FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 24. listopada 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski sabor jutros je zasjedanje nastavio objedinjenom raspravom o Izvješću o provedbi Nacionalne strategije i Akcijskog plana suzbijanja zlouporabe droga za 2011. godinu, te o prijedlogu Nacionalne strategije suzbijanja zlouporabe droga od 2012. do 2017. godine. Zamjenik ministrice socijalne politike i mladih Darko Ledinski je kao posebne ciljeve nove strategije naveo sprječavanje i smanjenje zlouporabe droga i sredstava ovisnosti, posebno među djecom i mladima. Naglasci strategije su i na smanjenju razmjera problema zlouporabe droga i ovisnosti u društvu, kao i zdravstvenih i socijalnih rizika nastalih zlouporabom droga. U izvješću za prošlu godinu stoji kako je lani je u Hrvatskoj od ovisnosti o opojnim drogama liječeno 7.665 osoba, od kojih je 15 posto na liječenju bilo prvi put. Ukupan broj liječenih ovisnika povećan je za 1,5 posto, a udio novih osoba u sustavu liječenja ovisnika nastavio se smanjivati. Po MUP-ovoj statistici, lani je za zlouporabu opojnih droga kazneno prijavljeno 5.715, a prekršajno 2.295 osoba.

ZAGREB - Hrvatska nacija je velika bolnica, a mi smo bolesno društvo, poručio je danas u Hrvatskom saboru Ivan Grubišić u ime Kluba nezavisnih zastupnika, upozorivši da broj ovisnika, ne samo o drogi, svjedoči o gubitku dubljeg smisla života u hrvatskom društvu. "Hrvatska nacija je jedna velika bolnica i mi smo bolesno društvo i idemo ka produljenju te krize", rekao je Grubišić u raspravi o izvješću o provedbi Nacionalne strategije suzbijanja droga za 2011. i prijedlogu nove strategije. U prilog svojoj ocjeni naveo je statističke podatke da je u Hrvatskoj 1,5 milijuna pušača, oko 300.000 registriranih alkoholičara, od 120 do 150 tisuća registriranih ovisnika o drogi, skoro 100 tisuća ovisnika o kocki. Grubišićevo izlaganje izazvalo je niz replika, najvećim dijelom HDZ-ovih zastupnika koji su nedopustivima ocijenili njegove ocjene o bolesnoj hrvatskoj naciji.

ZAGREB - Organizacije civilnoga društva udružene u Platformu 112 pozvale su danas Ministarstvo uprave da izmijeni Prijedlog Zakona o registru birača i odustane od "loše tradicije" i prijedloga da sve osobe koje su lišene poslovne sposobnosti i dalje ostanu bez biračkog prava. U aktualnom Prijedlogu Zakona o registru birača, napominje Platforma 112, Ministarstvo uprave predlaže da sve osobe koje su dosad lišene poslovne sposobnosti i dalje ostanu bez biračkog prava, dok bi za buduće slučajeve Ministarstvo uvelo postupak pred sudom. Oko 17.000 osoba u Hrvatskoj tako će i nadalje ostati bez temeljnog ljudskog prava – prava glasa, a radi se o punoljetnim osobama, koje su na temelju teške tjelesne invalidnosti, duševne bolesti ili intelektualnih teškoća lišene poslovne sposobnosti, odnosno svojstva da očitovanjem svoje volje stječu prava ili obveze, a kako bi u njihovo ime važne životne odluke donosile druge osobe, upozorava Platforma 112.

ZAGREB - Novo uprizorenje prve hrvatske rock-opere "Gubec-beg" premijerno će se izvesti večeras u Kazalištu Komedija, u režiji Vlade Štefančića koji ju je režirao i prije gotovo četrdeset godina kada je postala velika kazališna uspješnica. Rock-opera "Gubec–beg" Ivice Krajača, Karla Metikoša i Miljenka Prohaske postala je svevremenskim simbolom nove glazbene forme u Hrvatskoj, njezine melodije i glazba ostale su u sjećanju, a "Ave Maria", "Gupčeva zakletva maču" i potresna "Legenda o Dori Arlandovoj" žive i danas, ističe se u najavi. Priča o seljačkoj buni i kmetskom vođi Gubec-begu duboko je urezana u pamćenje kao legenda koja u svojoj karizmatičnoj rock verziji želi još jednom podsjetiti na slavne dane bune, dodaje se. Praizvedba "Gubec – bega" bila je u ožujku 1975., a zadnja predstava izvedena je u listopadu 1984. Do tada je odigrana više od dvjesto puta, ispred skoro pola milijuna gledatelja. Ostvarila je brojna inozemna gostovanja i jedna je od najgledanijih "Komedijinih" predstava.

(Hina) xtdel yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙