FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 18. studenog 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati

VUKOVAR - U povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine i 21-obljetnice stradanja toga grada u Domovinskom ratu vijence podno Spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, vijence su položila i svijeće zapalila državna i druga izaslanstva. Počast poginulima u obrani Vukovara 1991. godine polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odao je predsjednik Republike Ivo Josipović, te izaslanstva Hrvatskog sabora predvođena predsjednikom Josipom Lekom i Vlade na čelu s predsjednikom Zoranom Milanovićem. Molitvu za ubijene i nestale branitelje i civile u obrani Vukovara molio je đakovački i osječki nadbiskup mons. Marin Srakić. Na grobove 880 branitelja i civila do sada pokopanih na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata sudionici obilježavanja Dana sjećanja položili su ruže. Do Memorijalnog groblja, kolona sjećanja u kojoj je prema procjeni policije bilo više od 50 tisuća ljudi, prošla je 5,5 kilometara dug put od vukovarske bolnice, u kojoj je upriličen prigodan komemorativni program. Nakon polaganja vijenaca misu zadušnicu na vukovarskom groblju predvodio je apostolski nuncij u Hrvatskoj Alessandro D'Errico.

VUKOVAR - Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata u Vukovaru, pred više tisuća hodočasnika - sudionika Kolone sjećanja, apostolski nuncij u Hrvatskoj Alessandro D'Errico je predvodeći misu za poginule i nestale branitelje i civile grada Vukovara molio da rata više ne bude i da jača povjerenje među narodima. Istaknuo je da ga u molitvi vode dvije misli, žalosno sjećanje na vukovarsku tragediju koju je ljudskom logikom teško shvatiti i opravdati, te misao prema budućnosti i odnosima koje treba izgrađivati u svjetlu novoga političkog konteksta. Pozvao je da se moli za sve ljude dobre volje koji se zalažu za mir i napredak kako Hrvatske tako i susjednih naroda. U molitvi je nuncij zazvao da rata više ne bude, da ača povjerenje među narodima kako bi zajednički gradili budućnost, napredak i mir. Biskup bjelovarsko-križevački Vjekoslav Huzjak je u propovijedi posebno pozdravio hrvatske branitelje i podsjetio na oslobađanje generala Ante Gotovine i Mladena Markača. "Za nas je rat trajao pet godina, a za njih još dugih osam godina. Ono što su oni proživljavali, proživljavali smo svi mi. Njihov povratak je neizmjerna radost i Božji blagoslov, a oni su se vratili uspravni i hrabri, bez trunka mržnje, onakvi kakvi su bili za Domovinskoga rata", rekao je, uz ostalo, biskup Huzjak. Podsjetio je na vukovarsku tragediju, na poginule. "Nije narod srpski taj koji je u Vukovaru ubio ljude, nego politika i zato svakom čovjeku, bez obzira na narodnost, koji je u Hrvatskoj svaka čast ako Hrvatsku ljubi i voli, ako je za hrvatsku spreman dati sebe i svoj život, ono najljepše što ima", poručio je. Biskup bjelovarsko-križevački istaknuo je, uz ostalo, kako je "čvrsto uvjeren da hrvatski branitelji nisu s krunicom o vratu stavljali na kocku život za hrvatsku domovinu u kojoj se neće poštivati vjerska sloboda i ljudska prava među kojima i pravo roditelja na odgoj i obrazovanje svoje djece u skladu s uvjerenjima i vrednotama koje njeguju u svome životu.

VUKOVAR - Podno spomen obilježja na Ovčari odakle su 1996. godine ekshumirani posmrtni ostaci 200 branitelja i civila odvedenih nakon sloma obrane Vukovara iz vukovarske bolnice, vijenac je u povodu 21. obljetnice vukovarske tragedije položio i svijeću zapalio predsjednik Vlade Zoran Milanović. U pratnji predsjednika Vlade Zorana Milanovića bila je prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić, te brojni ministri, kao i vukovarski gradonačelnik Željko Sabo.

ŠKABRNJA - Na središnjoj komemorativnoj svečanosti u Škabrnji na Trgu Franje Tuđmana, ministar obrane Ante Kotromanović je podsjetivši na zločin u tom mjestu 18. studenoga 1991., rekao kako su u tom mjestu goloruki išli na tenkove, no da je na sreću u Zborno područje Split došao Ante Gotovina te nije dugo trebalo čekati na "Maselnicu" i "Oluju". Kako je ponovio ministar Kotromanović, od Gotovine nikad nismo dobili zapovjed - uništi, sruši ili zapali te je u vezi s haškom presudom rekao da je pravda spora, ali dostižna. Ministar Ante Kotromanović koji je u Škabrnji izaslanik premijera Milanovića i predsjednika Josipovića, rekao je da je današnji dan tužan dan koji Hrvatska nikada neće zaboraviti. "Ovo je tužan dan za Škabrnju i Vukovar i cijelu Hrvatsku. Svi znamo što je bilo 18. studenoga 1991. u Škabrnji. Ovo je bio "hrvatski Alamo i to poštujemo i cijenimo", rekao je ministar Kotromanović . 18. studenoga 1991. u Škabrnji je stradalo 48 civila i 15 branitelja, a stradanja su se nastavila i sutradan u Nadinu. Do kraja rata i oslobođenja u "Oluji" u Škabrnji je stradalo ukupno 86 civila i branitelja. Na komemorativnoj svečanosti nazočnima se obratila i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke, potpredsjednica Dragica Zgrebec, koja je podsjetila na rat, razaranja i žrtve. "Simboli stradanja postali su Vukovar i Škabrnja, a simboli pobjede 'Bljesak' i 'Oluja'. Sjećajmo se, poštujmo žrtve, ali ne zaboravljajmo, okrenimo se budućnosti, jer je to dug našim poginulima, civilima i braniteljima i njihovim obiteljima kojeg moramo ispoštovati", poručila je Dragica Zgrebec.

ŠKABRNJA - Zadarski nadbiskup Želimir Puljić na misi je na obljetnicu stradanja Škabrnje rekao da su Vukovar i Škabrnja simbol našeg stradanja i bolni podsjetnik žrtava koje su pale za samostalnost Hrvatske, ali da nam sada valja gledati u budućnost. Zahvalivši Bogu za ove dane u kojima se očitovalo hrvatsko prirodno zajedništvo rekao je: "Bog nas danas obilato blagoslivlja kišom da nam dobro urodi sve što smo radili. Ova kiša je nešto što nam je i general Gotovina poručio da je rat iza nas, a budućnost pred nama. Ona će biti plodna, ako njoj budemo okrenuti i o njoj budemo sanjali i nju stvarali". Predsjednik HBK i nadbiskup zadarski dodaje da smo u tom duhu danas trajno povezani s Vukovarom; obilježavamo dane kada je JNA okupirala jedan grad i jedno selo - Vukovar i Škabrnju. "Ova dva mjesta na dva kraja Hrvatske u sebi utjelovljuju zvukove "Lijepe naše". Jer okupator je mislio zauvijek ugasiti našu neutaživu želju za slobodom". "Vukovar i Škabrnja nisu izdržali, ali izdržala je Hrvatska, zahvaljujući njezinim braniteljima i potpomognuta molitvom njezinih građana", istaknuo je u propovjedi nadbiskup Puljić na misi u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije. Nakon mise, sudionici sjećanja na škabrnjske žrtve srpske agresije iz 1991. u koloni sjećanja otišli su na mjesnom groblju gdje su položili vijence.

SPLIT - Na području Gornje Podstrane kod Splita popodne je izbio je požar koji gasi 25 vatrogasaca i 7 vozila, doznaje se u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Split. U vatrenoj stihiji gori gusta borova šuma, a kako se doznaje od vatrogasaca, naseljeno područje nije ugroženo. U gašenje požara vatrogasci su pozvali i heliokopter te se očekuje i njegovo uključivavnje u gašenju vatre.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙