FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 23. listopada 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ĐAKOVO - Mljekari s područja Đakovštine drugoga dana neisporuke mlijeka prerađivačima, u znak nezadovoljstva njegovom sadašnjom otkupnom cijenom od oko dvije kune za koju traže da se povisi na 4,05 kuna, prolili su oko 70.000 litara mlijeka na oranicu tek ovršenog sirka na Štrosmjerovcu pokraj Đakova. Mlijeko je proliveno iz jedanaest cisterni proizvođača s područja cijele Đakovštine. Riječ je o jučerašnjoj proizvodnji koju su njeni vlasnici danas u prolili. Uoči sutrašnjeg sastanka Savjeta za mlijeko u Ministarstvu poljoprivrede, ako na njemu ne dođe do pomaka, mljekari najavljuju i druge mjere, osim neisporuke, podjele i prolijevanja mlijeka. Među njima je, najavio je predsjednik Stožera za obranu cijene mlijeka Antun Laslo, i blokada graničnih prijelaza. Naglasio je da se bojkotu isporuke mlijeka pridružilo 70 posto proizvođača. O daljnjim potezima odlučit će nakon sutrašnjeg sastanka Savjeta za mlijeko.

ZAGREB - Prvi potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić izjavio je danas kako je novi zakon o poticanju ulaganja poboljšao uvjete poticaja te u tom kontekstu najavio da će Hrvatsku uskoro posjetiti predstavnici vlasnika Plive, odnosno predsjednik Teve za Europu te da je odlučeno da u Zagrebu bude "back office" te kompanije za cijelu Europu. Odgovarajući nakon svečanosti u Hrvatskom autoklubu na novinarska pitanja o niskoj razini inozemnih investicija, Čačić je kazao kako to ni na koji način nije uvjetovano radom sadašnje vlade, jer su investicije, naročito strane, nešto što se započelo prije nekoliko godina i sada se realizira. Novi zakon o poticanju ulaganja, koji je otprilike dva puta poboljšao uvjete poticanja i koje po prvi put uključuje turizam i unaprjeđenje tehnologija, će nešto donijeti, rekao je. Čačić očekuje i kako će u idućih mjesec dana biti pozvan na otvaranje radova na tvornici AD Plastika te da je i u tom slučaju Hrvatska odabrana u konkurenciji nekoliko zemalja, pri čemu je također novi zakon imao odlučujuću ulogu.

ZAGREB - Prvi potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić, upitan o najavama da će se ići na izdavanje 'narodnih obveznica' i njihovoj prednosti, rekao je da se građanima daje jamstvo da, uz nešto povoljnije uvjete od štednje u bankama, financijski podržavaju svoju državu. To je model koji neke zemlje imaju, primjerice Italija, a neke ne. U Italiji se takvi vrijednosni papiri ne oporezuju u odnosu na druge, pa time država ima veće šanse. Mislim da trebamo razvijati cijeli spektar ponude za građane, jer imamo snažan porast štednje u krizi i pad potrošnje, jer su se ljudi i kapital povukli. Građanima treba dati mogućnost da kroz javne ponude dionica i ulaganja na siguran način ulože novac, objasnio je Čačić.

ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za kolovoz ove godine iznosila je 5.541 kunu, objavio je danas Državni zavod za statistiku. To je za 117 kuna ili nominalno za 2,1 posto više od prosječne neto plaće za srpanj ove godine kada je iznosila 5.424 kune. Na godišnjoj razini, u odnosu prosječnu neto plaću za kolovoz prošle godine, prosječna neto plaća za osmi mjesec ove godine veća je za 27 kuna, ili nominalno za 0,5 posto. Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za kolovoz je iznosila 7.977 kuna. Na mjesečnoj razini, u odnosu na srpanj ove godine, prosječna je bruto plaća za kolovoz bila veća za 183 kune, ili nominalno za 2,3 posto. Na godišnjoj razini statistika prosječnih bruto plaća pokazuje manji rast, nominalno za 0,8 posto, ili za 67 kuna.

ZAGREB - U Hrvatskoj je ove godine proizvedeno 997 tisuća tona pšenice, što je 27 posto više nego lani, pokazuju prethodni podaci Državnog zavoda za statistiku o ostvarenim prirodima ranih usjeva sa stanjem 15. kolovoza. Prosječna je proizvodnja pšenice po hektaru iznosila 5,3 tone. Prethodni podaci DZS-a također pokazuju da su u 2012. u odnosu na prošlu godinu povećani ostvareni prirodi ječma i zobi, dok je smanjena proizvodnja uljane repice. Proizvodnja ječma povećana je za 21 posto, na 235 tisuće tona, a prosječna je proizvodnja ječma po hektaru iznosila 4,1 tonu. Ukupan prirod zobi od 95 tisuća tona za 23 posto je veći nego prošle godine. No, proizvodnja uljane repice smanjena za 47 posto, na 26 tisuća tona. Prosječno je po hektaru proizvedeno 3,3 tona zobi, a uljane repice 2,7 tone po hektaru.

ZAGREB - Društvo Alternative Private Equity d.o.o., koje upravlja Alternative Private Equity FGS fondom za gospodarsku suradnju, dalo je indikativnu ponudu za dokapitalizaciju Vaba banke iz Varaždina, u iznosu od 50 milijuna kuna, objavljeno je danas iz tog fonda. Ta je ponuda dana nakon obavljenog procesa dubinskog snimanja poslovanja Vaba banke, a podrazumjeva dokapitalizaciju Vaba banke po cijeni od 14 kuna po dionici. Time bi društvo Alternative Private Equity steklo 66,92 posto u temeljnom kapitalu Vaba banke i time postalo najveći pojedinačni dioničar te banke. Nakon provedene dokapitalizacije, koja čini prvu fazu navedene transakcije te nakon osiguranja svih potrebnih zakonskih i drugih preduvjeta, Alternative Private Equity planira provesti i drugu fazu tj. integraciju Vaba i Centar banke, kao dio projekta konsolidacije malih banaka u Hrvatskoj. To je društvo sudjelovalo u dokapitalizaciji, odnosno povećanju temeljnog kapitala Centar banke te time postalo većinski, 51,57 postotni vlasnik Centar banke.

ZAGREB - Ingra vjeruje u nastavak dobre suradnje s Đuro Đaković Holdingom, nakon neuspješnog završetka Đakovićeve dobrovoljne ponude za preuzimanje Ingre, objavila je ta tvrtka putem Zagrebačke burze. U svojoj obavijesti Ingra navodi kako radi na alternativnom rješenju krize te ističe da neće odustati od potpunog restrukturiranja jer ima dobre mogućnosti za ugovaranje novih poslova u inozemstvu odnosno Alžiru, Bliskom istoku i Rusiji. U Ingri smatraju da je ta tvrtka i dalje prepoznatljiv hrvatski brend u inozemstvu te izvještavaju da su u potrazi za odgovarajućim investitorima koji bi dokapitalizirali tvrtku. Pritom podsjećaju da prema skupštinskoj odluci iz prosinca 2010. godine Ingra može povećati temeljni kapital za 135,4 milijuna kuna te najavljuju da će raditi u tom smjeru za koji vjeruju da postoji interes određenih domaćih i stranih investitora.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze današnje su trgovanje završili s različitim predznacima, Crobex je pao za 0,03 posto, na 1.767,62 boda, dok je Crobex10 porastao za 0,83 posto, na 989,57 bodova. Redovni promet Burze iznosio je 29,6 milijuna kuna, a gotovo polovica tog prometa, odnosno više od 13 milijuna kuna ostvareno je povlaštenim dionicama Adris grupe, čija je cijena danas povećana za 4,17 posto, na 250 kuna. To je ujedno i najveći porast cijene među likvidnijim dionicama u današnjem trgovanju. Milijunski promet, od 1,04 milijuna kuna, ostvaren je još samo dionicama HT-a, koje su pritom pojeftinile za 0,25 posto, na 212,99 kuna. Pad cijene, za 3,36 posto, na 113,15 kuna, zabilježila je dionica Dalekovoda, kojom je ostvareno 574,5 tisuća kuna prometa. Pad cijene bilježe i dionice Ingre, za 2,82 posto i Đuro Đaković holdinga, za 1,53 posto.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙