FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 24. studenog 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati

SELCE/CRIKVENICA - Predsjednik Republike Ivo Josipović sinoć je posjetio dom za nezbrinutu djecu "Izvor" u Selcu te nazočio humanitarnoj malonogometnoj utakmici u Crikvenici. Dom "Izvor" ustanova je Ministarstva socijalne politike i mladih, osnovan je 1918. godine u Selcu kao Dječje oporavilište grada Zagreba. Pruža smještaj za 45 djece i mlađih punoljetnih osoba bez odgovarajuće roditeljske skrbi u dječjem domu "Izvor" i još tri stambene zajednice u Crikvenici i Rijeci. Nakon posjete domu "Izvor" predsjednik Josipović je u sportskoj dvorani u Crikvenici nazočio malonogometnoj utakmici između "Humanih zvijezda" Hrvatske i veterana Nogometnog kluba Crikvenica. Sav prihod od ulaznica namijenjen je udruzi "Aurora" koja okuplja djecu i njihove roditelje sa sindromom spina bifida. To je rascjep kralješnice zbog kojeg nastaje nepotpuno zatvaranje kralješnične moždine. Prije početka utakmice predsjednik Josipović je uručio predsjednici udruge "Aurora" Vesni Kumanović ček na 28.990 kuna. U sastavu "Humanih zvijezda" nastupili su poznati bivši nogometaši kao što su Krunoslav Jurčić, Silvio Marić, Tomislav Šokota i Tomislav Rukavina.

SLAVONSKI BROD - Zbog problema s financiranjem Skloništu za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja u Slavonskome Brodu prijeti zatvaranje, tvrdi Gordana Matanović, predsjednica Udruge Brod-grupe za ženska ljudska prava koja skrbi o skloništu. Na okruglom stolu koji je ta Udruga organizirala uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Matanović je objasnila kako se sklonište i savjetovalište sufinanciraju temeljem godišnjih ugovora potpisanih s rnadležnim ministarstvom, Gradom i Županijom te manjim dijelom iz vlastitih projekata. Iz godine u godinu sredstva se smanjuju zbog teške situacije, ali ova je godina za nas preteška. Definitivno ćemo zatvoriti sklonište ako ne dobijemo sredstva koja su nam potrebna do kraja godine. Ministarstvo i grad će ispuniti svoje obveze, ali ostaje upitna županija“, tvrdi Matanović. Iz Brodsko-posavske županije poručuju kako obveze uredno izvršavaju. Ugovor o sufinaciranju nisu prekršili jer su se obvezali isplatiti do 186 tisuća kuna no zbog slabijeg punjenja proračuna dosad su osigurali nešto više od sto tisuća.

ZAGREB - Ususret savjetovanju o uređenju i višenamjenskom korištenju rijeke Save, sinoć je u Društvu arhitekata Zagreba (DAZ) otvorena izložba tri prvonagrađena rada iz urbanističko-arhitektonskog natječaja provedenog prije 10 godina za idejno rješenje uređenja prostora rijeke Save na potezu od Podsuseda do Ivanje Reke. "U proteklih šest mjeseci uspjeli smo stvoriti interdisciplinarnu kritičnu masu koja projekt promišlja u integralnosti obuhvaćajući i urbanizam i hidrotehnička rješenja. Otišli smo i korak dalje, pa će tri prvonagrađena natječajna rada odnosno šest autora, uz pomoć DAZ-a, sklopiti određeni oblik suradnje te, nakon sinteze rješenja, provjeriti i novo hidrotehničko rješenje", kazao je predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA) Hrvoje Hrabak. Ocijenio je da je otvorenje izložbe prvonagrađenih radova za idejno rješenje uređenja prostora rijeke Save od Podsuseda do Ivanje Reke simbolički čin, ali za arhitekte i urbaniste i puno više od toga jer, dodao je, možemo reći kako smo davno mislili o tome i dali odgovore za ono što nam dolazi u budućnosti. Na savjetovanju o uređenju i višenamjenskom korištenju rijeke Save, koje je inicirala udruga "Slap", a DAZ se potom uključio u organizaciju, izlagat će profesor na Arhitektonskom fakultetu Ljubomir Miščević, predsjednik UHA Hrvoje Hrabak te predstavnici Ministarstva kulture, Hrvatskih voda, Međunarodne komisije za sliv rijeke Save, HEP-a, Fakulteta elektrotehnike i računarstva i drugi.

OSIJEK - U osječkome Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) sinoć je premijerno izvedena povijesna opera "Nikola Šubić Zrinjski", Ivana pl. Zajca, u režiji Nine Kleflin, što je prva glazbena premijera toga kazališta u ovoj sezoni. Redateljica Kleflin kazala je kako je odlučila napraviti glazbenu dramu, u kojoj je nastojala više istaknuti priču i nijanse vezane za odnose između likova. Željeli smo pokazati ljepotu i herojstvo ove priče, ne samo Zrinjskog kao heroja, već kao oca i pravog prijatelja, koji svoje suborce, vodi u strahovito težak pohod. Takve priče nadahnjuju, i one nas čine boljim ljudima u svakom trenutku, ocijenila je Kleflin. Dirigent predstave Mladen Tutavac istaknuo je da je "Zrinjski" romantično-herojska opera te ponos naše nacionalne glazbeno-scenske i kulturne baštine, koju je uvijek zadovoljstvo raditi. U premijernoj predstavi, uz ostale, nastupili su Dali Mor, Katalin Brunjai-Hihlik, Domagoj Dorotić, Valentina Fijačko, Damir Baković, Krunoslav Tuma i Saša Čano. Autor libreta je Hugo Badalić, scenograf je Osman Arslanagić, a koreograf Dinko Bogdanić.

ZAGREB - "Leda", završna drama glembajevske trilogije Miroslava Krleže, nastala u koprodukciji ZKM-a s Međunarodnim festivalom Kotor Art i Kraljevskim pozorištem Zetski dom iz Cetinja, premijerno je sinoć izvedena u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM). Uspostavljajući paralele sa suvremenošću, pod redateljskim vodstvom Anice Tomić i u dramaturškoj obradi Jelene Kovačić, hrvatsko-crnogorski ansambl uprizorio je glembajevsku priču o burnim emocijama, ali i dosadi, uzajamnom varanju i dekadenciji. Novo čitanje Krležine "komedije jedne karnevalske noći" premijerno je već izvedeno u Crnoj Gori u srpnju i listopadu ove godine, a na ZKM-ovoj je pozornici prikazalo duboku egzistencijalnu tjeskobu likova, muško-ženske odnose bez ograda te izgled i perverzije suvremenog salona, inzistirajući na perfidnoj igri zavođenja i unaprijed dogovorenoj manipulaciji. Dugotrajnim pljeskom publika je nagradila hrvatske glumice i crnogorske glumce Kseniju Marinković u ulozi Klare, Natašu Dorčić kao Melitu, Srđana Grahovca koji je glumio Urbana, Mirka Vlahovića kao Klanfara te Dejana Ivanića u ulozi Aurela.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙