FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 28. listopada 2012. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Primadona Nada Ruždjak preminula je u Zagrebu u 78. godini, objavio je sinoć HRT. Zagrepčanka Nada Ruždjak debitirala je 1963. godine u riječkom HNK Ivana pl. Zajca. Nakon kratkog razdoblja u zagrebačkom kazalištu "Komedija", na sceni zagrebačkog HNK prvi se put pojavila kao Gilda u Verdijevu "Rigolettu" i odmah osvojila i publiku i kritiku. Na istoj je pozornici provela najveći dio karijere kao prvakinja Opere, uz česta gostovanja u brojim inozemnim opernim kućama. Specifičan lirsko-koloraturni glas činio ju je nezamjenjivom za mnoge, osobito Mozartove role, poput Kraljice noći u "Čarobnoj fruli", Suzane i Grofice u "Figarovom piru" i Konstance u "Otmici iz Saraja". Vrhunac karijere je postigla kao Verdijeva "Traviata". Sopranistica Nada Ruždjak bila je i vrsna koncertna pjevačica.

SUNJA - Manifestacija "Dani Svena Laste", posvećena glumcu i hrvatskom branitelju Svenu Lasti (1925.-1996.), te svim sunjskim braniteljima, završila je sinoć u Sunji podjelom zahvalnica postrojbama sa zagrebačkog područja koje su u Domovinskom ratu branile to mjesto. O organizaciji obrane Sunje govorio je umirovljeni pukovnik i jedan od organizatora obrane Darko Pavlak. Zahvaljujući na priznanjima, general Drago Matanović je ustvrdio kako povijesno značenje sunjske bojišnice za obranu Hrvatske još nije dovoljno vrednovano. "Dani Svena Laste" počeli su 15. listopada u Zagrebu, a tog istaknutog hrvatskog glumca, intelektualca i branitelja dosljednog svojim idejama, prisjetili su se njegovi prijatelji i poznavatelji. Sven Lasta je na početku 1991., u 66. godini života, kao dragovoljac otišao u Sunju i postao djelatan sudionik Domovinskog rata. U Sunji je, sa sunjskim braniteljima i Sunjanima, Sven Lasta, uz nekoliko kraćih prekida, proveo više od 14 mjeseci. U sklopu "Dana Svena Laste" u Sunji je otvorena i izložba ratne fotografije uz prigodni program članova KUD-a Sunjanka. Za pokroviteljstvo nad manifestacijom zahvalnicom je nagrađena Gradska skupština Grada Zagreba koju je od sunjskog načelnika Josipa Kozarića preuzela potpredsjednica Skupštine Tatjana Holjevac koja je najavila sporazum o suradnji između zagrebačke Gradske skupštine i Općinskog vijeća Sunje.

ZAGREB - Ljetno računanje vremena završilo je danas u 3 sata, tako što se pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme u 3 sata računalo kao 2 sata. U razdoblju zimskog računanja vremena obavezno je, po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, i tijekom vožnje danju imati upaljena svjetla. Zbog prelaska na zimsko računanje vremena, vlakovi koji su u to vrijeme vozili na HŽ-ovim prugama bili su zaustavljeni na sat vremena u kolodvorima. Riječ je o šest vlakova, po jednom paru na relacijama Beograd-Villach i obrnuto, Zagreb-Split i obrnuto, te o vlakovima na relacijama Varaždin-Zagreb i Osijek-Zagreb.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙