FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: mcur
ZAGREB, 23. studenog 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - HNS se protivi uvođenju novog poreza na nekretnine u uvjetima gospodarske krize, izjavio je predsjednik Kluba zastupnika HNS-a Jozo Radoš, pojašnjavajući odluku Predsjedništva svoje stranke, koje je danas zauzelo stav protiv prijedloga Vlade za uvođenje novog poreza. Radoš je novinarima u Hrvatskom saboru izjavio kako je otvorena javna rasprava o novom porezu, pri čemu se HNS drži načela porezne politike, usklađivanja te politike s europskim standardima te onim što je dogovoreno među koalicijskim partnerima. "No, smatramo da se nijedna nekretnina u kojoj građanin živi ne treba oporezivati. Treba se posvetiti rastu gospodarstva u uvjetima gospodarske krize i stoga se HNS protivi uvođenju novog poreza na nekretnine", poručio je. Upitan hoće li HNS-ovi zastupnici dići ruke za zakon o uvođenju poreza na nekretnine kada se nađe na saborskoj sjednici, odgovorio je kako se u njegovoj stranci nadaju da do toga neće doći, ali i ustvrdio kako je njihov stav jasan.

BRUXELLES - Porez na nekretnine, ali ne na nekretnine u kojima se živi, dio je predizbornog programa vladajuće koalicije, o njemu će se sljedećih nekoliko mjeseci voditi javna rasprava, izjavio je u petak u Bruxellesu hrvatski premijer Zoran Milanović komentirajući protivljenje HNS-a uvođenju novog poreza. "Pročitao sam priopćenje HNS-a i ustvari se slažem s većinom stvari koje su unutra. Dakle o uvođenju poreza na nekretnine u kojima se stanuje, a čemu se partneri protive, mi nikada nismo razgovorali, to ne dolazi u obzir, toga nema ni u jednom prijedlogu. Također sam, ne protiv novih poreza, nego protiv novih poreznih opterećenja, ukupno gledajući", rekao je Milanović u Bruxellesu, gdje je sudjelovao na izvanrednom summitu EU-a o proračunu, zamoljen da komentira priopćenje HNS-a. Milanović je rekao da se o tome porezu razgovaralo u predizbornoj kampanji i da je on dio zajedničkog predizbornog programa. "To je dio našeg predizbornog programa. Okolnosti se mogu promijeniti, o svemu se može razgovorati. Bitno je da se u javnoj raspravi, mi smo otvorili javnu raspravu u kojoj očekujemo kritične i analitičke stavove, a ne apodiktičke i konačne, te preciznu analizu da vidimo što se time dobiva, a što gubi, da li to ruši povjerenje ulagača u Hrvatsku ili to s tim nema nikakve veze. Sve su to stvari u kojima želimo nekoliko mjeseci razgovarati u javnosti, ali ne putem priopćenja, nego na vladi, u raznim koordinacijama vlade, na stručnim skupovima, u Saboru. Potpuno sam otvoren za sve primjedbe, da se ukaže što u takvom prijedlogu ne valja, ako ne valja, ako smo pogriješili, nije oglavu, zakon se ne mora donijeti", rekao je Milanović. Upitan može li se priopćenje HNS-a tumačiti kao znak procjepa u koaliciji, Milanović je rekao da "SDP nema problema sa sobom, a da druge stranke ne može komentirati". "Činjenica je da je taj porez vrlo precizno i selektivno razrađen, što ne znači da nema grešaka u njemu", rekao je Milanović i dodao kako je "činjenica također da taj porez ima cijela EU, da je to uvođenje reda, da je njegova namjena suzbijanje sive ekonomije, da se ljude uvede u porezni sustav. Činjenica je da on ne bi smio, a po meni ni ne povećava ukupna porezna opterećenja", istaknuo je premijer.

PULA - Predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić večeras je izjavio kako distanciranje HNS-a, kao koalicijskog partnera SDP-a, od uvođenja poreza na nekretnine ne predstavlja krizu vlasti već je to, kako je rekao, "kriza u komuniciranju i koordiniranju ključnih poteza Vlade". "Ne mogu komentirati reakciju HNS-a. Očito je da ta stranka, kao uostalom i IDS, nije bila uključena u sve to pa me taj potez ne čudi" , izjavio je Jakovčić Hini. Kako je dodao, IDS je u posljednje vrijeme u nemilosti. Žalosno je i definitivno nije dobro za koaliciju, koja uistinu nema alternativu u Hrvatskoj, da nemamo nikakve dogovore o tako bitnim pitanjima kao što je porezna reforma, koja je tema par excellence" - rekao je predsjednik IDS-a Jakovčić. "Sva ta događanja u vezi s porezom definitivno nisu dobra za koaliciju. Jasno je da je porezna reforma Hrvatskoj potrebna, međutim ona mora počivati na prvom osnovnom postulatu da se građanima ne smiju povećati davanja", rekao je. Ponovio je kako IDS nije ni za kakav zakon koji dodatno opterećuje građane.

RIJEKA - Prijedlog uvođenja poreza na nekretnine danas u Rijeci novinarima nije želio komentirati hrvatski predsjednik Ivo Josipović jer on još nije formuliran kao zakonska norma. Istaknuo je da Hrvatska treba porezni sustav koji je pravedniji, u kojem oni koji više imaju više i sudjeluju u javnim potrebama. To znači, rekao je, da obični ljudi, odnosno oni siromašniji, pa i srednji sloj, ne bi bili više porezno opterećeni nego što su to danas. Predsjednik smatra da bi porezni sustav morao imati i drugu ulogu osim "određenog premještanja tereta prema onima koji su bogatiji", a to je preraspodjelu između centralne kase, odnosno državnog proračuna i lokalne samouprave. To je povezano s reformom lokalne samouprave, te jačanje lokalne samouprave u financijskom smislu treba biti dio te reforme, kazao je. Predsjednik je na pitanje je li apsurdna situacija da postoji samo jedna presuda za ratno profiterstvo ocijenio preuranjenim jer su zakonske promjene bile nedavno, a postupci traže vrijeme. Na pitanje je li nakon presude hrvatskim generalima oslabila politička volja Srbije da se tužbe za genocid riješe sporazumno, predsjednik Josipović je rekao da se tim tužbama daje prevelik značaj. Kao pravnik više - manje znam kako će ti postupci završiti, a kao predsjednik to ne mogu reći, dodao je.

OSIJEK - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je danas u Osijeku kako distanciranje HNS-a, kao koalicijskog partnera SDP-a, od uvođenja poreza na imovinu znači da se može govoriti o krizi vlasti. Tijekom posjeta osječkom ogranku stranke, koji danas proslavlja 23. obljetnicu osnutka, na novinarsko pitanje o tome znači li taj potez HNS-a da se može govoriti o krizi vlasti, Karamarko je odgovorio: "Apsolutno, oni su u krizi, od kako su se formirali. Drago mi je da je i HNS podržao HDZ u nastojanju da taj porez ne zaživi." Ocijenio je kako porez na imovinu vodi potpunom osiromašenju najširih slojeva pučanstva te da je to "jedan agresorski potez". "Vlada u ovih godinu dana nije bila u stanju pokrenuti nijedan investicijski ciklus pa je normalno da proračunske rupe pokušava popuniti na najbrutalniji način, jer ovo je brutalan napad na hrvatske građane", ustvrdio je Karamarko.

SPLIT - Splitsko Gradsko vijeće prihvatilo je većinom glasova zaključak da se Vladi RH pošalje poziv da odustane od zakona o porezu na nekretnine jer, kako je rekla njegova predsjednica Nevenka Bečić, to je dodatni pritisak na građane budući da tim nametima nije cilj razvojna i investicijska politika, nego popunjavanje proračunskog manjka. Za takav je zaključak od 19 nazočnih vijećnika glasovalo 16, a tri su bila protiv. Vijećnici SDP-a i HNS-a tražili da se ta točka skine s dnevnog reda, ali je taj prijedlog odbijen. U raspravi su vijećnici SDP-a takav prijedlog ocijenili politikantskim i nepotrebnim, ali se vijećnici vladajućega HGS-a i neovisni vijećnici s tim nisu složili. Gradsko vijeće danas je s 11 glasova za, jednim protiv i osam suzdržanih smijenilo predsjednicu stručnog tima za praćenje privatizacije NK Hajduka Anđelku Visković, a umjesto nje na tu je dužnost imenovalo Ivana Veštića. Obrazloženo je kako je ta kadrovska smjena obavljena na preporuku gradonačelnika Željka Keruma. Kerum, koji je nedavno dogradonačelnici Anđelki Visković ukinuo ovlasti.

ZAGREB - Pripadnici Eskadrile aviona 93. zrakoplovne baze Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i Protuzračne obrane (HRZ i PZO) obilježili su danas u vojarni Zemunik Dan postrojbe te 21. obljetnicu osnutka i djelovanja. Na svečanosti su bili aktivni pripadnici te eskadrile, dosadašnji i umirovljeni djelatnici, zapovjednici eskadrile od njezina utemeljenja 1991. do sada te predstavnici drugih postrojba Oružanih snaga Republike Hrvatske (OS RH), a u ime zapovjednika HRZ i PZO brigadnoga generala Dražena Ščurija čestitao im je zapovjednik 93. zrakoplovne baze pukovnik Karol Lučan, priopćila je Služba za odnose s javnošću Ministarstva obrane (MORH). Ta je eskadrila prva hrvatska zrakoplovna postrojba osnovana na zadarskome području, sustavno se razvijala tijekom Domovinskog rata i ustrojavala s težišnom zadaćom školovanja hrvatskih vojnih pilota. U prvim godinama selekcijsko letenje i temeljna obuka provodili su se na avionima UTVA-75 dok danas eskadrila raspolaže s 20 Pilatusa PC-9 M i 5 ZLIN-ova 242 L. U osvrtu na proteklo razdoblje obnašatelj dužnosti zapovjednika eskadrile bojnik Nenad Hasnek istaknuo je kako je ta eskadrila 'rađaonica' cjelokupnoga HRZ i PZO. Eskadrila stvara kvalitetan letački kadar za popunu borbene i protupožarne eskadrile, a u njoj djeluje i akrobatska grupa „Krila Oluje“.

ZAGREB - U poslovanju zatvora u Remetincu unutarnjim nadzorom utvrđene su određene nepravilnosti, zbog čega su suspedirane voditeljica financija i njezina pomoćnica, a prikupljeni podaci dostavljeni su državnom odvjetništvu koje bi trebalo utvrditi je su li počinjena kaznena djela, doznaje se večeras u Ministarstvu pravosuđa. U ministarstvu kažu da je, nakon početnih primjedbi na poslovanje i prvih sumnji o mogućim nepravilnostima, Središnji ured Uprave za zatvorski sustav sredinom listopada u Remetinec uputio unutarnji nadzor koji je potvrdio te sumnje, zbog čega su dvije službenice i suspendirane. Prikupljeni podaci dostavljeni su državnom odvjetništvu u kojemu večeras nisu željeli ništa komentirati. U ministarstvu, pak, kažu da je utvrđen niz nepravilnosti u financijskom poslovanju, među ostalim, sumnja se da su upravitelji i načelnici odjela posuđivali novac iz blagajne zatvora, što je protivno zakonu, pri čemu neke posudbe nisu čak niti knjižene. Također je utvrđeno da je računovodstvo zatvora od ožujka ove godine zaposlenicima uplaćivalo veće iznose nego što im po zakonu pripadaju i to zato što se nisu primjenjivali novi porezni razredi propisani izmjenama Zakona o porezu na dohodak. Sumnja se da je krivim obračunavanjem plaća, odnosno poreza na dohodak državni proračun oštećen za oko 350 tisuća kuna, a u ministarstvu kažu da će zaposlenicima zbog toga biti smanjene plaće kako bi se podmirio porezni dug.

KARLOVAC - Gradsko kazalište Zorin dom proslavlja 120. obljetnicu kulturnog djelovanja pa će se od subote do utorka održati bogat kazališni, plesni i glazbeni program, rekao je njegov ravnatelj Srećko Šestan na današnjoj konferenciji za novinare. Program počinje sutra u 11 sati lutkarskom predstavom za djecu "Najbolji prijatelji", a navečer je na programu Plesni složenac Baletnog studija. U nedjelju će Dramski studio izvesti "Bajku zbrčkalicu", a navečer je na programu "Igra parova", zajednička predstava varaždinskoga i karlovačkog kazališta. Program se nastavlja u ponedjeljak predstavom "Na tri kralja", a u utorak će svečani koncert održati Prvo pjevačko društvo "Zora", koje ove godine proslavlja 154. obljetnicu.

ZAGREB - Povodom obilježavanja 50. obljetnice od izlaska prvog filma o slavnom špijunu Jamesu Bondu, "špijunski" muzej International Spy Museum u Washingtonu organizirao je posebnu izložbu posvećenu negativcima bez kojih bi Bond bio samo "uglađeni tip u smokingu", koja će trajati čak dvije godine. "Blofeld, Jaws, Octopussy, Drax i Le Chiffre samo su neki od negativaca iz filmova o Jamesu Bondu koje obožavamo mrziti", stoji u najavi izložbe na mrežnim stranicama muzeja Spy. "No, iako je 007 najpoznatiji svjetski špijun, bez svojih dijaboličnih protivnika on je tek uglađeni tip u smokingu", ističe se u najavi. Od filma "Dr. No" iz 1962. do najnovijeg "Skyfall" (2012.), izložba "Isključivo zli: 50 godina Bondovih negativaca" donosi više od stotinu špijunskih filmskih artefakata - od cepelina i egzotičnih podzemnih jazbina, do nuklearnog oružja i izgladnjelih morskih pasa, istražujujući na koji su se način zločinci i njihove zločinačke namjere mijenjali usporedo s vremenom, te kako je najslavniji svjetski špijun utjecao na percepciju špijunskog posla u javnosti. Izložba ostaje otvorena do studenoga 2014.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙