FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 27. listopada 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Lijepo je biti musliman u Hrvatskoj, koja je danas pokazala da poštuje i uvažava svoje sugrađane islamske vjeroispovijesti, kazao je sinoć predsjednik Mešihata islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Aziz ef. Hasanović na svečanom prijemu koji je u prigodi obilježavanja prvog dana najvećeg islamskoga blagdana Kurban-bajrama u Novinarskom domu u Zagrebu organiziralo Vijeće bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba. "Želim svima vama čestitati Kurban-bajram, jer svi ga cijenite, poštujete i volite, čim ste došli da ga zajedno podijelimo", kazao je Hasanović. Pohvalio je način na koji mediji u Hrvatskoj izvještavaju o tome kako muslimani u vjerskom smislu baštine i prakticiraju njihov najveći blagdan, te istaknuo kako je svoje poštovanje i uvažavanje sudjelovanjem u obilježavanju Kurban-bajrama danas iskazao i hrvatski politički vrh. "Volio bih da zapamtite i širite ovu rečenicu: Lijepo je i ponosno biti musliman u Hrvatskoj", poručio je Hasanović. Prijemu je nazočio i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, koji je vjernicima islamske vjeroispovijesti čestitao Kurban-bajram te im se zahvalio na onome što osjećaju i čine za Hrvatsku. Poručio je da zasluge za dobar odnos i dobar razvoj tih odnosa, kao i dobar osjećaj unutar zajednice, ne pripadaju samo većinskom narodu u Hrvatskoj, već je za to zaslužna i muslimanska manjina. "Zbog svega onoga što ste činili i činite za Hrvatsku - Bajram šerif mubarek olsun", kazao je Leko. Svečani prijem okupio je velik broj uvaženih gostiju, pripadnika diplomatskog kora, političkih stranaka, predstavnika gradskog poglavarstva, vijeća nacionalnih manjina i bošnjačkih asocijacija.

RIJEKA - Talijanska drama riječkoga HNK "Ivana pl. Zajca" sinoć je premijerno izvela komediju Carla Goldonija "La finta ammalata (Umišljena bolesnica)" u režiji Saše Broz. Ovom predstavom riječka Talijanska drama počinje svoju novu sezonu. Nastupili su Bruno Nacinovich, Leonora Surian, Elena Brumini, Giuseppe Nicodemo i drugi članovi Talijanske drame. Dramaturginja je Željka Udovičić, scenograf Dragutin Broz, kostimografkinja Sandra Dekanić, koreograf i asistent redateljice Žak Valenta a skladatelj Borna Šercar. Carlo Goldoni je ovu komediju napisao 1750. godine a to je jedna od 16 komedija koje je napisao u samo jednoj sezoni želeći izazvati venecijansku publiku, koja je prethodne godine izviždala njegovu komediju "Sretni nasljednik". Polazište ove komedije, kako je sam istaknuo u njenom uvodu, Moliereov je "L'amour medecin". Redateljici Saši Broz ovo je prva suradnja s riječkom kazališnom kućom.

DUBROVNIK - U Kazalištu Marina Držića sinoć je izvedena premijera "Zločina na kozjem otoku" autora Uga Bettija i u režiji Georgija Para. U predstavi glume Vedran Mlikota, Branimir Vidić, Jasna Jukić, Glorija Šoletić i Ivona Kundert, scenograf je Aljoša Paro, kostimografkinja Jadranka Tomić, skladatelj Đelo Jusić, a suradnik za scenski pokret Miljenko Vikić. "Zločin na kozjem otoku" govori o odnosima triju žena iz iste obitelji i njihovoj sudbini obilježenoj odlaskom Enrica - muža, oca i brata te pojavom misterioznog muškarca Angela koji se predstavlja kao najbolji prijatelj odbjeglog Enrica. Nakon prošlotjedne premijere predstave "Otac" redatelja Joška Juvančića, to je druga premjera od njih sedam, koliko ih je najavljeno u ovogodišjoj sezoni Kazališta Marina Držića.

OPATIJA - Završnim koncertom svih sudionika sinoć je u opatijskoj Villi Angiolini završena ovogodišnja glazbena manifestacija Jazz Ex Tempore. Ove godine je na Jazz Ex Temporeu sudjelovao kostarikanski trombonist, skladatelj, aranžer i glazbeni pedagog Luis Diego Bonilla. Tijekom svoje karijere surađivao je s nekim od najuglednijih imena jazz glazbe kao što su McCoy Tyner, Dizzy Gillespie, Lester Bowie, Tom Harell i Astrud Gilberto. Član je Vanguard Jazz Orchestra, Afro-Latin Jazz Orchestra i Dave Douglas & Brass Ecstasy. Sudionici Ex Temporea su i pijanistica, pjevačica i skladateljica Adriana Vasques, porijeklom iz južne Italije te bubnjar i udarljakaš iz BiH Amar Češljar. Jazz Ex Tempore je multikulturni glazbeni projekt pokrenut 2005. godine. Njegov cilj je svake godine okupiti u Opatiji nekoliko vrsnih poznavatelja vlastite kulturne baštine ali i suvremenih glazbenih pravaca iz različitih regija i zemalja Europe i svijeta.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙