FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 24. listopada 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić izjavio je danas da Vlada u idućoj godini očekuje rast BDP-a od 1,7 posto, pri čemu očekuje veći doprinos privatnog sektora. Govoreći na konferenciji "Dan velikih planova" Linić je prihvatio odgovornost Vlade za podbačaj u odnosu na projekciju rasta od 0,8 posto u ovoj godini, ustvrdivši kako je uspješno započet proces restrukturiranja javnih poduzeća, naročito u HŽ-u, ali nisu pokrenute investicije. Nisu pogrešno postavljene projekcije nego Vlada nije uspjela ostvariti program povećanja investicija u javnom sektoru, kazao je dodavši kako je predviđenih 1,7 posto rasta u 2013. "zadatak koji se mora ostvariti". Najveći hrvatski problem je ogroman, nerazuman uvoz - uvozimo plin i naftne derivate, jer Ina nedovoljno investira, imamo vode a nemamo hidrocentrale pa uvozimo struju. Iduće godine očekujemo da i privatni sektor počne ulagati jer državne investicije neće biti dovoljne, poručio je Linić. Vlada će privatnim poduzetnicima osigurati niz poticaja, a riješit će u najvećem dijelu i problem insolventnosti i nelikvidnosti. Proračunski deficit ostat će ispod 10 milijardi kuna, a provest će se i fiskalno pravilo o smanjenju udjela proračunskih rashoda u BDP-u za jedan postotni bod, najavio je. Porezni će se sustav okrenuti prema oporezivanju imovine, odnosno većem oporezivanju bogatih. Najmanje će se oporezivati imovina u industriji, nešto više imovina banaka, a najviše imovina koja se ne koristi. Vlada će do kraja mandata dodatno rasteretiti gospodarstvo kroz smanjenje doprinosa za zdravstvo na sedam posto.

ROVINJ - Upravno vijeće Hrvatske energetske regulatorne agencije početkom tjedna dalo je pozitivno mišljenje na zahtjev HEP Toplinarstva koje je tražilo 36,7-postotno povećanje cijene toplinske energije u Zagrebu, Osijeku, Velikoj Gorici, Zaprešiću i Samoboru, izjavio je član Upravnog vijeća HERA-e Dalibor Pudić danas u Rovinju. Pudić je o tome izvijestio na 10. međunarodnom znanstveno-stručnom savjetovanju Energetska i procesna postrojenja, koji se održava u Rovinju do 26. listopada u organizaciji tvrtke Energetika marketing, uz sudjelovanje gotovo 300 sudionika. Pudić je objasnio da je HERA pozitivno mišljenje donijela prihvaćajući opravdane troškove HEP Toplinarstva. Mišljenje je agencija poslala na adrese lokalne samouprave u Zagrebu, Osijeku, Samoboru, Zaprešiću i Velikoj Gorici, čija predstavnička tijela, temeljem važećeg zakona, odlučuju o poskupljenju grijanja i koje HERA-inu preporuku mogu, ali i ne moraju slijediti. Neki gradovi, poput Osijeka, već su se izjasnili da neće poskupljivati grijanje. Međutim, na snagu će ovih dana, nakon objave u Narodnim novinama, stupiti novi Zakon o energiji prema kojem će za određivanje cijena energetskih usluga postati odgovorna HERA. U slučaju da HEP-ov zahtjev za poskupljenjem toplinske energije ne bude odmah prihvaćen na lokalnoj razini, HEP taj zahtjev ponovno može uputiti zahtjev, ali ovaj put na adresu HERA-e koja će biti jedina odgovorna za odlučivanje o njemu.

ZAGREB - Skupština Zračne luke Zagreb (ZLZ) danas je izmijenila društveni ugovor kojim je omogućeno proširenje uprave na dva člana te je za predsjednika uprave zagrebačke Zračne luke jednoglasno izabran Miroslav Drljača, a za člana dosadašnji direktor Tonči Peović, priopćeno je iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. Izmjene društvenog ugovora bile su potrebne zbog pravovremene i kvalitetne provedbe koncesijskog ugovora između Republike Hrvatske i koncesijskog društva Zagreb Airport International Company (ZAIC), a s tim u vezi predviđeno je i proširenje uprave na dva člana. Ugovor o koncesiji za izgradnju i upravljanje Zračnom lukom Zagreb Vlada je s francuskim ZAIC-om, koji su osnovali Pariški aerodromi i građevinska kompanija Bouygues, sklopila u travnju ove godine. Njime je ZAIC dobio 30-godišnju koncesiju za izgradnju novog putničkog terminala na zagrebačkom aerodromu i upravljanje postojećim i novoizgrađenim terminalom te pripadajućom infrastrukturom. Ulaganja u prvoj fazi izgradnje terminala iznosit će 236 milijuna eura. Novi terminal trebao bi biti izgrađen u roku tri godine.

OKUČANI - Radovi na rekonstrukciji željezničke pruge Okučani-Novska, duljine oko 20 kilometara, odvijaju se prema zacrtanoj dinamici i trebali bi biti gotovi do kraja 2014. godine. Ukupna vrijednost modernizacije željezničke pruge od Okučana do Novske procjenjuje se na 40 milijuna eura, od čega je nepovratnih 85 posto sredstava osigurano iz pretpristupnog fonda IPA, dok se 15 posto osigurava iz proračuna Hrvatske. Dionica Okučani-Novska nalazi se na magistralnoj pruzi Novska-Tovarnik-državna granica, a koja je dio X. paneuropskog koridora, a Hrvatske željeznice žele pripremiti što više projekata koji bi se, posebice na panaeuropskim koridorima, financirali iz fondova EU, istaknuto je. Radove na rekonstrukciji pruge Okučani-Novska obišli su ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, šef delegacije EU u Hrvatskoj Paul Vandoren, zamjenik ministra regionalnog razvoja i fondova EU Jakša Puljiz te čelnici Sisačko-moslavačke i Brodsko-posavske županije, kao i predsjednik uprave HŽ-a Infrastrukture Darko Peričić. Rekonstrukcija obuhvaća dvije cjeline - modernizaciju međukolodvorskog razmaka Okučani-Novska (oko 16,8 kolometara) te rekonstrukciju kolodvora Okučani (oko 3 kilometra).

ZAGREB - Zagrebačka banka (ZABA) izvijestila je danas putem Zagrebačke burze o svojoj namjeru da objavi dobrovoljnu ponudu za preuzimanja preostalih dionica tvrtke Istraturist iz Umaga, čiji je većinski, 71,8 postotni vlasnik, po cijeni od 156 kuna po dionici. ZABA namjerava objaviti javnu ponudu za preuzimanje svih preostalih redovnih dionica Istraturista, koje čine 28,2 posto temeljnog kapitala umaške hotelske tvrtke. Cijena koju ZABA namjerava ponuditi manjinskim dioničarima Istraturista bit će 156 kuna, odnosno za oko 33 posto viša od ponderiranog prosjeka svih cijena ostvarenih trgovanjem redovnim dionicama Istraturista u zadnja tri mjeseca prije datuma ove objave, koji iznosi 116,50 kuna po dionici. Kako će se ponuda odnositi na ukupno 1.318.359 dionica Istraturista, za to će ZABA trebati osigurati 205,6 milijuna kuna. Uz ostalo, u obavijesti se navodi da Zagrebačka banka, "neovisno o uspjehu namjeravane ponude nema namjeru mijenjati svoje strateške planove budućeg poslovanja ciljnog društva, kao ni politiku zapošljavanja i radnopravni status radnika ciljnog društva".

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze današnje su trgovanje završili u plusu, Crobex je porastao za 0,31 posto, na 1.773,04 boda, a Crobex10 za 0,26 posto, na 992,16 bodova. Redovni promet Burze iznosio je 7,7 milijuna kuna, a milijunski je promet ostvaren samo dionicom HT-a. Tom je dionicom ostvareno 1,04 milijuna kuna prometa, a njena je cijena smanjena za 0,23 posto, na 212,50 kuna. Po prometu, od 384 tisuće kuna, slijede dionice Ericssona Nikole Tesle kojima je cijena pala za 0,7 posto, na 1.280 kuna. Dionice Ine su pak, uz 373,5 tisuća kuna prometa, zabilježile porast cijene za 2 posto, na 4.080 kuna. Promet dionicama Leda iznosio je 330,2 tisuće kuna, a cijena im je pala za 1,33 posto i na kraju trgovanja iznosila je 5.821,60 kuna. Najznačajniji pad cijene, od čak 36,96 posto, na 116 kuna, zabilježila je dionica Istraturista, kojom je ostvareno 101,3 tisuće kuna prometa.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙