FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mvra
ZAGREB, 13. studenog 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ZAGREB - Zbog Uskokove antikorupcijeske akcije "Hipokrat" neće biti zatvorenih ordinacija opće medicine jer će uskočiti drugi liječnici iz mreže HZZO-a, izjavio je sinoć ministar zdravlja Rajko Ostojić te čestitao USKOK-u i državnom odvjetništvu na pokretanju te akcije. "Osnovao sam krizni stožer, svi ravnatelji županijskih i kliničkih bolnica podigli su pripravnost i mreža HZZO-a bit će popunjena iz velike većine čestitih liječnika koji pošteno rade svoj posao", izjavio je ministar Ostojić u dnevnicima HTV-a i RTL-a. Ponovio je kako je antikorupcijskom akcijom "Hipokrat", zbog sumnje u primanje mita, bilo obuhvaćeno oko 350 liječnika opće medicine, te istaknuo da u 49 slučajeva postoji osnovana sumnja za kaznenu prijavu. Liječnicima kojima se dokaže da su primali mito za propisivanje određenih lijekova Hrvatska liječnička komora oduzet će licenciju, rekao je Ostojić, istaknuvši da je procedura jasno definirana. Boljoj kontroli eventualnog koruptivnog ponašanja liječnika obiteljske medicine pridonijet će kompjutorizacija koja će cijeli sustav obuhvatiti 15. prosinca ove godine. Svaki od oko 12 tisuća liječnika u Hrvatskoj ima svoju šifru, a nakon potpune kompjutorizacije moći će se jasno vidjeti postoji li sumnja da se preferira određena farmaceutska tvrtka, rekao je ministar. Pohvalivši USKOK za pokrenutu antikorupcijsku akciju, istaknuo je da su u još samo dvije zemlje EU provedene slične operacije, i to u Italiji i Njemačkoj.

VARAŽDIN - Zbog pojačanog protoka rijeke Drave nema evakuacija na poplavljenom području Lovrećan Otoka u Varaždinskoj županiji, a novi vodeni val koji stiže u Hrvatsku neće ugroziti Otok Virje, Vratno Otok i Virje Križovljansko, naselja teško stradala u poplavama početkom studenoga. Protok Drave, koji na varaždinskom području trenutačno stagnira na 1400 prostornih metara u sekundi, poplavio je područje Lovrećan Otoka u općini Cestica, u kojemu je ostalo svih 16 mještana, doznaje se od načelnika općine Mirka Korotaja. Ujutro se na tom se području očekuje novi vodeni val koji će povisiti vodostaj za 200 prostornih metara u sekundi i zadržati se do 14 sati, kada se očekuje opadanje razine Drave. Novi vodeni val u području slijeva Drave znatno je manji od onoga koji je područje Varaždinske županije pogodio početkom studenoga, tako da druga naselja na tom području nisu ugrožena.

ZAGREB - Izložba fotografija iz Hrvatskog državnog arhiva pod nazivom "Prirodne katastrofe i odgovor na njih" otvorena je sinoć u zagrebačkoj galeriji CroArtPhoto u organizaciji zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama. Posjetitelji do 22. studenoga mogu vidjeti fotografije velike poplave u Zagrebu 1964. te razornih potresa u Skoplju 1963. i u Banja Luci 1969. Otvarajući izložbu pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić istaknuo je važnost nasipa na rijeci Savi u obrani Zagreba od poplave te dodao kako je bilo nekoliko pokušaja da se nasipi uklone. Izložba se održava u sklopu konferencije "Priprema evakuacije u slučaju nuklearne nesreće" koja je jučer u zagrebačkoj Gradskoj skupštini okupila oko 150 djelatnika zaštite i spašavanja iz Hrvatske i Slovenije. "Ove fotografije pokazuju strahote, stradanja i tragedije koje iza sebe ostavljaju poplave i potresi, iz svake možemo iščtitati neku priču, ponekad tragičnu, a nekad i tragikomičnu", istaknula je voditeljica galerije CroArtPhoto Cluba Nikica Badrov. Primjerice, navela je, kad niže rangirani službenik nosi na leđima iz zgrade gospodina sa šeširom ili kad se ispod nekog poplavljenog podvožnjaka mimoilaze Mercedes i dva motociklista. Istaknula je kako je vidljiva i organizacija života nakon katastrofa kroz fotografije koje prikazuju šatorska naselja, školu i dućan na otvorenom, obnovu te dostavu humanitarne pomoći. Izložbu su, kazala je, planirali mjesecima a na kraju je ispalo da je otvaraju u najaktualnije vrijeme poplava u Europi i dok sjeverozapadna Hrvatska strepi od vodenog vala iz Slovenije i Austrije.

(Hina) xmvr ymvr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙