FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 5. studenog 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Dvjestotinjak radnika TŽV Gredelj od jutros prosvjeduje pred upravnom zgradom tvrtke, koja je od 1. listopada u stečaju, tražeći smjenu stečajnog upravitelja Pere Hrkaća kojem, kako su najavili, neće dopustiti ulazak u zgradu. Kordon radnika postavio se pred ulaz u zgradu, čekajući kada će se Hrkać pojaviti, a glavni sindikalni povjerenik u Gredelju Željko Starčević najavljuje osnivanje kriznog stožera i traži postavljanje novog stečajnog upravitelja koji će pravedno i odgovorno voditi stečajni postupak. "Hrkać je pokazao da je nesposoban voditi stečajni postupak u Gredelju, hoćemo drugog stečajnog upravitelja", rekao je Starčević. Po riječima prosvjednika, Hrkać u proteklih mjesec dana nije ispunio svoje obveze - trebao je do danas, kada istječe otkazni rok, podijeliti ugovore o radu radnicima koji će nastaviti raditi u stečaju te predočiti radnicima njihove tražbine u koje ulaze tri zaostale plaće, otpremnine, neisplaćeni regresi i božićnice, te naknade za neiskorištene godišnje odmore. Nitko od 1.450 radnika još uvijek ne zna tko ostaje, a tko odlazi na burzu rada, iako je to trebalo biti riješeno do danas u 15 sati, izjavio je novinarima predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš ustvrdivši da je Hrkać radnike doveo "u potpunu pravnu nesigurnost".

ZAGREB - Energetika, turizam i promet osnovna su područja u kojima postoji interes za uspostavu ili produbljavanje suradnje između Hrvatske i Azerbajdžana, rečeno je nakon današnjih susreta izaslanstva Republike Azerbajdžan s predstavnicima hrvatske Vlade. S azerbajdžanskim izaslanstvom, koje predvodi ministar ekonomskog razvitka Shahin Mustafayev, sastao se danas predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović, nakon čega su sastanke s izaslanstvom održali i prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić te ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić. U izjavama za novinare nakon sastanka, Čačić je kazao kako se razgovaralo o brojnim područjima moguće suradnje, poput željeznice, obnove lokomotiva i vagona, sudjelovanja u plinskim koridorima, turističkim te energetskim projektima. Uz ostalo, azerbajdžanskom je izaslanstvu predstavljen i projekt LNG terminala na Omišlju u smislu ulagačke prilike, a razgovaralo se i o suradnji u sudjelovanju u jadransko-jonskom plinovodu, koji bi se spojio na Trans-jadranski plinovod (TAP) te Hrvatskoj omogućio novi, 'kaspijski' izvor plina, kazao je Čačić. Najavio je i da će im biti predstavljeni detalji pripremljenih 15 energetskih projekata, vrijednih 4 milijarde eura, mogućnosti ulaganja u turističke projekte, a azerbajdžansko izaslanstvo danas će posjetiti i Luku Rijeka, koja im je interesantna zbog mogućnosti transporta nafte.

ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić izjavio je danas kako nikada nije čuo za ideju da ministri rade 60 dana za minimalac, dok je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić kazao kako je spreman na to. "Nikad nisam čuo za takvu ideju i sasvim sam siguran da mu to nije palo na pamet", kazao je Čačić odgovarajući na pitanje novinara zna li i što misli o navodnom prijedlogu ministra financija Slavka Linića da zbog 'rupa' u proračunu Vlada i ministarstva idu na dvomjesečni minimalac. Čačić je odgovarao na pitanja novinara nakon susreta s izaslanstvom Azerbajdžana koje boravi u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj. Ministar Mrsić je pak na novinarski upit da li je kao ministar spreman raditi 60 dana za minimalac odgovorio kako je spreman. "To nije stvar da li ste spremni ili ne, ljudi rade za minimalac, a mi na ovoj poziciji smo tu da radimo, dovodimo i pronosimo poruke, a o plaćama odlučuje Vlada. I uopće nema problema", kazao je Mrsić koji je na konferenciji za novinare u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje govorio o mjerama aktivne politike zapošljavanja do ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Današnji Jutarnji list u tekstu pod naslovom "Linić ministrima: stavit ću vas sve 60 dana na minimalac" piše da Vlada, kako bi štednju demonstrirala vlastitim primjerom, razmišlja da svi ministri i drugi dužnosnici umjesto pune plaće dva mjeseca primaju minimalac.

ZAGREB - Hrvatska gospodarska komora (HGK) je na poziv Ministarstva komunikacija i informacijskih tehnologija Republike Azerbajdžan organizirala nastup hrvatskih informatičkih tvrtki na sajmu 'Bakutel 2012', koji će se održati u glavnom gradu Azerbajdžana Bakuu od 6. do 9. studenoga. Na sajmu u Bakuu predstavit će se četiri hrvatske informatičke tvrtke - Abba, Dekod telekom, InfoDom, SedamIT te Končar - Institut za elektrotehniku. Hrvatskim informatičarima ta je zemlja zanimljiva kao država bogata naftom i s velikim ulaganjima u infrastrukturu, posebice onu informacijsku i komunikacijsku, navode iz HGK.

ZAGREB - Najava Uprave Leda da će na glavnoj skupštini dioničara sredinom prosinca odlučivati o povećanju temeljnog kapitala izazvala je danas na Zagrebačkoj burzi znatan interes investitora, a osim dionice Leda, milijunski promet do podneva ostvaren je i dionicom Valamar Adria Holdinga. Crobex indeks bio je oko podneva u plusu 0,6 posto, na 1.754 boda, a Crobex10 0,22 posto, na 977 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 7,8 milijuna kuna, što je otprilike 2,5 milijuna više nego u petak u ovo doba. Dionicom Leda do podneva ostvareno je 1,4 milijuna kuna prometa, a cijena joj je skočila 15,7 posto, na 7.000 kuna. Milijunski promet ostvaren je i dionicama Valamar Adrie, pri čemu im je cijena blago oslabila, za 0,22 posto, na 108 kuna. Među likvidnijim izdanjima, po dobitku se ističu dionice Zvijezde čija je cijena skočila 6,03 posto, te Arenaturista s porastom za 4,67 posto. Po nešto izraženijem padu cijene, pak, izdvajaju se dionice Vupika, koje su oslabile za 3 posto, te Ingre, za 2,56 posto.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke u odnosu na tečajnicu od petka ojačala prema euru za 0,20 posto. Srednji tečaj eura na tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,517622 kune. Kuna je na danas utvrđenoj tečajnici središnje banke ojačala i prema švicarskom franku za 0,18 posto te prema britanskoj funti za 0,29 posto, dok je prema američkom dolaru oslabila za 0,44 posto. Srednji tečaj franka iznosi 6,230934 kune, funte 9,385296 kuna, a dolara 5,874978 kuna.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙