FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 14. studenog 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

LUXEMBOURG, - Sezonski prilagođena europska industrijska proizvodnja oštro se smanjila u rujnu, nakon kratkotrajnog oporavka u prethodna dva mjeseca, pokazale su u srijedu procjene europskog statističkog ureda. U eurozoni proizvodnja se u rujnu smanjila 2,5 posto u odnosu na prethodni mjesec. Osjetan je pad zabilježila i u Europskoj uniji, za 2,3 posto. U kolovozu porasla je za naviše revidiranih 0,9 posto u eurozoni, te za 0,5 posto u EU, pokazuju podaci Eurostata. Na godišnjoj razini, prema procjenama Eurostata, industrijska proizvodnja smanjila se u rujnu u eurozoni za 2,3 posto, te za 2,7 posto u EU. U odnosu na prethodni mjesec, među zemljama čijim podacima raspolaže statistički ured, industrijska proizvodnja u rujnu je pala u 18 zemalja, porasla u njih četiri, a stagnirala u Nizozemskoj. Na godišnjoj razini, među zemljama za koje postoje podaci, sedamnaest ih je zabilježilo pad industrijske proizvodnje, a rast njih šest. Najizrazitiji pad, od 12,8 posto, zabilježila je Irska. Najveći je rast na godišnjoj razini zabilježen u Slovačkoj.

BUDIMPEŠTA - Mađarska naftna i plinska grupa MOL je izvijestila da joj je neto dobit u trećem tromjesečju gotovo udvostručena u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, ponajprije zahvaljujući snažnim rezultatima u segmentu rafinerijskog poslovanja. Molova neto dobit u razdoblju od srpnja do rujna iznosila je tako 67,5 milijardi forinti (299 milijuna dolara), što je za 86 posto više nego u istom razdoblju lani. Operativna dobit koja ne uključuje jednokratne stavke u tom je razdoblju iznosila 117,2 milijarde forinti, u usporedbi sa 64,5 milijardi forinti u trećem tromjesečju 2011. "Poboljšana profitabilnost najvećim se dijelom može pripisati poboljšanom rezultatu u segmentu prerade i prodaje, proizišlom iz boljih marži na proizvode, većeg obujma prodaje i dobitka na zalihama", navodi se u priopćenju MOL-a. Tako je u segmentu prerade i prodaje, poduprtom dobitkom na zalihama i većom rafinerijskom proizvodnjom, zabilježena operativna dobit koja ne uključuje jednokratne stavke u visini 54,3 milijarde forinti, dok je u istom razdoblju lani zabilježen gubitak od 17 milijardi forinti. Operativna dobit koja ne uključuje jednokratne stavke smanjena je u segmentu istraživanja i proizvodnje za osam posto, na 74,8 milijardi forinti, budući da slabiju prodaju sirove nafte i kondenzata u Hrvatskoj, dijelom zbog zatvorene rafinerije u Sisku, nije mogla u potpunosti kompenzirati veća mađarska proizvodnja plina.

BEČ - Austrija će u nacionaliziranu banku Hypo Alpe Adria ubrizgati još 500 milijuna eura kako bi joj pomogla da poboljša stanje u bilanci, objavio je posrnuli zajmodavac. Banka je 2009. nacionalizirana kako bi se spriječio njezin slom koji bi uzdrmao cijelu regiju. Istodobno Hypo pokušava ispuniti zahtjev regulatora i pojačati kapital za 1,5 milijardi eura do kraja godine. Iz banke su priopćili da će izdati 204 milijuna novih dionica opciju čije će kupnje imati austrijska država kao jedini dioničar. Novčana injekcija od 500 milijuna eura premašuje najavljenih 300 milijuna eura koliko je po svojedobnoj izjavi ministrice financija Marije Fekter rezervirano za pomoć Hypou. Povećani rashod dodatno će otežati spuštanje proračunskog deficita ispod zacrtane razine od tri posto BDP-a. Hypo se sprema prodati svoju mrežu u jugoistočnoj Europi, uključujući i hrvatski ogranak, kako bi prikupio oko 1,5 milijardi eura. Nedavno je kao prvi rok za prikupljanje ponuda zainteresiranih kupaca odredio 7. prosinca. Banka ujedno mora do kraja ožujka iduće godine pribaviti dodatnih 700 milijuna eura kapitala koji bi je trebali štititi od eventualne recesije i potresa na tržištima.

BEČ - Austrijska telekomunikacijska kompanija Telekom Austria izvijestila je u srijedu da joj je temeljna dobit u trećem tromjesečju ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na isto razdoblje lani zahvaljujući nižim troškovima poslovanja i dobrim rezultatima odjela fiksne telefonije. Dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) iznosila je 410 milijuna eura, u odnosu na prošlogodišnjih usporedivih 413 milijuna. Prihodi su pak smanjeni 1,3 posto, na 1,1 milijardu eura. Oštra konkurencija četiri mobilna operatera na malom austrijskom tržištu i regulatorno rezanje cijena u Bugarskoj uzeli su svoj danak. "Pooštrena konkurencija na glavnim tržištima grupe Telekom Austria, poput Austrije, Bugarske i Hrvatske, dovela je do daljnje erozije cijena a očekuje se da će se nastaviti i u doglednoj budućnosti", objavila je kompanija. U grupi pritom napominju da su viši prihodi u Bjelorusiji i na nekim manjim tržištima djelomično neutralizirali pad u Austriji, Hrvatskoj i Bugarskoj, gdje je njihove rezultate pogodilo regulatorno smanjenje naknada za pristup mrežama.

BRUXELLES - Europska komisija prihvatila je u srijedu prijedlog zakona o ženskim kvotama u upravnim odborima poduzeća, objavila je povjerenica za pravosuđe Viviane Reding na svom twitter profilu. "Komisija je prihvatila moj prijedlog europskog zakona da žene predstavljaju 40 posto članova u upravnim odborima poduzeća do 2020. godine", objavila je povjerenica. Prijedlog je prihvaćen unatoč velikim otporima u Komisiji, a nedavno su protiv toga prijedloga glasovale upravo žene. Prijedlog se odnosi na oko 5 tisuća europskih poduzeća koja su izlistana na burzi. Prema tom prijedlogu, žena će imati prednost pri izboru u upravne odbore ako joj je konkurencija muškarac s istim kvalifikacijama. Prijedlog zakona ne predviđa nikakve sankcije u slučaju njegova kršenja. Prijedlog Europske komisije sada moraju prihvatiti Europski parlament i Vijeće EU-a da bi stupio na snagu. U upravnim odborima europskih poduzeća dominiraju muškarci - 86,5 posto članova, dok žene predstavljaju samo 13,5 posto članstva. Stvar je još gora kada je riječ o predsjednicima uprava - 97,5 posto su muškarci, a 2,5 posto žene.

ZAGREB - Najmanje 62 osobe privedene su do 11 sati, a 34 su ozlijeđene u srijedu u Španjolskoj, koja se kao i susjedni Portugal općim štrajkom uključila u europski dan prosvjeda protiv oštrih mjera štednje što najteže pogađaju jug kontinenta, a prosvjedi su predviđeni i u Francuskoj te Njemačkoj. Općem štrajku u Španjolskoj što su ga za 14. studenoga sazvala dva najveća sindikata UGT i CCOO protiv "samoubilačke" politike Mariana Rajoya, odazvalo se između 82 i 90 posto radnika, tvrde sindikati. Štrajkaju radnici metalne, kemijske, automobilske industrije i građevinarstva. Četvrto gospodarstvo eurozone Španjolska je pogođena visokom nezposlenošću od 25 posto. Najveći talijanski sindikat CGIL također je pozvao radništvo u srijedu na četverosatni prosvjedni prekid rada. Prosvjedi su za srijedu najavljeni u Francuskoj, te Njemačkoj gdje je predsjednik Njemačke konfederacije sindikata (DGB) Michael Sommer upozorio na opasnost politike štednje u zemljama europskog juga. "U Grčkoj, Španjolskoj, Portugalu, štedi se na leđima naroda (...) Gospodarskom politikom te se zemlje uništavaju (...) zbog toga se javlja takav otpor, takva pobuna", kaže Sommer.

FRANKFURT - Njemački dobavljač električne energije RWE je izvijestio da je treće tromjesečje zaključio s neto dobiti, povisivši prognozu godišnje EBITDA. Neto dobit iznosila je u trećem tromjesečju 296 milijuna eura (376,5 milijuna dolara), u odnosu na gubitak od 174 milijuna eura u istom razdoblju prošle godine. Prihodi su također porasli, na 11,27 milijardi eura, s prošlogodišnjih 10,71 milijardu eura. U devetomjesečnom razdoblju zaključno s rujnom neto dobit uvećana je oko 33 posto, na 18,8 milijardi eura, dok je dobit prije poreza, deprecijacije i amortizacije EBITDA bila viša osam posto i iznosila je 6,7 milijardi eura. U devetomjesečnom razdoblju kompanija više nego prepolovila gubitke u tom odjelu, napominjući da je zaključila pojedine pregovore u sporovima oko ugovorenih cijena plina, iako su neki važni razgovori još otvoreni.

LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima, poduprte slabijim dolarom i geopolitičkim napetostima na Bliskom istoku. Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte porasla 54 centa, na 108,8 dolara, nakon što je dan ranije zaključila trgovinu u minusu 81 cent. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 34 centa višoj cijeni, od 85,72 dolara. Dolar je u srijedu oslabio u odnosu na euro i jen, pa je naftna čije su cijene iskazane u američkoj valuti postala dostupnija imateljima ostalih valuta, pa je potražnja porasla. Euro su poduprle naznake da će Grčka od međunarodnih zajmodavaca dobiti novac za ostatak ove godine kao i klizanje prinosa na talijanske obveznice. Geopolitičke napetosti također podupiru cijene, s obzirom na bojazan da bi se sirijski sukob mogao preliti na susjedne zemlje. Cijene nafte u utorak su pale nakon što je Međunarodna agencija za energiju (IEA) snizila prognoze rasta globalne potražnje u četvrtom tromjesečju za oko 300 tisuća barela dnevno u odnosu na prognozu iz prošlomjesečnog izvješća, s obzirom na pustošenje uragana Sandy u SAD-u i na povećanje iranske proizvodnje.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europske dionice pale su u srijedu budući da su prosvjedi u južnoj Europi protiv mjera štednje i neriješena grčka dužnička kriza zasjenili ohrabrujuće poslovne rezultate pojedinih kompanija. Londonski FTSE pao je 0,5 posto na 5.756 bodova, frankfurtski DAX za 0,3 posto na 7.147 bodova, dok je pariški CAC bio u minusu 0,4 posto i iznosio 3.417 bodova. Škole u Španjolskoj i Portugalu zatvorene su a zrakoplovi prizemljeni zbog prosvjeda dok su međunarodni zajmodavci i dalje podijeljeni oko toga koliko vremena treba dati Grčkoj da svede dug na održivu razinu. Ulagače zabrinjava i može li američka vlada izbjeći fiskalnu krizu zbog koje bi gospodarstvo moglo izgubiti poticaje ukupne vrijednosti 600 milijardi dolara a uključuju automatska povećanja poreza i smanjenje potrošnje. Analitičari upozoravaju da bi to moglo gurnuti gospodarstvo u recesiju. Među najvećim su gubitnicima bile dionice cikličkih sektora, potražnja za čijim proizvodima i uslugama ovisi o snazi svjetskog gospodarstva, bile su među najgorim izvođačima. Dionice rudarskih kompanija pale su u prosjeku za jedan posto, a dionice proizvođača proizvoda za osobnu njegu i kućanstvo za 0,8 posto.

TOKYO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, kao i tečaj eura, ali ne radi se o značajnijem rastu jer ulagače i dalje brinu proračunski problemi u SAD-u i grčka dužnička kriza. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks bio u plusu 0,1 posto, nakon sedam dana neprestanog slabljenja. Blago su, između 0,1 i 0,9 posto, porasle i cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu, dok su u Singapuru pale.

NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi pali, ponajviše zbog pada cijena Microsofta i drugih tehnoloških kompanija, dok su dionice trgovačkih lanaca poskupile, zahvaljujući ohrabrujućim poslovnim rezultatima Home Depota. Dow Jones indeks oslabio je 58 bodova, ili 0,46 posto, na 12.756 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,40 posto, na 1.374 boda, a Nasdaq indeks 0,70 posto, na 2.883 boda. Među najvećim je gubitnicama jučer bila dionica Microsofta, s padom cijene za 3,7 posto, nakon što je objavljeno da je Steven Sinofsky, šef odjela tog softverskog diva zadužen za Windows operativni sustav, napustio kompaniju. To je pritisnulo cjelokupni tehnološki sektor, pa je S&P indeks tog sektora jučer bio najveći gubitnik, s padom od 0,8 posto. S druge strane, snažno je, 4,3 posto, porasla cijena dionice Home Depota. To je potaknulo i cijene dionica ostalih trgovačkih lanaca, pa je S&P indeks tog sektora porastao 1 posto.

(Hina) xggoj ymkuz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙