FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 9. studenog 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ZADAR - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko sinoć je u Zadru rekao kako kod HDZ-a postoji strast za spajanjem hrvatskoga teritorija i dokidanjem dezintegriranosti Hrvatske, a u vezi s premijerovim izjavom na današanjoj sjednici Vlade rekao je da on često spominje Boga, te" da ako Boga zna neka se počne baviti svojim poslom." Prozvavši HDZ da svojim prijedlogom rezolucije o načelima prometnog povezivanja Dubrovačko-neretvanske županije nastavlja potpaljivati strasti i širiti strah u javnosti, premijer Zoran Milanović je jučer rekao: "Dajte molim vas više prestanite s ovim, prestanite ako Boga znate." "Vidim da je premijer Milanović duboko u teologiji i često spominje Boga, ali ako Boga zna neka se počne baviti svojim poslom, a nas neka pusti da se bavimo interesima hrvatskoga naroda" – rekao je Karamarko. Karamarko je sinoć došao u Zadar razgovarati sa stranačkim kolegama o pripremama za predstojeće lokalne izbore, a potom je održao konferenciju za novinare. O imenima kandidata za župana i gradonačelnike u Zadarskoj županiji nije želio govoriti.

ZAGREB - Velika izložba radova Juraja Julija Klovića, prva koja obuhvaća sve oblike stvaralaštva tog velikog hrvatskog majstora minijaturista, otvorena je sinoć u zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori. Kustosica izložbe Jasminka Poklečki Stošić istaknula je kako je riječ o izložbi maloj brojem, no velikoj po tome jer nikada do sada na jednome mjestu nije bio okupljen tako velik broj Klovićevih djela iz tolikog broja inozemnih institucija. “Klović je bio veličanstven umjetnik i veliki majstor, i svi su radovi predstavljeni ovom izložbom prava remekdjela koja se danas čuvaju u posebnim uvjetima u najprestižnijim svjetskim muzejima i knjižnicama”, kazala je Poklečki Stošić. Posvećena obilježavanju tridesete obljetnice djelovanja galerije koja je dobila ime po slavnome slikaru i minijaturistu, izložba "Julije Klović - najveći minijaturist renesanse" po prvi puta na jednome mjestu nudi pregled svih oblika njegova rada, od minijature, preko crteža do grafike. Galeriji je jubilej čestitao i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji je visoki pokrovitelj izložbe. “Juraj Klović je primjer da je Hrvatska zemlja koja je imala i imat će i uspješne ljude i velikane”, kazao je Josipović, te napomenuo kako je izložba posvećena Kloviću odličan izbor za obilježavanje tako vrijedna jubileja.

ZADAR - Obitelj Vukić privremeno se- na 20 dana vratila u svoju kući u Zadru iz koje je jučer deložirana. Formalno-pravno obitelj nije deložirana, jer provedena deložacija nije bila zakonita, budući da nisu bili osigurani svi zakonski uvjeti, doznaje se sinoć od Tine Vukić- Karađole, kćeri izbačenoga Mira Vukića. Kupac kuće, slovenski državljanin Blaž Sotlar nije osigurao dovoljno veliko skladište za njihove stvari i ispravnu bravu za vrata, zbog čega je deložacija odgođena za 20 dana. "Mi imamo još 20 dana da mirno prenesemo svoje stvari iz kuće. Međutim, sve ovo bilo je nezakonito i nelegalno. A koliko je sve nelegalno potvrđuje i činjenica da o svemu nismo dobili nikakvu potvrdu" , tvrdi Tina Vukić- Karađole. Kako je rekla, tih 20 dana iskoristit će da se izbore za svoja prava i dokažu da se sve radilo nezakonito.

VINKOVCI - Izložbom "Strip i animirani film" postavljenom u Galeriji likovnih umjetnosti "Slavko Kopač" te dodjelom nagrada i priznanja, u Vinkovcima je sinoć započeo Salon stripa i animacije, koji se u tome slavonskom gradu održavao od 1984. do 1999. godine, a ove je godine njegovo postojanje ponovno obnovljeno. Grand Prix Salona 2012. dodijeljen je zagrebačkom strip autoru Darku Macanu, autoru ili suautoru tridesetak strip albuma i dobitniku dviju nagrada za scenarij prijašnjih izdanja vinkovačkog Salona. Osvrčući se na obnovu vinkovačkog salona, Macan je novinarima izjavio kako je njegovo gašenje 1999. godine doživio "nekako normalnim" jer je, kako je pojasnio, to bilo vrijeme kada se "sve gasilo". "Povratak ovoga salona je na valu onoga što se danas primjećuje u kulturi; da nitko nema novca, ali se zbog toga svi više trude nešto pozitivnog učiniti", ocijenio je Macan. Nagrada za životno djelo uručena je Borivoju Dovnikoviću-Bordou, jednom od utemeljitelja Zagrebačke škole crtanog filma i dobitniku brojnih međunarodnih i domaćih nagrada i priznanja za animirani film, ali ne i, kako je sam autor kazao, nagrada za strip iako se njime bavi koliko i animiranim filmom.

ZAGREB - Knjiga britanskoga profesora javnih politika Michela Hilla "Proces stvaranja javnih politika" (The Public Policy Process) predstavljena je sinoć na Fakultetu političkih znanosti (FPZ) u nazočnosti autora i sklopu proslave 50. obljetnice toga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Riječ je o prvom standardnom udžbeniku politologijske poddicipline javnih politika te o prvome prijevodu knjige o toj temi u Hrvatskoj koju je 2010. objavio FPZ u prijevodu Duška Čavića. Profesor Zdravko Petak, nositelj kolegija "Javne politike" na FPZ-u, podsjetio je da je profesor Ivan Grdešić bio prvi koji je u Hrvatskoj proučavao javne politike, a Krešimir Petković, autor predgovora hrvatskog izdanja Hillove knjige, objasnio je da je knjigu odabrao jer nudi rješenja za brojna pitanja. U predgovoru knjige Petković pak podsjeća kako je prije toga prijevoda objavljeno i prevedeno nekoliko djela o javnim politikama, ali da je tek Hillova knjiga objedinila teoriju i praksu iz područja javnih politika te pristupačno predstavila materiju studentima.

RIJEKA - Manifestacija Hrvatskog društva skladatelja (HDS) Glazbena tribina Opatija koja promiče stvaralaštvo suvremenih skladatelja počela je sinoć u tome gradu. Ovogodišnja manifestacija je 49. po redu, a trajat će do 11. studenoga u hotelu Imperial. Organizator je HDS-ova tvrtka Cantus uz potporu Ministarstva kulture, Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport grada Zagreba, grada Opatije, Primorsko-goranske županije, Turističke zajednice grada Opatije i Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu. Manifestacija je počela koncertom u sklopu HR projekta junior koji okuplja učenike glazbenih škola iz Zagreba, Rijeke i Opatije.

(Hina) xtdel yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙