FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 15. studenog 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski sabor će danas zasjedanje nastaviti objedinjenom raspravom o prijedlogu Zakona o lokalnim izborima i izmjenama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi prema kojem bi se ubuduće, ako se ne usvoji proračun lokalne (regionalne) jedinice, provodili i izbori za čelne ljude izvršne vlasti (načelnik, gradonačelnik, župan), a ne samo za predstavničko tijelo (vijeće, skupština, županija). Zakonskim izmjenama, koje idu u prvo čitanje, vlada želi ukloniti nedostatke uočene u provedbi zakona koji je donesen uoči lokalnih izbora 2009. godine. Sadašnje rješenje je bilo da su načelnici de facto nesmjenjivi, u slučaju nedonošenja proračuna padalo bi vijeće i išlo bi se u izbore za predstavničko tijelo, a institut referenduma, odnosno opoziva načelnika, kao jedino sredstvo smjenjivosti u tijeku mandata pokazao se, po ocjeni vlade, nedovoljno promišljenim. Izmjenama se briše i odredba o opozivu načelnika referendumom, ali se uvodi mogućnost da predstavničko tijelo raspiše savjetodavni referendum za pitanja iz svog djelokruga, što do sada nije bilo moguće. Također se, uz ostalo, uvodi mogućnost raspuštanja vijeća ako ono ne raspiše referendum koji su svojim potpisima zatražili građani, čime se omogućava građanima veći utjecaj u pitanja koja se tiču lokalne samouprave. Izmjenama se utvrđuje i da se broj članova predstavničkog tijela određuje temeljem broja stanovnika, a ne kao dosad statutom gradova, općina i županija. Prema prijedlogu, mijenja se i način imenovanja u tijela javnih ustanova, trgovačkih društava i drugih pravnih osoba, pa bi se ta ovlast, osim ako drukčije nije propisano posebnim zakonom, dala izvršnom tijelu - načelniku, gradonačelniku i županu.

ZAGREB - Nestranačka udruga građana GONG, uoči saborske rasprave o izmjenama zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi te o lokalnim izborima, poziva zastupnike da biračima i predstavničkim tijelima omoguće pokretanja opoziva lokalnih čelnika, uz ublažavanje uvjeta za provedbu referenduma za opoziv. Odgovornost (grado)načelnika i župana prema biračima potrebno je regulirati tijekom trajanja njihova mandata, a predloženo obostrano raspuštanje tijela u proračunskoj proceduri nije adekvatna zamjena za opoziv od strane građana, ocjenjuje GONG u priopćenju. "Ukoliko se uvjeti za opoziv ne ublaže, nastavit će se nakaradna situacija prema kojoj za referendum o pristupanju Hrvatske u EU nije potreban kvorum od 50 posto svih birača, dok je takav kvorum potreban za odlučivanje o davanju u koncesiju lokalne plaže", ističe udruga. Zalaže se i za zakonsku mogućnost pravodobnog razrješenja svih lokalnih čelnika koji učestalo krše zakone, a posebice onih koji su proračunska sredstva trošili suprotno pozitivnim propisima. Saborske zastupnike nadalje se poziva da ojačaju ulogu predstavničkog tijela prilikom imenovanja na upravljačke i nadzorne funkcije lokalnih tvrtki i to tako da se kandidati potvrđuju apsolutnom većinom, a izabrani kandidati smjenjuju apsolutnom ili dvotrećinskom većinom. Ta se imenovanja, upozorava GONG, sada u potpunosti i bez ikakve kontrole daju izvršnim čelnicima za koje nema mogućnosti razrješenja čak ni ako učestalo krše zakone.

KARLOVAC - Na tribini "Karlovac za Vukovar u ratu i miru", na kojoj su sinoć pred mnogobrojnim hrvatskim braniteljima u velikoj Gradskoj vijećnici u Karlovcu govorili ratni zapovjednici obrane ta dva grada, istaknuto je da je Hrvatsku od velikosrpske okupacije spasio Vukovar, a da je Karlovac bio citadela obrane zemlje. Karlovačka županija je u redarstvenoj akciji Oluja imala oko 17.000 vojnika, a primjerice i 1. siječnja 1994. točno njih 17.675. Te je godine prosječno na bojišnici svatko od njih bio po 330 dana. Takvo je opterećenje imao malo tko u Hrvatskoj, rečeno je na tribini. Zapovjednik karlovačke 110. brigade general Rudolf Brlečić kazao je da je Hrvatsku od velikosrpske okupacije spasio Vukovar, bez obzira što je na kraju "pao", jer je "Vukovar spalio dva korpusa srpske vojske, a koja je tamo stala i ostala u okupiranom Vukovaru kao i Napoleonova vojska u Moskvi". "Međutim i Karlovac je bio citadela obrane Hrvatske. Da je on pao, Hrvatska se ne bi mogla obraniti. Ovdje među nama je Mihajlo Hrastov, prvi vojnik koji je opalio metak u neprijatelja na karlovačkom bojištu i Hrvatska mu nepravedno sudi za to već 20 godina", kazao je Brlečić, na što su nazočni zapljeskali Hrastovu. Na tribini je, među ostalim, govorio i brigadir Branko Borković - Mladi Jastreb.

ZAGREB - Događanja organizirana u sklopu Dana otvorenih vrata Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u protekla su dva dana u tu ustanovu i njezine zavode diljem Hrvatske privukla velik broj posjetitelja koji su se tako imali prilike upoznati s djelovanjem te institucije te bogatom nacionalnom baštinom koju ona čuva. "Ovogodišnja je manifestacija imala iznimno dobru posjećenost - samo u Palači HAZU-a u Zagrebu imali smo ukupno oko tri tisuće posjetitelja, a procjenjuje se da je u sklopu manifestacije naše jedinice diljem Hrvatske posjetilo ukupno oko šest tisuća ljudi, što je triput više nego prošle godine", izjavio je sinoć za Hinu predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić. Osim samog broja posjetitelja, posebno je značajna činjenica da su predavanja, prezentacije, izložbe, koncerti, promocije knjiga, radionice i stručna vodstva ovogodišnjeg programa privukla velik broj mladih ljudi. "Publika je raznovrsna, no ono što je značajno je da je ove godine manifestacija privukla jako puno mladih ljudi, koji također vole vidjeti i sam prostor galerije, te upoznati ambijent", kazao je Kusić. Dani otvorenih vrata HAZU-a održali su se drugi put, a ovogodišnji dvodnevni program obuhvatio je 114 manifestacija u 30-tak znanstveno-istraživačkih i muzejsko-galerijskih jedinica HAZU-a u Zagrebu i trinaest gradova Hrvatske.

ZAGREB - Knjiga povjesničarke umjetnosti Ivane Mance "Zercalo naroda. Ivan Kukuljević Sakcinski: povijest umjetnosti i politika" znanstveno je djelo o hrvatskome povjesničaru, književniku i političaru Ivanu Kukuljeviću Sakcinskom strukturirano s mišlju na čitatelja, rekao je urednik knjige Danko Zelić na sinoćnjem predstavljanju u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) u Zagrebu. Govoreći o knjizi svoje kolegice s Instituta za povijest umjetnosti (IPU), Danko Zelić istaknuo je da to nije djelo komemorativnoga karaktera već knjiga koja nam u dvije glavne problemske cjeline - povijest umjetnosti i politika predstavlja i danas živo djelo Ivana Kukuljevića Sakcinskog koje je na mnogim područjima, uključujući i povijest umjetnosti, imalo pionirsku važnost. Smatra da je autorica ostvarila i ciljeve koje si je sama postavila, među kojima je i otvaranje mogućnosti refleksije cjeline djela Ivana Kukuljevića Sakcinskog, koji je, rekao je Zelić, autor nacionalne baštine u sadržaju i opsegu. Ravnatelj IPU-a Milan Pelc smatra da je knjiga i kamen temeljac za suvremene koncepcije i interpretacije intelektualne povijesti Hrvatske te orijentir za buduće pisce.

RIJEKA - Festival Jazz Time 2012 počeo je sinoć u Rijeci prisjećanjem na život i djelovanje utemeljitelja festivala pokojnog Vladimira Gašparovića. Producent, kompozitor, organizator, umjetnički voditelj jazz festivala, urednik jazz emisije na Hrvatskom radiju Radio Rijeci Vladimir Gašparović je u glazbi djelovao 40 godina. U tom razdoblju je pokrenuo mnoge jazz projekte te snažno utjecao na jačanje riječke jazz scene. Festival Jazz Time je utemeljio 1992. godine. Uređivao je i vodio radijsku emisiju istoimenog naziva, organizirao koncerte klasične glazbe te producirao nosače zvuka. Dobitnik je više nagrada i priznanja u Rijeci, među ostalim i Zlatnom plaketom "Grb grada Rijeke" za iznimna postignuća u glazbi. Preminuo je nedugo nakon završetka prošlogodišnjeg festivala. Među izvođačima na ovogodišnjem Jazz Timeu se izdvaja Norma Winston Trio.

VUKOVAR - U Pastoralnom centru sv. Bone u Vukovaru sinoć je prikazan znanstveno-obrazovni film “Stella Maris slavonskih žitnih polja” (Štovanje Bogorodice u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji), redateljice i scenaristice Hrvojke Mihanović Salopek. Riječ je o filmu koji govori o štovanju Bogorodice u crkveno-povijesnoj, književnoj, glazbenoj te povijesno-umjetničkoj baštini na području Đakovačko-osječke nadbiskupije i koji gledatelje upoznaje s istočnoslavonskih marijanskim svetištima, od onih poznatih poput Aljmaša, Dragotina i Ilače do manje poznatih, ali istovrijednih, kazala je predstavljajući film redateljica Hrvojka Mihanović Salopek. Prema njezinim riječima, poseban naglasak u filmu je dan ostacima romaničko-gotičkih sakralnih spomenika te usponu i kulturi Slavonije u razdoblju nakon oslobađanja od Otomanskog carstva.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙