FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 10. studenog 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Prosvjedni skup protiv onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu počeo je u Zagrebu. Brođani su već u svom gradu i u medijima upozoravali na onečišćenje koje uzrokuje rafinerija iz Bosanskog Broda u Bosni i Hercegovini, a danas su svoje poruke došli izreći ispred Ministarstvom zaštite okoliša i prirode. Skup su organizirali Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) i građanska inicijativa "Kad ako ne sad...Brođani, ne dajte da nas truju".

ZAGREB - O pasivnoj kući i njezinim prednostima na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu do 11. studenog održava se niz predavanja, prezentacija i radionica u sklopu 5. Dana pasivne kuće u Hrvatskoj. "Pasivna kuća je provjeren energetski model građenja koji obilježava 21 godinu postojanja u raznim klimama. Na taj koncept, koji se u novije vrijeme naziva gotovo nulta energetska i gotovo nulta emisijska arhitektura, nema ni jedne primjedbe niti lošeg iskustva ako je, naravno, sve izvedeno u skladu s projektom", izjavio je predsjednik Organizacijskog odbora Ljubomir Miščević, profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Te su činjenice dovoljne da Europska unija shvati kako je to jedini model građenja kojim se može realizirati scenarij 3 puta 20 do 2020. godine, ocijenio je. Kako je objasnio, ako se u EU za osam godina želi postići 20 posto manje potrošnje energije, smanjiti emisija CO2 za 20 posto i rabiti 20 posto obnovljivih izvora energije u svekupnoj energetskoj bilanci, onda - ne samo kao model novogradnje nego i obnove do tzv. 'faktora 10' - pasivna kuća dobiva najveći kredibilitet u EU, ali i u SAD-u i u Aziji gdje postoji sve veći interes za pasivne kuće.

OSIJEK - Protiv Osječanina koji je u srijedu ubio bivšu suprugu, a zatim pokušao samoubojstvo, policija će podnijeti kaznenu prijavu za ubojstvo. Kako je danas izvijestila osječko-baranjska Policijska uprava, kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da je 46-godišnji muškarac iz Osijeka 7. studenog u stanu u Strossmayerovoj ulici u Osijeku hladnim oružjem usmrtio 35-godišnjakinju iz tog grada. Po neslužbenim podatcima, 46-godišnjak je, nakon verbalnog i fizičkog sukoba, usmrtio svoju bivšu suprugu, s kojom je u braku imao dvoje malodobne djece, a zatim je pokušao samoubojstvo. Osumnjičenik zbog zadobivenih ozljeda još na liječenju u osječkome Kliničkom bolničkom centru (KBC).

DUBROVNIK - U prometnoj nesreći koja se dogodila jučer popodne na cesti D8 kod mjesta Komin jedna je osoba poginula, jedna je teže, a jedna lakše ozlijeđena, izvijestila je jutros dubrovačko-neretvanska policija. U sudaru kombi vozila slatinskih registracijskih oznaka i osobnog vozila makarskih oznaka smrtno je stradao 50-godišnji putnik iz osobnog vozila, 23-godišnji vozač osobnog vozila je teže ozlijeđen te je zadržan na liječenju u dubrovačkoj Općoj bolnici, dok je 43-godišnji vozač kombi vozila lakše ozlijeđen.

ZADAR - Sedamdesettrogodišnjeg muškarca policija je osumnjičila da je počinio kazneno djelo zlouporabe opojnih droga, priopćila je jutros zadarska Policijska uprava. Kriminalističko istraživanje nad njim su proveli biogradski policajci, a pri pretrazi njegova doma pronašli su veći broj biljaka indijske konoplje i 72,5 grama marihuane.

ZAGREB - Predstava "Janko i čarobni grah" Marijane Nole, nastala prema staroj engleskoj narodnoj bajci o dječaku koji uz pomoć čarobnog graha pobjeđuje strašnog diva koji je širio strah njegovim kraljevstvom, premijerno će se prikazati večeras u Gradskom kazalištu Žar ptica, u režiji Helene Petković. Nakon brojnih adaptacija za film, bajka "Janko i čarobni grah" koju je proslavila verzija Josepha Jacobsa prvi put će se naći na kazališnim daskama. Kako je u izvornoj verziji bajka napisana etički upitno, Janko na kraju opljačka diva, uzima mu blago i na kraju ubija, u obradi dramaturginje Marijane Nole taj je dio promijenjen, pa dječak vraća blago svom kraljevstvu i okrutnog diva sprječava u daljnjoj krađi i nanošenju zla. Mnogi pisci promijenili su izvorni kraj jer je bio neetičan, što sam i ja napravila kako bi se djeci prenijela svevremenska i moralna poruka o pobjedi dobrog i pravde, istaknula je Nola. Predstava je namijenjena djeci starijoj od tri godine.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙