FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 2. studenog 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Hrvatska pošta (HP) će 5. studenoga pustiti u optjecaj novu prigodnu poštansku marku u povodu Svjetskog dana romskog jezika, s motivom teksta na romskom jeziku, a autorica marke je Dubravka Zglavnik Horvat, dizajnerica iz Zagreba. Marka nominalne vrijednosti 3,10 kuna tiskana je u nakladi od 100.000 primjeraka, a izdana je u arčiću od 9 maraka s jednim privjeskom, priopćeno je danas Ureda korporativnih komunikacija HP-a. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC), dok će žig prvog dana biti u uporabi 5. i 6. studenog 2012. godine u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13. Svjetski dan romskog jezika prvi je put obilježen 5. studenog 2009. godine u Zagrebu na inicijativu Udruge za promicanje obrazovanja Roma u RH "Kali Sara". Kao datum obilježavanja odabran je 5. studenog jer je baš na taj dan objavljen prvi Romsko-hrvatski i hrvatsko-romski rječnik autora Veljka Kajtazija.

ZAGREB - Predstava "Žena bez tijela" nastala prema drami Mate Matišića, u redateljskom viđenju doajena Božidara Violića, bit će premijerno izvedena u subotu, 10. studenoga, u Zagrebačkom kazalištu mladih na sceni Miško Polanec. Nova ZKM-ova premijera bavi se ratom i njegovim posljedicama te, donoseći lako prepoznatljive likove iz naše svakodnevice, gorčinu ratnih gubitnika i nesavjesnost "dobitnika", sugerira kako svaki rat trajno oštećuje društvo. Glavne su uloge povjerene Kseniji Marinković i Jasminu Telaloviću, a ostale će likove uprizoriti Doris Šarić-Kukuljica, Zoran Čubrilo i Kristijan Ugrina. Scenografkinja je Nina Bačun, kostimografkinja Doris Kristić, a oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek. Hrvatski dramatičar Mate Matišić napisao je "Ženu bez tijela" 2006. godine kao središnji dio svoje "Posmrtne trilogije" koju čine još drame "Sinovi umiru prvi" i "Ničiji sin".

ZAGREB - Biometeorološke prilike od subote 3. do utorka 6. studenog postat će razmjerno nepovoljne, biometeorološka je prognoza Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ). U subotu, 3. studenoga povoljne biometeorološke prilike većini će ljudi donijeti dobro raspoloženje i primjerenu koncentraciju. Tegobe uzrokovane vremenom ne očekuju se niti kod kroničnih bolesnika, samo se astmatičare upozorava na moguću jutarnju maglu u unutrašnjosti. Zbog približavanja frontalnog poremećaja sa zapada u nedjelju, 4. studenoga biometeorološke će se prilike pogoršati, što će se najprije osjetiti na sjevernom Jadranu, u Lici, Gorskom kotaru i u središnjoj Hrvatskoj, a tijekom dana će se proširiti i na cijelu Hrvatsku.

ZAGREB - Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni, te skliski u većem dijelu zemlje, izvijestio je jutros HAK. Mogući su odroni zemlje i kamenja, posebice na cestama u gorju. Magla mjestimice dodatno smanjuje vidljivost u Slavoniji, središnjoj i sjevetozapadnoj Hrvatskoj. Posebice na dionicama autocesta: A1 između Zagreba i čvora Bosiljevo 2, A2 Zagreb-Macelj od Krapine do Zagreba, A3 Bregana-Lipovac od Jankomira do Novske, kao i na A4 Zagreb-Goričan od Brezničkog Huma do Zagreba. Zbog izlijevanja rijeke Kupe zatvorena je lokalna cesta Blaževci-Božići.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙