FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 19. listopada 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati

ZAGREB - Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić izjavio je sinoć da će se zaustavljanje pada životnog standarda vjerojatno desiti u drugoj polovici sljedeće godine, a rast sigurno ne prije kraja mandata ove Vlade. "Zaustavljanje pada će se desiti vjerojatno u drugoj polovici sljedeće godine, a rast sigurno ne prije kraja mandata. Mi jednostavno nosimo previše tereta. Samo 2013. godina će imati dodatni porast na starom dugu od 3,2 milijardi kuna", rekao je Čačić odgovarajući na pitanje novinara u Dnevniku Nove TV kada će građani vidjeti efekte zaustavljanja pada životnog standarda. "To nije utješno, ali je istinito", dodao je. Ocijenio je i da će se bunt, demagogija i politikantstvo zbog toga sigurno pojaviti, ali da će rezultat biti taj koji će ljudi mjeriti. Na tvrdnju novinara da su strane investicije doživjele krah i pitanje postoji li za to odgovornost vlade, Čačić je ustvrdio da investicije koje su se realizirale odnosno ušle u gospodarske tokove Hrvatske u prva tri mjeseca ove godine, pa čak i tijekom cijele godine, ne mogu biti ni odgovornost ni zasluga ove Vlade. "Naše" investicije i što će se desiti s njima, a riječ je o stranim investicijama, a ne o onima koje pokrećemo kroz državne tvrtke, vidjet će se tek s 2014. na 2015., osim u segmentu gdje država nosi investicije i traži strane partnere, a to je energetika, naveo je Čačić.

ZAGREB - Sabor će danas zasjedanje nastaviti raspravom o prijedlogu Zakona o probaciji, a najvažnija je novina proširenje mogućnosti da okrivljenik kaznenopravnu sankciju izdržava kroz rad za opće dobro, čime se želi rasteretiti zatvorski sustav, s obzirom na to da je trenutno u hrvatskim zatvorima nešto manje od pet tisuća osoba. U Hrvatskoj postoji 11 ureda u kojima probacijske poslove obavlja oko 80-ak službenika, a očekuje se da će ih kroz iduće tri godine biti zaposleno još 90. Za provedbu predloženog zakona potrebno je osigurati dodatna sredstva u državnom proračunu. Razvoj sustava probacije u Republici Hrvatskoj bio je dio Akcijskog plana za unaprjeđenje zatvorskog sustava u Republici Hrvatskoj od 2009. do 2014.

RIJEKA - Za izgradnju nove Sveučilišne bolnice u Rijeci HNS preporučuje model javno-privatnog partnerstva (JPP), rečeno je sinoć na konferenciji za novinare. Potpredsjednik HNS-a i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak izrazio je čuđenje zbog protivljenja modelu javno-privatnog partnerstva u Hrvatskoj u posljednje vrijeme, a saborska zastupnica HNS-a Nada Turina-Đurić rekla je da su otpori tome modelu potpuno neutemeljeni. Varaždinska županija može biti dobar primjer svima ostalima kako primjenjivati taj model, rekla je, ističući kako se nada da će se postići suglasnost o realizaciji projekta riječke bolnice po tome modelu. U projektu bi trebali sudjelovati Primorsko-goranska županija i grad Rijeka, a ključni partner trebalo bi biti Ministarstvo zdravlja, rekla je. Član središnjeg odbora HNS-a i varaždinski župan Predrag Štromar rekao je da su se modelom javno-privatnog partnerstva u toj županiji izgradile 33 škole. Županija za tu izgradnju nije imala dovoljno novca, a nije se mogla niti zaduživati pa je taj model bio najbolje rješenje, dodao je.

ZAGREB - Drugo promijenjeno izdanje romana književnika Vladimira Stojsavljevića "Ljetni dnevnik rata" predstavljeno je sinoć u zagrebačkoj knjižnici Bogdan Ogrizović. O romanu su govorili akademik Krešimir Nemec, ravnateljica knjižnice Bogdan Ogrizović Jasna Kovačević, urednik Seid Serdarević i autor Vladimir Stojsavljević, a predstavljanju knjige je nazočila i ministrica kulture Andrea Zlatar Violić. Nemec je istaknuo kako ga Stojsavljevićev roman podsjeća na Vladana Desnicu, koji je smatrao kako ono što kasnije u životu radimo tek iznosimo doživljeno u djetinjstvu. Emocionalni teret doživljen u djetinjstvu nas oblikuje kao bića, napomenuo je dodavši kako je u romanu riječ o odrastanju i sazrijevanju 15-godišnjaka Mislava u sjeni rata i egzistencijalnoj drami cijeloga naroda.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙