FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 26. listopada 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Odbor za poljoprivredu Hrvatskog sabora predložio je proizvođačima mlijeka, Ministarstvu poljoprivrede i prerađivačima da u resornom ministarstvu nastave pregovore u cilju pronalaska načina da se situacija u tom sektoru riješi. Zaključak je to sa današnje tematske sjednice saborskog Odbora za poljoprivredu na kojoj se razgovaralo o problematici u poljoprivredi s naglaskom na sektor stočarstva i proizvodnju kravljeg mlijeka, uz sudjelovanje predstavnika udruga poljoprivrednika. Predstavnici proizvođača ukazali su kako je stanje u sektoru alarmantno, kako sa sadašnjom otkupnom cijenom mlijeka proizvođači ne mogu preživjeti, farme se gase i ukoliko se nastave negativni trendovi Hrvatska će ostati bez domaće proizvodnje mlijeka. Miroslav Kovač iz Koordinacije udruga proizvođača mlijeka sedam županija kaže kako je cijena mlijeka od 2,40 kune po litri nazadovoljavajuća jer je trošak proizvodnje od 4,20 do 4,50 kuna. Otkupna cijena mlijeka, ističe, trebala biti vezana uz EU 27, traže promjenu parametara vezanih uz kakvoću mlijeka, traže od države dodatnu intervenciju u iznosu od 30 lipa po litri, mjesečnu isplatu 'povjesnog prava' od 50 lipa po litri. Predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka Davor Blažić mišljenja je kako su problemi počeli kada je u Hrvatsku 2008. došla multinacionalna kompanija (Lactalis) kojoj nisu potrebni mali proizvođači. Napominje kako je 2003. bilo 65 tisuća proizvođača mlijeka, danas ih je 12.855, a ukoliko se ovakva situacija nastavi nestat će proizvodnja mlijeka.

DUBROVNIK - Dubrovnik je danas bio domaćin 17. susreta ribara Hrvatske obrtničke komore (HOK) sa središnjom temom "Što čeka hrvatske ribare nakon ulaska u Europsku uniju". Predsjednik Ceha za ribarstvo i akvakulturu HOK-a Vladan Bojić u uvodnom je izlaganju ustvrdio kako su hrvatski ribari najveća žrtva ulaska u Europsku uniju. "Nakon što smo propustili provedbu ZERP-a, Eurpa nam je nametnula kroz Poglavlje 13 velika ograničenja. Očekivali smo da ćemo lakše doći do novca iz europskih fondova, no Europa mijenja politiku i uvodi nove restrikcije, a u Hrvatskoj je zadnjih 20 godina u ovom području napravljen popriličan nered", kazao je Bojić. U zaključcima susreta traži se od Vlade da formira nacionalni fond iz kojeg će se financirati otkup ribarskih mreža potegača, te da se povlačenje brodova iz ribolova uz financijsko obeštećenje može dozvoliti samo po kriteriju aktivnog alata. Ribari od Vlade traže da se donese nova odluka o subvencioniranju cijene goriva za ribarska plovila po istom modelu iz 2012., te da se donese poseban zakon o marikulturi kojim će se precizno urediti korištenje pomorskog dobra kako na moru tako i na kopnu, kao i način dobijanja koncesija i povlastica za uzgoj. Traže i odgovarajuću zamjena za dosadašnji način poticaja po kilogramu ulovljene ribe do ulaska u EU.

ZAGREB - Hrvatska elektroprivreda (HEP) objavila je danas putem Zagrebačke burze kako namjerava na inozemnim tržištima kapitala izdati obveznice denominirane u euru i/ili američkom dolaru. Kako stoji u obavijesti, obveznice će biti izdane u globalnom obliku te će biti ponuđene na inozemnim tržištima kapitala u skladu s odredbama Zakona o vrijednosnim papirima Sjedinjenih Američkih Država. U obavijesti se navodi kako planirani ukupni iznos izdanja obveznica HEP-a trenutno nije poznat, a datum njihova dospijeća nije utvrđen u trenutku slanja ove obavijesti. Također, u najavi izdanja obveznica stoji i da će kamatna stopa na obveznice do dospijeća biti određena prilikom određivanja cjenovnih uvjeta obveznica te da će se kamata plaćati godišnje. Iznos i cijenu navedenih obveznica odredit će Hrvatska elektroprivreda, zaključuje se u obavijesti HEP-a.

ZAGREB - Neto dobit Dukata u prvih devet mjeseci ove godine iznosila je 62,3 milijuna kuna i manja je u odnosu na isto razdoblje lani za 15,3 milijuna kuna, odnosno za 19,8 posto, podaci su iz izvješća o poslovanju te tvrtke objavljenom na Zagrebačkoj burzi. Poslovanje Dukata u prvih devet ovogodišnjih mjeseci obilježio je nastavak snažno negativnih trendova te je 2012. četvrta godina zaredom u kojoj se bilježi usporen rast, odnosno pad dobiti. Razlozi su tome, napominje Uprava tvrtke, u nastavku negativnih gospodarskih pokazatelja, padu kupovne moći, smanjenju proizvođačkih cijena te rastu ulaznih troškova uz visoke otkupne cijene svježeg sirovog mlijeka. Prihodi Dukata od prodaje na domaćem tržištu iznosili su u prvih devet mjeseci ove godine 1,18 milijardi kuna i bili za 1,7 posto manji nego u isto vrijeme lani, dok su prihodi od prodaje na inozemnim tržištima smanjeni za 10,1 posto, na 143,6 milijuna kuna. Ukupni su pak prihodi Dukata u prvih devet ovogodišnjih mjeseci smanjeni za 3 posto prema istom lanjskom razdoblju, na 1,35 milijardi kuna, uz istodobno smanjenje ukupnih rashoda za 2,13 posto, na 1,27 milijardi kuna.

ZAGREB - Tvrtka Adriatic International Club (ACI) u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila je 163,4 milijuna kuna ukupnih prihoda, što je porast od 6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ali je bruto dobit pala za isti postotak, 6 posto, na 38,6 milijuna kuna, izvijestili su danas iz ACI-ja. Na smanjenje dobiti najviše je, kako ističu, utjecao 28 postotni porast troškova amortizacije, na 38,6 milijuna kuna. Uz to, porast ukupnih prihoda ACI-ja u devet mjeseci ove godine pratio je i 11 postotni rast ukupnih rashoda, na 124,8 milijuna kuna. U kategoriji stalnog veza u devet mjeseci prihod je iznosio 72,8 milijuna kuna ili 4 posto više nego lani, u kategoriji mjesečnog veza prihod je 6,1 milijuna kuna ili 7 posto veći, a najveće povećanje prihoda od čak 36 posto, na gotovo 13 milijuna kuna zabilježili su od zakupa. S druge strane, pad prihoda bilježe kod tranzitnog, odnosno dnevnog veza, za 1 posto, na 45,3 milijuna kuna, te od ostalih usluga nautičarima, za 3 posto, na 19,8 milijuna kuna.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze današnje su trgovanje završili u plusu, Crobex je porastao za 0,37 posto, na 1.776,70 bodova, a Crobex10 za 0,69 posto, na 999,79 bodova. Redovni promet Burze iznosio je 28,8 milijuna kuna, a najveći promet, od 17,1 milijun kuna, ostvaren je dionicama Končar Elektroindustrije, uz rast cijena za 3,33 posto, na 620 kuna. Više od deset milijuna kuna prometa ostvareno je pak dionicama tvrtke Riviera Adria. Od tog iznosa 9,2 milijuna kuna ostvareno je blok transakcijom po cijeni od 13 kuna po dionici, a 1,5 milijuna kuna u redovnom trgovanju, pri čemu je cijena tih dionica smanjena za 2,99 posto, na 13 kuna. Milijunski je promet ostvaren s još dvije dionice. Promet dionicama Konzuma iznosio je 1,9 milijuna kuna, a njihova je cijena povećana za 4,43 posto, na 149,88 kuna. Dionicama HT-a ostvareno je 1,04 milijuna kuna prometa, uz pad cijene za 0,94 posto, na 210 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙