Božidar Kalmeta. Gotovina je dobio i Nagradu Grada Zadra iz 2011. godine. Zahvalivši tadašnjem predsjedniku Gradskoga vijeća Davoru Arasu i svim vijećnicima i Zadranima na ukazanoj časti, general Gotovina je rekao da mu je drago da danas nakon gotovo 12 godina može primiti povelju počasnoga građanina Zadra. Prije svečane sjednice je u Domu Zadarske županije generala Antu Gotovinu primio zadarski župan Stipe Zrilić, a primanju su nazočili i svi gradonačelnici i načelnici općina Zadarske županije, njih 34.

DUBROVNIK - Na međunarodnom cestovnom graničnom prijelazu Karasovići između Hrvatske i Crne Gore, hrvatska policija zaplijenila je više od 40 kilograma marihuane, a o detaljima zapljene izvješćeno je danas na konferenciji za novinare u Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj u Dubrovniku. Na konferenciji su sudjelovali voditelj Odsjeka za droge PU dubrovačko-neretvanske Hrvoje Neusidl, načelnik Policijske postaje Gruda Pero Matić i pomoćnica pročelnika Carinarnice Ploče Vedrana Starić. Kako je istaknuto, u četvrtak, 22. studenoga na graničnom prijelazu Karasovići pri ulasku u Republiku Hrvatsku, graničnoj kontroli pristupio je BMW zagrebačkih registracija, kojeg je vozio 35-godišnji hrvatski državljanin. Tijekom pregleda automobila uočene su preinake u prtljažniku vozila te je pronađen sumnjivi paket, a otvaranjem omota i uzimanjem uzorka utvrđeno je da je riječ o marihuani Zbog sumnje u krijumčarenje droga 35-godišnji vozač je uhićen i sproveden na kriminalističko istraživanje.

ZAGREB - Pavli Mikolavčić, prvakinji Baleta zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK), danas je uručena Nagrada Tito Strozzi za cjelokupno umjetničko dostignuće u sezoni 2011./2012., u kojoj je ostvarila desetak zapaženih baletnih uloga. Pavla Mikolavčić sigurno će imati još sjajnih plesnih ostvarenja, ali ono što posebno raduje, u tom zastrašujuće krhkom i kratkotrajnom plesačkom svijetu baleta, jest svijest da je ona rijetka umjetnica koja se potvrdila i kao izminmo talentirana koreografkinja, stoji u obrazloženju koje je na svečanoj dodjeli u HNK-u pročitao Viktor Žmegač, predsjednik Kazališnog odbora za nagradu. Misaona i profinjena, a bez pretencioznosti, rijetko duhovita u pokretu, zaigrana ili suzdržana, Mikolavčić kao da s jednakom lakoćom pleše i stvara nove, sve složenije scenske partiture, a tu je tek čekamo, ističe se. Žmegač, uz kojega su u odboru bili još Ivka Dabetić, Krešimir Nemec, Maja Đurinović i Tonko Ninić, zahvalio je i cijelom Baletu "koji nam je proteklih godina dao nekoliko nezaboravnih predstava".

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙